Zgornja Savinjska Dolina

6 namigov za poletno osvežitev v Savinjski

POMEMBNO OBVESTILO: ZARADI IZJEMNE SUŠE IN VROČINSKEGA VALA JE PREPOVEDAN RIBOLOV NA REKI SAVINJI. TRENUTNO VELJA TUDI PRIPOROČILO, DA SE IZOGIBAMO VSEM ŠPORTNIM IN OSTALIM AKTIVNOSTIM OB IN NA REKI SAVINJI. HVALA, DA UPOŠTEVATE PRIPOROČILA IN SKUPAJ Z NAMI SKRBITE, DA BO SAVINJSKA OSTALA ZELENA.

Iščete ideje za prijetno poletno osvežitev? Pripravili smo nekaj namigov za pobeg v čudovito Savinjsko. Izkusite vodne vragolije na Savinji, podajte se z nihalko na Golte, ohladite se v pršu čarobnih savinjskih slapov in raziščite podzemni svet. Na kopanje in osvežujočo pijačo se odpravite v Terme Topolšica ali na Velenjsko jezero, ki ima poleti okrog 23° C. Dobrodošli v osvežujoči Savinjski :)!

1. Reka Savinja – osvežujoče vodne vragolije

Srce Savinjske, zelena reka Savinja, ki jo pojijo vode Kamniško-Savinjskih Alp, ni poznana le po svoji lepoti, ki izstopa s številnimi znamenitostmi kot so slap Rinka, izvir Črne in soteska Savinje pri Igli, temveč tudi po številnih možnostih za vodne športe

Rafting z družino in prijatelji, kajak, ribolov so odlična ideja za poletno osvežitev! Na nekaterih predelih Savinja nudi prijetno osenčene kotičke za lenobno poležavanje in prijetno poletno branje. 

2. Pobeg na Golte – z gondolo nad 1.400 m

!!!! POMEMBNO OBVESTILO: NIHALKA TRENUTNO NE OBRATUJE, ZATO PRIPOROČAMO DOSTOP PO PANORAMSKI CESTI. 

Ali ste vedeli, da je na Golteh poleti prav prijetna temperatura ozračja? Na visoki kraški planoti, ki predstavlja vzhodni vstop v mogočne Kamniško-Savinjske Alpe, lahko v vročih poletnih dneh uživate v temperaturah okrog 20ºC. Nihalka pripelje do hotela na 1.400 m, od koder se lahko podate na raziskovanje zelene pokrajine. 

Stopite na Pot po Golteh, obiščite Alpski vrt, v katerem uspevajo avtohtone rastline in navdušujejo energijske točke, privoščite si izjemen razgled na manjše jezerce in Kamniško-Savinjske Alpe. Posebna novost je Bushcraft Savinjska, doživetje, na katerem boste brusili veščine in pridobivali znanja za preživetje v naravi. Ker se vreme lahko hitro spreminja, ne pozabite na topla oblačila.

3. Čudolepi slapovi – slap Rinka in Repov slap

Ste že stali pod mogočnim, 90 m visokim slapom Rinka, ki velja za enega najlepših in najbolj obiskanih slapov v Sloveniji? Prisluhnite pršu tisočerih kapljic in dovolite, da vas nežno poškropi po obrazu. Manj poznan, a prav tako čaroben, je Repov slap v Podvolovjeku, do katerega vodi nezahtevna sprehajalna pot. 

4. Skrivnosten jamski svet – Snežna jama

Visokim temperaturam lahko pobegnete v podzemlje. Naj vas navduši divja Snežna jama, najvišje ležeče turistična jama v Sloveniji. Ne pozabite na ustrezno obutev in oblačila. Zanimiva je tudi več kot več kot 3 milijone let stara jama Pekel, ki kljub “peklenskemu” imenu nudi osvežujočih 10° C.

5. Hop v kopalke in na Velenjsko plažo

Velenjska plaža je v letu 2018 prejela laskavi naziv “najboljše naravno kopališče v Sloveniji”. Veliko obiskovalcev si privošči osvežitev v Velenjskem jezeru, kopanje, SUP, surfanje ali iskanje potopljenih vasi. Temperatura vode v poletnih mesecih je okrog 22° C. Zavijte tudi na VISTO, fantastično razgledno ploščad, ki je tudi prizorišče številnih koncertov.

Velenjsko jezero sicer nima statusa kopalne vode, zato je kopanje v njem na lastno odgovornost. 

6. Vodni park in Terme Topolšica

V mrzlem dežju ali vročem poletnem soncu so terme pravi odgovor za harmonijo počutja. Notranje-zunanji bazenski kompleks term Topolšica je povezan z zunanjim vodnim parkom Zora, kjer ne manjka poletnega vodnega veselja. Ob bazenu poteka animacijski program, organizirani so plavalni tečaji ter varstvo za najmlajše.

Pridete čofotat in preizkusit vožnjo po toboganu?