Zgornja Savinjska Dolina

7 doživetij za vesele zimske počitnice

V sodelovanju s priznanim družinskim blogom “Kam z mulcem” smo pripravili 7 predlogov za nepozabne zimske počitniceLahko se odpravite na prve smučarske podvige na Golte, preizkusite pravo otroško skakalnico, navijate za naše skakalke v okviru prireditve FIS Ljubno 2020 ali preprosto  uživate v pravljični zimski pokrajini Savinjske. Savinjska je odlična družinska destinacija, tudi ko v dolini primanjkuje snega. Sprehod po kateri izmed tematskih poti vliva znanje in dobro počutje! Aktivni pobeg lahko nadgradite z obiskom katere izmed prireditev kot je tradicionalni Pust mozirski. Naj vas razvedri nedeljska maškarada za otroke in prevzame pisana mednarodna pustna povorka, ki se vije čez znameniti mozirski trg. Radovedneži obiščite Vzorčno mesto v Velenju in spoznajte rudarsko podzemlje Velenja. 

1. Pridite navijat za naša leteča dekleta

»Dekleta, skačemo z vami!« je letošnji navijaški slogan prireditve FIS Ljubno 2020, svetovni pokal v smučarskih skokih za ženske (21.- 23. februar 2020). Ob napetem tekmovalnem vzdušju, ki ga bodo popestrile tudi naše leteče Slovenke, bodo najmlajši uživali v otroškem parku veselja z animacijami, snežnimi vragolijami in mini skakalnico za otroke. Preverite program in obiščite Ljubno!

2. Pust mozirski in otroška maškarada

Že veste, kako boste letos preganjali zimo? Več kot 100 let staro pustovanje Pust mozirski (20. 2. – 26. 2. 2020) vas popelje v svet starodavnih navad, pošali pa se tudi na račun današnjih. V nekaj dneh se bodo zvrstili različni zabavno-glasbeni dogodki, v nedeljo ob 15ih je na vrsti otroška maškarada

  • 21. 2. 2020, Mozirje • Stand-up petek (ob 20ih)
  • 22. 2. 2020, Mozirje • glasbena zabava v maskah – Modrijani in Skater 
  • 23. 2. 2020, Mozirje • Elza in Ledeno kraljestvo (ob 15ih)
  • 25. 2. 2020, Mozirje • Mednarodna pustna povorka (ob 16ih)

3. Smučarski vrtec in šola Beli zajec Golte

Sneg, smučke in zimske vragolije – to je prava zimska zabava! Na Golteh poskrbijo, da je veselja za družine vedno dovolj. Otroci lahko na več kot 1400 m nadmorske višine naredijo prve smučarske zavoje in se pod strokovnim vodstvom smučarskih učiteljev smučarske šole Beli zajec naučijo smučati. Bližje soncu bo tudi malica na svežem zraku s pogledom na širna ostenja Kamniško-Savinjskih Alp odlično teknila. In po dobrem okrepčilu boste zagotovo našli še energijo za rafting na snegu ali sankanje. Pokukajte tukaj in se pozanimajte, kakšno ponudbo so pripravili na Golteh. Druge nastanitve v bližini: Medena vas – Skok apartmaji in wellness MozirjeApartmaji in wellness center Korošec.

4. Odkrivanje zimske pravljice v Logarski dolini

Neokrnjeni kotički krajinskega parka Logarska dolina so pravi balzam za telo in dušo ter tudi pozimi privabljajo aktivnosti željne obiskovalce. Sankanje v osrčju savinjskega alpskega sveta je ena izmed najbolj priljubljenih aktivnosti za družine, ki se rade potepajo na svežem gorskem zraku. Možnih je več lokacij za sankanje kot tudi izposoja sani (Kmečka hiša Ojstrica: 041 664 455), za malo večje mulce tudi tek na smučeh in izposoja opreme (Penzion Na Razpotju, 031 249 441). V primeru suhe zime se lahko pozanimate, ali je za otroške skupine odprt Pravljični gozd Na razpotju, ki bo vaše mulce navdušil s svetom različnih pravljičnih obrazov in z zgodbami pripovedk.

Nastanitve v bližini: Ekološka turistična kmetija LenarPenzion Na razpotjuPenzion Ojstrica in Hotel Plesnik.

5. Na podzemno pustolovščino, nesramno dobro čokolado in po drsalne užitke v Velenje

Ste že nabrusili drsalke? Najbolj navdušeni drsalci so se že zapodili po ledeni ploskvi v Velenju . Disco na ledu, tečaji drsanja, hokej, curling turnirji, prosto drsanje in ostalo pestro dogajanje. Drsanje je brezplačno, možna je izposoja drsalk (041 602 986). Prijetne drsalne urice lahko malo starejši mulci popestrite še z obiskom Muzeja premogovništva Slovenije in s krtkom Ligijem raziščete podzemlje s pestro premogovniško dediščino (otroci od 6 let naprej).  Vzorčno mesto v Velenju vas pričakuje s  kreativnim soočanjem z vse hitreje spreminjajočim se svetom tehnološkega napredka. 

6. Na čofotanje v terme Topolšica

Ko dežuje so na vrsti vodni užitki na toplem. Topli vrelci, bazen za otroke, masažne prhe, whirlpool in prave rimske kopeli bodo razveselili najmlajše in sprostili odrasle. Kopanje lahko združite s sprehodom v okolici term. Preberite več o bazenski ponudbi na spletnih straneh Terme Topolšica.

7. Igrajoče potepanje, Savinjska 2 play

Si predstavljate počitnice brez zanimivih iger in potepanj? Verjetno ne. Aplikacija Savinjska 2 play je namenjena predvsem družinam in omogoča kreativno preživljanje prostega časa. Zgornja Savinjska dolina je znana po lepotah narave in bogati tradiciji gozdarstva ter s Savinjo povezanega življenja. Zanimive pohodniške poti nudijo igriv način spoznavanja lokalnih značilnosti posamezne občine. Preden se odpravite na pot, preverite stanje poti na katerem izmed turističnoinformacijskih centrov, saj so lahko nekatere poti v zimskem času neprimerne za pohodništvo.