7 idej za jesenske in krompirjeve počitnice 2023

Zdaj je čas, da vas povabimo v gostoljubno Savinjsko. Z vašim obiskom nam boste vlili optimizem in upanje, da se borimo naprej in nadaljujemo predano delo v turizmu. Pridite na jesenski oddih ali krompirjeve počitnice. Pustite, da vas navduši barvita jesenska narava, spoznajte bogato dediščino in raznovrstne savinjske okuse. Družine lahko uživate v potepanju po barviti naravi in ob spoznavanju dediščine, pari in skupine v vinskih degustacijah  ali pa se prepustite tradicionalnim in sodobnim okusom savinjske kulinarike.

👏👏👏 Vesela novica: glavna cesta med Ljubnim in Lučami je spet prevozna.

1. Zdaj je čas za krajinske parke

Logarska dolina v teh dneh ni tako obljudena kot po navadi in je zato več kot idealna za sprostitev v neokrnjeni naravi. Podajte se na potep do slapa Rinke, spoznajte številne  zanimivosti na Poti po Logarski, ki je bila pred časom okronana z nazivom naj tematska pot. Zavijte tudi v nostalgični in tihi krajinski park Robanov kot, v katerem boste pozabili na brnenje prometa, razgledne Golte z jezerom, od koder se odstirajo čudoviti razgledi na Kamniško-Savinjske Alpe. To so le nekatere izmed božanskih zgodb, ki jih piše narava.

2. Zdaj je čas za aktivna doživetja

Obudite nekaj vrlin naših prednikov in napnite lok v Matkovem kotu. Zabavna in dinamična izkušnja bo razveselila vse generacije. Za lokostrelstvo se je treba predhodno najaviti. Nostalgično začinjeno je tudi doživetje Spoznajte spretnosti in znanja prednikov na doživetju Bushcraft Savinjska. Pristna vodena gozdna avantura na Golteh nudi vpogled v številne vrline preživetja v naravi.

Visoka kraška planota Golte je še en dragulj v Savinjski dolini, ki vas bo navdušil s fantastičnimi razgledi in privlačnimi aktivnostmi. Planina Golte je vse bolj priljubljena točka za ljubitelje pustolovščin v naravi. Lahko se preizkusite v jadralnem padalstvu in poletu v tandemu. Odpravite se lahko tudi na skrivnostno podzemno izkušnjo kraškega sveta. Krajinski park Golte je posejan z žlebiči, vrtačami in kraškimi jamami, ki so zavarovane kot naravne vrednote državnega pomena. Območje jam je zavarovano tudi pod okriljem NATURE 2000.

3. Zdaj je čas za bajne razglede in pohodniška potepanja

Ljubitelji razgledov ne boste ostali razvnodušni na Solčavski panoramski cesti, kjer ne manjka priložnosti za slikovite fotografske spomine. Jesen je še odličen čas, da jo raziščete s kolesom ali peš. Odpravite se tudi na razgledno zakraselo planoto Menino planino ali Žabjo pot med Mozirjem in Rečico.

Pri tem upoštevajte jesenske napotke obiskovanja gora (Planinska zveza Slovenije):

🍁 jesenski dnevi so krajši
🍁 planinske koče v visokogorju so zaprte, nižje ležeče odprte po zimskem režimu
🍁 v planinskem nahrbtniku naj bo vedno vsa potrebna oprema, ki jo prilagodimo glede na zahtevnost izleta
🍁 držite se markiranih planinskih poti
🍁 bodite previdni, ko je na planinskih poteh odpadlo listje (mokre korenine in kamni)

Pred odhodom na pot se pozanimajte o aktualnih razmerah. Izogibajte se izpostavljenim predelom ob vodotokih. Na nekaterih predelih, sploh v bližini vode, so tereni lahko pomrznjeni. Preverite tudi delovni čas oz. obratovanje planinskih koč, saj so številne koče jeseni že zaprte.

