5 razlogov za počitnice na turistični kmetiji

Zdaj je čas za počitnice daleč stran od mestnega hrupa in vsakdanjega hitenja. Čas, da raziščete slovensko podeželje in se poslovite od ponorelega sveta ter ga zamenjate za pristen stik z naravo, aktiven počitek na turistični kmetiji, začinjen s pristno domačnostjo in tradicijo. Savinjska in Slovenija skrivata številne kotičke, kjer diši po nepozabnih počitnicah.

1. Začutite prijateljstvo narave in človeka

Začutite prijateljstvo, ki ga v odmaknjenem podeželskem okolju spletata človek in narava. Preplet tradicije in sodobnosti. Nostalgična kmečka tradicija, zasanjani travniki, pisana polja, širni zeleni gozdovi, božanska domača hrana in zgodbe gostoljubnih gospodarjev rišejo kuliso za brezskrbne aktivne počitnice na podeželju

Zamenjajte jutranjo budilko s ptičjim žvrgolenjem in vonjem po sveže pokošeni travi. Vzemite si čas za božanje domačih živali, sodelovanje pri vsakdanjih kmečkih opravilih in potepanja po skritih, predvsem pa varnih kotičkih Savinjske  in Slovenije

2. Razvajajte brbončice z domačimi dobrotami

Čisti zrak, pitna voda, zelenjava iz vrta in drugi domači pridelki, iz katerih po tradicionalnih receptih naših babic  nastajajo za prste obliznit dobri grižljaji . Kmečke gospodinje spretno in z ljubeznijo vrtijo kuhalnice, s katerimi ustvarjajo edinstvena kulinarična doživetja. Nemalokrat vas povabijo, da se tudi sami naučite pripraviti katero izmed izbranih dobrot. Domači koruzni in ajdovi žganci, kaša, kisla juha, njoki, žlikrofi, jota in ričet … Se vam že kaj cedijo sline? 

Na savinjskem krožniku ne sme manjkati znameniti zgornjesavinjski želodec , suhomesnat izdelek, v katerega se je zaljubil sam angleški kralj. Prepričajte se na okusnem potepanju po Savinjski!

3. Oddih na kmetiji prinaša veselje za vse generacije

Na slovenskih turističnih kmetijah se izpolnjujejo pričakovanja starejših in mlajših. Odrasli uživajo v kotičkih miru in sprostitvi, otroci na preprostem igrišču brez meja. Vsi se imajo lepo ob zanimivih klepetih in pustolovščinah, ob katerih se razodevajo skrivnosti kmečkega življenja. Ste pomislili, katera domača žival bi pa vas najbolj prevzela?

4. Raznolika pokrajina, polna naravnih biserov in doživetij

Slovenija se lahko pohvali s široko paleto turističnih kmetij, kjer se najde za vsakogar nekaj. Ljubitelji ravnic boste našli svoj kotiček v brezmejnih širjavah panonskega sveta, raziskovalci gorske narave v alpski Sloveniji. Tisti, ki vam je ljubša mediteranska klima, se lahko odpravite proti Primorju, zanimiva pa je tudi ponudba kmetij v osrednji Sloveniji.

Gostoljubna Savinjska je destinacija, v kateri  narava kipi v vsej svoji lepoti. Božanska Logarska dolina s slapom Rinka, razgledna Solčavska panoramska pot, Krajinski park Golte, skrivnostna Snežna jama, vulkan Smrekovec in barviti Mozirski gaj. Ste med tistimi, ki imate radi, da vas požene adrenalin? Ne bo vam dolgčas – rafting in vodni direndaj na zeleni reki Savinji, soteskanje, polet z jadralnim padalom v tandemu, adrenalinski park in zanimive kolesarske avanture.

5. Pestra in vam na kožo pisana ponudba

Preverite zemljevid turističnih kmetij  in izberite vam najljubšo regijo. Pot vas lahko zanese v 12 različnih regij, med katerimi z več kot 50 turističnimi kmetijami še posebej izstopa gostoljubna Savinjska

Gostitelji z nasmehom in ponosom odprejo vrata v svoja poslopja, vinograde, sadovnjake in pokažejo skrbno obdelane njive. Odločite se lahko za obisk vinotoča, osmice, kotička za kampiranje, izletniške kmetije ali turistične kmetije z nastanitvijo

Če ste ljubitelji zdrave in povsem ekološko pridelane hrane, vas bo navdušila ekološka turistična kmetija, zdravje pa je v ospredju tudi na turističnih kmetijah s ponudbo za zdravo življenje.

Čeprav je večina turističnih kmetij izredno zanimivih za družine, imajo nekatere še posebej prilagojeno ponudbo za družine, in sicer družinam z otroki prijazne turistične kmetije ali pa otrokom brez spremstva staršev prijazne turistične kmetije . Izbirate lahko še med kolesarjem prijaznimi kmetijami, vinogradniškimi turističnimi kmetijami, gibalno oviranim prijaznimi turističnimi kmetijami in ljubiteljem konj in jahanja prijaznimi turističnimi kmetijami.

Oddih na turističnih kmetijah si lahko privoščite skozi vse leto. Za obisk se predhodno najavite  po telefonu ali e-pošti. 

REZERVIRAJ ODDIH NA KMETIJI

 

    

Sorodne vsebine

  • Pust šoštanjski

    10. FEBRUAR 2024 ob 15.00, ŠOŠTANJ – največji karnevalski dogodek […]

  • Pust, pust krivih ust

    13. FEBRUAT 2024, VELENJE – pustna povorka in veliko otroško […]

  • Božična bajka Slovenije

    2. 12. 2023–7. 1. 2024,  MOZIRJE – milijon lučk v […]