Cvetna nedelja – Zgornja Savinjska Dolina
Zgornja Savinjska Dolina

Cvetna nedelja

5. APRIL 2020, LJUBNO – prikaz cvetnonedeljskih ljubenskih potic, butar na nedeljo pred Veliko nočjo.

!!!ZELO POMEMBNO: 

Vlada Republike Slovenije je zaradi epidemije COVID-19 od 20. 3. 2020 naprej razglasila začasno prepoved javnega zbiranja, zato so dogodki v naslednjem mesecu (oz. do preklica razglasa) ODPOVEDANI. Za čas samoizolacije smo vam pripravili 9 NAMIGOV ZA KRATEK ČAS IN DOBRO POČUTJE

Na Ljubnem ob Savinji se pred farno cerkvijo vsako leto odvija blagoslov znamenitih cvetnonedeljskih ljubenskih potic, butar, ki odstirajo povezanost lokalnega prebivalstva z vero, lesom in kmečkimi opravili.

Ljubenske potice so kot kulturni spomenik državnega pomena pomemben del slovenske dediščine

Ljubenske potice so ime dobile po butarah, ki so bile včasih izdelane iz boljšega kruha ali peciva in zelenja. Proti koncu 19. stol. je bila navada na Ljubnem, da so fantje med seboj tekmovali, kdo bo na cvetno nedeljo k posvetitvi prinesel največjo in najtežjo potico. Ker je bil Jože Poličnik šibke postave, se ni mogel kosati z močnimi vrstniki, zato se je odločil, da bo, če ne more narediti največje in najtežje, naredil najlepšo potico. Tako je leta 1887 k posvetitvi na cvetno nedeljo namesto običajnega snopa prinesel potico v obliki tesarske krošnje, to je nahrbtni zaboj za prenašanje orodja. Od takrat je zamisel ostala, motivi pa se spreminjajo.

Figuralni unikatni rokodelski izdelki so poleg splavarstva najpomembnejša sestavina zavesti o krajevni pripadnosti.
Od nekdaj velja, da so prave ljubenske potice tiste, ki so narejene doma iz naravnih spomladanskih materialov kot so sveže zelenje, lubje, šibe in plodovi. Ustvarjalci potic danes v domačih delavnicah uporabljajo tudi stroje, kar je tej navadi vneslo pridih sodobnosti, hkrati pa vneslo večje možnosti za ustvarjalnost in kompleksnejše končne izdelke.

 

ORGANIZATOR: ŽUPNIJA LJUBNO OB SAVINJI, +386 3 838 10 28

Solčava
-2°
clear sky
humidity: 80%
wind: 2m/s WNW
H -1 • L -2
11°
Sat
13°
Sun
14°
Mon
14°
Tue
Weather from OpenWeatherMap
Mozirje
-2°
clear sky
humidity: 79%
13°
Sat
14°
Sun
15°
Mon
15°
Tue
Weather from OpenWeatherMap
Velenje
-2°
clear sky
humidity: 80%
13°
Sat
14°
Sun
15°
Mon
14°
Tue
Weather from OpenWeatherMap