Čez Alpe in doline: Aktivne družinske počitnice v Savinjski

Savinjska je rajska dežela za družinske počitnice! ‍ ‍ ‍ Vzemite si dragoceni čas za družino in potepanja po odmaknjenih kotičkih. Veličastnen alpski svet, nostalgične kmetije, na katerih se ustavi čas, vodne vragolije na reki Savinji, okusna domača hrana, neštete možnosti za izlete v naravo. Božanska Logarska dolina, razgledna Solčavska panoramska cesta, Golte, divja in skrivnostna Snežna jama, vulkan Smrekovec in barviti Mozirski gaj. Ustvarite vaše nepozabne trenutke in spomine v Savinjski.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Politika zasebnosti.

I Accept

Mogočni dvatisočaki, čarobna Logarska dolina in krajinski parki 

Savinjska ima zeleno srce. Od veličastnih Kamniško-Savinjskih Alp, kamor mogočni dvatisočaki vabijo na nepozabne izlete v gore, do slikovitih krajinskih parkov Logarska dolina, Robanov kot in Golte, kjer nekaj grizenja kolen prihrani panoramska žičnica, ki popelje nad 1.400 m.

Številne naravne in kulturne znamenitosti kar kličejo, da jih ujamete v objektiv. Zanimiv je tudi izlet na z zasanjanimi pašniki in zelenimi gozdovi posejano Menino planino ali na ugasli ognjenik Smrekovec, ki je domovanje številnih redkih cvetlic in največje sklenjeno območje divjega petelina. 

Če iščete kotiček za navdih in sprostitev, obiščite romantični Mozirski gaj, kjer so marljivi vaščani ob pomoči slovenskih vrtnarjev na nekdanjem divjem odlagališču uredili očarljive pisane gredice in etnološko dediščino. V gaju je tudi začarani vrt, ki se ga najbolj razveselijo otroci. 

Osvežitev v Savinjski: rafting na Savinji, pravljični slapovi in skrivnostna Snežna jama 

Zgornja Savinjska dolina nudi tudi odlično poletno osvežitev. Med popotniki je nadvse priljubljena živahna reka Savinja, ki je poleti pravi magnet za ljubitelje vodnih športov in vse tiste, ki jim je ljubo poležavanje v senci na prodnatih alpskih plažah. Rafting, kajak, trebuščkanje  in druge aktivnosti organizirajo usposobljeni vodniki, s katerimi bo odkrivanje reke nadvse prijetno. 

Ob visokih poletnih temperaturah se še posebej prileže prš vodnih kapljic mogočnega slapa Rinka  ali pravljičnega Repovega slapa, do katerega vodi urejena krožna pot. Če bi pospešili utrip srca, se odločite za organizirano soteskanje z usposobljenimi lokalnimi vodniki, ki vas bodo popeljali v malo znane kotičke Savinjske. Skrivnostna Snežna jama, najviše ležeča turistična jama v Sloveniji, je divji dragulj narave, prava poslastica za ljubitelje podzemlja, kjer so tudi poletne temperature zimske (0-4 °C). Posebnost jame je sožitje ledu in sige, ki je na nadmorski višini nad 1.500 m prava redkost. 

Blizu je tudi živahno Velenjsko jezero, na katerem je poleti pravi vodni direndaj. Lahko si izposodite SUP, si privoščite poležavanje na plaži, podate na odkrivanje potopljenih vasi ali se vpišete v šolo surfanja. Prileže se tudi poletno kopanje v Termah Topolšica.

Kolesarska potepanja in peš izleti po Savinjski 

Ste razmišljali, da bi si Savinjsko ogledali s kolesom? Kolesarske poti so različnih težavnostnih stopenj, najlepše pa je raziskovanje skupaj z vodnikom, s katerim boste na poti obiskali tudi katero izmed turističnih kmetij, se okrepčali za naslednje podvige ali si po koncu privoščili degustacijo vina. S kolesom se lahko podate po brezmejne razglede na Solčavsko panoramsko cesto, v znamenito Logarsko dolino, se po cesti vzpnete na Menino planino ali vulkan Smrekovec. Za izlet so vabljive tudi stranske poti v Mozirju, Nazarjah in na Ljubnem. Preberite več o kolesarskih potepanjih v Savinjski.

Če raje raziskujete peš,  se odpravite na katero izmed učnih in planinskih poti

Gostoljubna Savinjska za razvajanje brbončic 

V Savinjski so doma odlični okusi. Okusite znameniti zgornjesavinjski želodec, ki ga je nekoč na angleški dvor naročal sam angleški kralj Jurij V., tradicionalne jedi kot so ajdnek, sirnek in druge domače dobrote, ki jih skrbno pripravljajo gospodinje na turističnih kmetijah

Odlične so tudi sodobne jedi, vrhunska kuhinja, v kateri se tradicionalna kulinarična zgodba prepleta z inovativnimi idejami. Povprašajte za otroško varstvo in si privoščite še piko na i, okušanje domačega tokca,  degustacijo vina v Alpskem vinogradu v Šmartnem ob Paki ali si privoščite zgodb polno čajanko v Gornjem Gradu. 

Bivanje v nedrju narave: turistične kmetije, kampi, glamping in druga nastanitev za popolni oddih

Savinjska je poznana po odlični ponudbi turističnih kmetij. Poleg odlične hrane, udobne nastanitve, vas bo očarala nostalgična krajina in popolni umik od vsakdanjega hitrega vrveža. 

Številne družine si privoščijo tudi kampiranje ali luksuzni glamping. Aktivna animacija ali brezmajno razvajanje, izbira je vaša.

Če so vam ljubši apartmaji, hoteli, penzioni, ne odlašajte, izberite najljubšega, rezervirajte pa tudi druga zanimiva doživetja!

Sorodne vsebine

  • Pust šoštanjski

    10. FEBRUAR 2024 ob 15.00, ŠOŠTANJ – največji karnevalski dogodek […]

  • Pust, pust krivih ust

    13. FEBRUAT 2024, VELENJE – pustna povorka in veliko otroško […]

  • Božična bajka Slovenije

    30. 11. 2024–5. 1. 2025,  MOZIRJE – milijon lučk v […]