Flosarski bal, Ljubno – Zgornja Savinjska Dolina
Zgornja Savinjska Dolina

Flosarski bal, Ljubno

18. JULIJ – 2. AVGUST 2020, LJUBNO OB SAVINJI – ena najstarejših prireditev v Sloveniji, ki že od l. 1961 ohranja spomin na tradicijo splavljenja lesa po reki Savinji.

S flosom po Savinji: “Kerdej, vardahej, johi”

Ljubno ob Savinji je v 15. in 16. stol. živelo predvsem na račun žagarstva in splavarstva. Tradicionalna zabavna etnološka prireditev Flosarski bal oživlja in povezuje te stare občaje Zgornje Savinjske doline. Obiskovalci lahko aktivno sodelujete pri športnih in kulturnih dogodkih, delavnicah, okroglih mizah, pohodnih ter uživate v glasbi in plesnih večerih.

Otvoritev prireditve, ki poteka v obdobju dveh tednov, navadno zaznamuje prihod starodobnikov. Dogodek se zaključi s prikazom spravila lesa po leseni drči, splavilom splava (flosa) v reko Savinjo in krstom mladega flosarja, ki naj prenaša flosarsko znanje in običaje iz roda v rod. Ne bodite presenečeni, če boste slišali tudi kakšno besedo, ki pripada flosarskemu žargonu: kardej (začni), vardahej (pazi, nevarnost), ubavh (prekini), johi (razumem).

Prireditev privabi več kot 20.000 obiskovalcev.

Flosfest, velika glasbena zabava (24. 7. -25. 7. 2020)

Festival vsako leto spremlja tudi nora zabava s priznanimi glasbenimi skupinami iz Slovenije in tujine. Organizira ga Klub Zgornjesavinjskih študentov, ki je v preteklih letih gostil znana glasbena imena kot so  S.A.R.S., sarajevski Plavi orkestar, udeležence pa so zabavali tudi Severina, Siddharta, Tabu, Big Foot Mama in skupino Mi2.

Kaj jesti v času Flosarskega bala na Ljubnem? TEDEN_KULINARIKE_2019

VEČ INFORMACIJ – FLOSARSKI BAL

VEČ INFORMACIJ – FLOSFEST

Solčava
9°
clear sky
humidity: 39%
H 7 • L 6
20°
Thu
19°
Fri
18°
Sat
18°
Sun
Weather from OpenWeatherMap
Mozirje
10°
clear sky
humidity: 39%
H 8 • L 7
22°
Thu
21°
Fri
19°
Sat
20°
Sun
Weather from OpenWeatherMap
Velenje
10°
clear sky
humidity: 43%
wind: 1m/s W
H 7 • L 7
21°
Thu
20°
Fri
18°
Sat
20°
Sun
Weather from OpenWeatherMap