Orodja dostopnosti

Zgornja Savinjska Dolina

10 najlepših znamenitosti Savinjske

Zelena Savinjska je prava zakladnica narave in dediščine. Številne naravne znamenitosti, zavarovana območja in rezervati, bogata zgodovina, pestra kulturna dediščina, na katero so Savinjčani še posebej ponosni.

Kaj videti v Savinjski? Pokukajte na seznam najlepših narvnih in kulturnih biserov.

1.Logarska dolina in slap Rinka

Občutite moč veličastne narave v čarobni Logarski dolini,  neponovljivi  alpski lepotici, ki krasi številne promocijske brošure Slovenije. Pot po Logarski, znamenita Logarjeva lipa, veličastni 90 m visoki slap Rinka in neizmerno lepi pogledi, ki jih slika narava. 

Logarska dolina in krajinski parki

2. Snežna jama

Raziščite edinstveno podzemlje najviše ležeče turistične jame v Sloveniji. Posebnost divje jame je sožitje ledu in sige, ki je na nadmorski višini nad 1.500 m prava redkost. Odlična ideja ze poletno osvežitev, saj se jamske temperature gibljejo med 0 in 4 °C.  Jama je odprta ob vikendih v juliju, avgustu in ob določenih dnevih v septembru.

Snežna jama

3. Smrekovec

Sprehodite se na Smrekovec, ugasli ognjenik, ki je največje sklenjeno območje divjega petelina in rastišče izjemno bogate flore. 

Vulkan Smrekovec

4. Gornjegrajska katedrala

Vstopite v svet nekdanjih ljubljanskih škofov, ki so na ozemlju nekdanjega benediktinskega samostana postavili mogočno cerkev. 

Gornjegrajska katedrala

5. Frančiškanski samostan in Muzej Vrbovec

Potopite se v preteklost Nazarij. Frančiškanski samostan se slikovito dviga nad gradom Vrbovec, v katerem je urejen tudi muzej gozdarstva in lesarstva. V samostanu je bogata knjižnica.

Frančiškanski samostan

6. Mozirski gaj 

Obarvajte dan s cvetlicami in obiščite park cvetja ob živahni reki Savinji. Navdušila vas bosta tudi zanimiva etnološka dediščina in otroški čarobni vrt.

Mozirski gaj, park cvetja

7. Pranger, sramotilni steber

Obudite spomin na stare zgodbe ob rečiškem prangerju. Nekoč so na njem zasmehovali prestopnike, klateže in prešuštnice.

Pranger, sramotilni steber

8. Špančeva zidanica

Privoščite si pobeg v alpske vinograde, degustacijo vrhunskih vin in si oglejte Špančevo zidanico, eno najbolje ohranjenih in najstarejših zidanic na Slovenskem.

Alpski vinograd

9. Muzej premogovništva Slovenije

Spustite se 160 m pod zemljo in obiščite Muzej premogovništva. Odlična ideja za premagovanje poletne vročine, saj so temperature v globinah rudnika bistveno nižje.

Muzej premogovništva Slovenije

10. Muzej usnjarstva na Slovenskem

Pokukajte v zakladnico slovenske usnjarske tradicije, ki jo hrani Muzej usnjarstva v Šoštanju.

Muzej usnjarstva na Slovenskem