Zgornja Savinjska Dolina

Alpski vinograd

V Šmartnem ob Paki je zabava doma med vinogradi. Tu se še cerkev imenuje po zavetniku vina.

Najvišje ležeče trte v Sloveniji

Domačini negujejo svoje trte na najvišjih legah v Sloveniji. Griči so prepredeni z romantičnimi potmi, zidanicami in vinotoči, kjer se ob kozarčku razlegajo melodije harmonike. Vinarji, ki so ponosni na vse višje ocene svojih letin, so vedno pripravljeni odpreti vrata in deliti zgodbo. Ko s kolesom vijugamo med vinskimi griči, začutimo, koliko dela in strasti potrebuje trta. Nazdravite deželi vina! V družbi vodnika se na kolesu, ki je lahko električno, odpravimo na odkrivanje alpskih vinogradov. Potep med sončnimi vinskimi griči razigra vsakega kolesarja ali pohodnika.

Tradicionalna pridelava vina

Ste že videli sod, ki je tako velik, da je pokrit kar z zidano streho? Ustavimo se pri eni najstarejših zidanic Slovenije s še delujočo hrastovo prešo iz 18. st. in drugimi starimi orodji, saj je pridelava vina še vedno popolnoma tradicionalna, od ročnega obiranja naprej.

Degustacija vina

Kolesarjenje zaključimo v Vinotoču Primožič na najvišji točki Malega vrha, kjer nam vinogradnik ob degustaciji odličnega vina predstavi svoje leto. Najbolj veselo je v času trgatev in takrat, ko gospodar krsti mlado vino. Okusna lokalna večerja ob spremljavi narodno-zabavne glasbe nam povrne energijo in morda se v dolino vrnemo z baklami.

Infromacija in rezervacije – Alpski vinograd

Mojca Praprotnik, Vinotoč Primožič
Mali Vrh 51, 3327 Šmartno ob Pakit +386 41 233 269
e praprotnik.mojca@gmail.com 

Solcava
18°
few clouds
humidity: 93%
H 16 • L 14
18°
Wed
24°
Thu
23°
Fri
24°
Sat
Weather from OpenWeatherMap
Mozirje
19°
few clouds
humidity: 93%
H 17 • L 14
18°
Wed
24°
Thu
23°
Fri
24°
Sat
Weather from OpenWeatherMap
Velenje
19°
few clouds
humidity: 93%
H 17 • L 16
20°
Wed
25°
Thu
24°
Fri
24°
Sat
Weather from OpenWeatherMap