10 najlepših znamenitosti Savinjske

Zelena Savinjska je prava zakladnica narave in dediščine. Pustite, da vas navdušijo številne naravne znamenitosti, zavarovana območja in rezervati, bogata zgodovina ter pestra kulturna dediščina, na katero so Savinjčani še posebej ponosni.

Kaj videti v Savinjski? Pokukajte na seznam najlepših znamenitosti Savinjske.

1.Logarska dolina 

Občutite moč veličastne narave v čarobni Logarski dolini,  neponovljivi  alpski lepotici, ki krasi številne promocijske brošure Slovenije. Pot po Logarski, znamenita Logarjeva lipa, veličastni 90 m visoki slap Rinka in neizmerno lepi pogledi, ki jih slika narava. 

2. Snežna jama – TRETNUTNO ZAPRTO

Raziščite edinstveno podzemlje najviše ležeče turistične jame v Sloveniji. Posebnost divje jame je sožitje ledu in sige, ki je na nadmorski višini nad 1.500 m prava redkost. Odlična ideja ze poletno osvežitev, saj se jamske temperature gibljejo med 0 in 4 °C.  Jama je odprta ob vikendih v juliju, avgustu in ob določenih dnevih v septembru.

3. Smrekovec 

Sprehodite se na Smrekovec, ugasli ognjenik, ki je največje sklenjeno območje divjega petelina in rastišče izjemno bogate flore. 

4. Slap Rinka

Veličastni slap v zatrepu Logarske doline je pravi magnet za ljubitelje naravnih lepot. 

5. Gornjegrajska katedrala

Vstopite v svet nekdanjih ljubljanskih škofov, ki so na ozemlju nekdanjega benediktinskega samostana postavili mogočno, po prostornini največjo cerkev v Sloveniji.

 

6. Frančiškanski samostan in Muzej Vrbovec

Potopite se v preteklost Nazarij. Frančiškanski samostan se slikovito dviga nad gradom Vrbovec, v katerem je urejen tudi muzej gozdarstva in lesarstva. V samostanu je bogata knjižnica.

7. Mozirski gaj 

Obarvajte dan s cvetlicami in obiščite park cvetja ob živahni reki Savinji. Navdušila vas bosta tudi zanimiva etnološka dediščina in otroški čarobni vrt.

8. Potočka zijavka

Kamenodobni tempelj, v katerem so našli okostje jamskih medvedov in 30 000 let stara orodja kamenodobnega človeka, je najdišče ene izmed najstarejših šivank na svetu.

9. Špančeva zidanica

Privoščite si pobeg v alpske vinograde, degustacijo vrhunskih vin in si oglejte Špančevo zidanico, eno najbolje ohranjenih in najstarejših zidanic na Slovenskem.

10. Krajinski park Robanov kot 

Pod mogočnimi vrhovi Kamniško-Savinjskih Alp leži tiha dolina samotnih domačij. 

 

Zanimive znamenitosti v okolici:

Muzej premogovništva Slovenije

Spustite se 160 m pod zemljo in obiščite Muzej premogovništva. Odlična ideja za premagovanje poletne vročine, saj so temperature v globinah rudnika bistveno nižje.

Muzej usnjarstva na Slovenskem

Pokukajte v zakladnico slovenske usnjarske tradicije, ki jo hrani Muzej usnjarstva v Šoštanju.

Sorodne vsebine

  • 10 idej za raziskovanje savinjske dediščine

    Savinjska ni znana le po osupljivo lepi naravi, temveč jo […]

  • Logarska dolina in krajinski parki

    Ena najlepših alpskih dolin v Evropi, Logarska dolina, skriva nešteto […]

  • Krajinski park Golte

    Planina Golte, ki je zavarovana kot krajinski park, je poleti […]