4. Zdaj je čas za slastna in okusna razvajanja. 🥘🍽🍲

Tri savinjske restavracije, ki pripravljajo vrhunsko kulinariko, sodelujejo v letošnjem Tednu restavracij (13. 10.—22. 10. 2023). Naša tri izbrana kulinarična središča, Lesnika, Planinka in Hiša Raduha, vas bodo popeljala na raziskovanje sodobne kuhinje, ki združuje tradicionalne okuse z inovativnimi pristopi. Pričakujte okuse, ki vas bodo osupnili in navdušili.

Preverite, kako omamno zadiši po slastnih savinjskih dobotah v gostilnah in na turistilčnih kmetijah. Naj bo znameniti zgornjesavinjski želodec, kraljevski suhomesnat izdelek, ki so nekdaj pošiljali na angleški dvor, močni masunek, solčavski sirnek ali sladki ajdnek, ob katerem se vselej pocedijo sline. Za kulinarično uživanje v Savinjski je poskrbljeno. Spoznajte paleto tradicionalnih jedi ali inovativnost in prefinjenost sodobne kuhinje.

5. Zdaj je čas za dobro počutje

Vzemite si čas zase. Poleg številnih aktivnosti vas čaka predvsem mirno okolje. Za piko na i lahko obiščete katerega izmed petičnih wellness kotičkov. Povežite se z naravo v Logarski dolini, kjer pripravljajo doživetje Logarska za vas (Logarska 4 U, energije pristne narave).

6. Zdaj je čas za vinsko degustacijo 🍇🍷

Kot se za jesen spodobi, si privoščite tudi okušanje vin v alpskem vinogradu. Vinska turistična pot vas bo navdušila z okusi in pristnim vzdušjem.

7. Zdaj je čas za raziskovanje dediščine

V Muzeju gozdarstva in lesarstva v Nazarjah boste spoznali, kako Savinjska še dandanes diha z lesom. Odkrijte, kako pomembno je bilo nekdaj gospodarjenje z lesom. V Gornjem Gradu lahko spoznavate tisočletno zgodovino  skozi virtualno pripoved. Zavrtite čas nazaj in stopite v gornjegrajsko katedralo, največjo katedralo v Sloveniji.

Ne zamudite tudi …

NA ŠALEŠKEM GRADU STRAŠI 👻🧟‍♀️🧙‍♀️

📍Velenje ⏰ 28. 10. 2023, 17.00—21.00
🎃🏰 Na Šaleškem gradu bo srhljivo-zabavno. 👻 Prijavite se zdaj in doživite pravo noč čarovnic! 🦇🕷️ 👻
Več info, prijave in organizator: Turistično Društvo ŠALEK
 

HIŠA GROZE

📍Velenje ⏰ 27. 10.—3. 11. 2023, 16.00—23.00
🏰😱 Najsrhljivejši liki iz priljubljenih grozljivk se bodo zopet naselili v zapuščeno graščino Gorica. Debeli zidovi, temni predori, mračne skrivnosti in sobane. Če mislite, da ste doživeli že vse – niste. 😜
 

VEČ INFORMACIJ:

Center Rinka, +386 3 839 07 10info@solcavsko.info , TIC Martinov svet (t:+386 (0)3 891 53 77, e: pisarna@mcsop.si ), TIC Mozirje (t: +386 70 799 099, e: tic@mozirje.si), TIC Nazarje (t: +386 (0)3 839 16 13, e: muzej.vrbovec@siol.net )

_____________________

Preverite POMEMBNE INFORMACIJE ZA OBISKOVALCE ZGORNJE SAVINJSKE DOLINE

Iz srca smo vam hvaležni, da lahko z vašo podporo in pomočjo zremo v boljšo prihodnost – prebrodimo težke čase in se še bolj povezani zopet postavimo na noge.

Organizatorji doživetij si pridržujejo pravico do sprememb. Navedeni podatki so informativne narave in se lahko zaradi razmer spreminjajo. Pred obiskom obvezno preverite aktualnost in točnost podatkov pri izvajalcih.  Razvojna agencija SAŠA, d. o. o. ne odgovarja za pravilnost navedenih podatkov.

Sorodne vsebine