Zgornja Savinjska Dolina

7 idej za vajin jesenski oddih

Okusita jesen v Savinjski! Ko jesenska odeja obarva savinjsko naravo, je čas, da jo začutite v vseh njenih odtenkih! Na potepanjih po Savinjski, vas ne bo očarala le toplina zlato-opečnatih kulis narave. Očarani boste nad svežino gozdov, izjemno kulinariko in kulturno dediščino, ki jo Savinjčani ponosno pokažejo popotnikom! Preverite 7 jesenskih doživetij v Savinjski in si privoščite pravi odklop!

1. Nazdravita jeseni v Alpskem vinogradu v Šmartnem ob Paki

Jesen je idealen čas za okušanje vrhunskih vin! Ob spremljavi domačih dobrot, razgledov iz vinorodne pokrajine se v gostoljubnih zidanicah ob rujni kapljici pišejo nove zgodbe. Prav tam, kjer se rojeva vino. Podajte se na Vinsko turistično pot Šmartno ob Paki, na kateri boste obiskali osem zanimivih točk, med drugim tudi znamenito Špančevo zidanico, eno najstarejših zidanic v Sloveniji. 

2. Sprehod v krajinski park

Človek in narava v Savinjski spletata izjemno sožitje. Zavarovani krajinski parki so magnet za vse ljubitelje narave in kulturne dediščine. Obiščite Krajinski park Golte, pustite, da se čas ustavi v odmaknjenem Robanovem kotu ali veličastni Logarski dolini, kjer se v zatrepu lesketa slap Rinka, eden najvišjih slapov v Sloveniji. Izjemno priljubljena je tudi Solčavska panoramska cesta, cesta najlepših razgledov, ki povezuje več kot 20 zanimivih turističnih točk. 

3. Mozirski gaj, etnološki dragulj med pisanimi gredicami

Mozirski gaj je privlačen skoraj v vseh letnih časih. Tudi jeseni, ko se sicer večina rastlin že počasi pripravlja ne zimski spanec, je poln zanimivosti. Starinski objekti kot so značilne kašče, kozolec, mlin in čebelnjak so kot neke vrste muzej na prostem. Izjemno zanimiva je jesenska razstava buč (15. 9. – 9. 10. 2022), na kateri poteka tekomovanje za najtežjo bučo v Sloveniji (24. 9. 2022). 

4. Po stopinjah flosarjev 

Flosarska tradicija in lesarska dediščina zaznamujeta celotno Zgornjo Savinjsko dolino. Obiščite Muzej Vrbovec in spoznajte, kako so nekoč živeli lesarji in gozdarji. Zanimivi sta tudi nova interaktivna flosarska zbirka na Ljubnem, ki pripoveduje o splavljenju lesa iz Zgornje Savinjske doline vse tja do Črnega morja, in etno vasica v Lučah, kjer se potopite med lične obrtniške hišice iz starega lesa. Na Ljubnem vas bo navdušila tudi nova zbirka ljubenskih cvetnonedeljskih potic. Slednje kljub “slastno” obarvanem imenu niso namenjene okušanju. Izdelava cvetnonedeljskih potic oz. edinstvenih butar je razglašena za nesnovno kulturno dediščino državnega pomena. Unikatne cvetnonedeljske potice odražajo povezanost domačinov z vero, lesom in kmečkimi opravili. 

5. Čas za duhovnost 

Ste za kulturno-zgodovinski potep? V Nazarjah se ob sotočju Savinje in Drete dviguje hrib s frančiškanskim samostanom, v katerem je bogata knjižnica, ki se ponaša z nekaterimi redkimi eksponati, med drugim tudi Dalmatinovo Biblijo. Poleg samostana bivajo sestre klarise, ki neprekinjeno v ubogi, spokorni osamelosti, dan in noč prepevajo hvalnice vsemogočnemu Bogu. Obiščite jih v okviru pet-zvezdičnega doživetja Savinjski duhovni umik in občutite notranji mir. 

Zanimiva je tudi gornjegrajska katedrala, cerkev Sv. Mohorja in Fortunata, največja baročna katedrala v Sloveniji, za katero na zeliščnem vrtu ustvarjata mladi zeliščarki Maja in Amanda. Privoščite si njuno edinstveno doživetje 5 čutov, 2 babi in 1 zeliščni vrt, ki je prejelo prestižni znak Slovenia Unique Experience. 

6. Wellness razvajanja v dvoje

Savinjska je poznana po izjemni butični wellness ponudbi, ki odlično dopolnjuje sproščanje v naravi. Alpski wellness, savne, bazeni z naravno vodo, masažni bazeni, senena kopel, dendroterapije, masaže in ayurvedski programi so kot nalašč za hedonistične trenutke v dvoje. Naredite nekaj za zdravje in dobro počutje!

7. Za piko na i okusita zakladnico tradicionalnih savinjskih okusov 

Ljubezen gre skozi želodec, pravijo. 😉 Začinite potepanja z odlično domačo košto. Iz lokalnih gostiln in turističnih kmetij pogosto zadiši po izjemnih savinjskih specialitetah kot sta znameniti zgornjesavinjski želodec in slastni ajdnek. Vam je ljubša sodobna kuhinja, ki na krožnikih inovativno prepleta sedanjost s tradicijo? Nekaj je zagotovo. Okusi savinjske bodo v soju jesenskih barv in dobrot, zagotovo odlično dopolnili vaša potepanja. Pa dober tek!

REZERVIRAJ NASTANITEV