Bilo je nekoč #1: Savinjske razglednice

Pošiljamo vam prisrčne pozdrave iz Savinjske! Pokukajte, kakšne razglednice so nekdaj širile lepo besedo in podobo  o Savinjski po vsej Evropi.

1.  Dopisnica Gornjegrajske koče

Gornjegrajska koča, ki jo je na Menini planini postavila Savinjska podružnica SPD, je doživela svojo otvoritev leta 1898, leta 1920 pa je pogorela.
Menina planina, ki naj bi ime dobila po nekdanjih benediktinskih menihih, ki so živeli v Gornjem Gradu, je danes priljubljena točka za pohodništvo in pobeg v naravo. Na Menini planini se je pisala tudi znamenita zgodba o umiku partizanske brigade. 
 

(Vir razglednice: Gornje grajska koča (1900). URN:NBN:SI:IMG-4KPMHUUG from http://www.dlib.si)

2. Ljubno Korrespondenz-Karte 

Preteklost Ljubnega ob Savinji je močno povezana s flosarsko tradicijo, ki je danes izpostavljena v interaktivnem muzeju flosarstva
 
 

(Vir razglednice: Ljubno ob Savinji (19??). URN:NBN:SI:IMG-7O4ER5N9 from http://www.dlib.si )

3. Logarska dolina (1898-1909).

Znamenita Logarska dolina je že od nekdaj privabljala obiskovalce iz različnih koncev sveta. V Logarski dolini sta se leta 1932 srečala jugoslovanski kralj Aleksander in angleški kralj Jurij V. Slednjega je navdušil zgornjesavinjski želodec, vrhunski suhomesnati izdelek lokalnega porekla, ki so ga po želji kralja nato pošiljali na angleški dvor. 

(Vir razglednice: Logarska dolina (1898-1909). URN:NBN:SI:IMG-5RBOOTZO from http://www.dlib.si)

4. Stara razglednica iz Luč

Gručasta vas Luče je danes zaščitena kot nepremična kulturna dediščina. Številne zanimivosti kot so Juvanova hiša, etno vasica s prikazom starih obrti in Žagerski mlin pripovedujejo razgibano zgodbo o pestri zgodovini dediščine. 

(Vir: Luče ob Savinji (1909-1916). URN:NBN:SI:IMG-9HTYWPYA from http://www.dlib.si )

5. Cvetoče Mozirje

Mozirje je eden starejših trgov na Štajerskem. Kot kraj se v listinah omenja že leta 1146, kot trg pa leta 1318. Krasijo ga zanimive hiše, ki pripovedujejo svojevrstne zgodbe. Lahko jih raziščete s čebelico Gajo, s katero se sprehodite po starem trgu Mozirja in rešujete cvetoče izzive, ki vas čakajo pri skrivnostnih hišah. 

(Vir razglednice: Mozirje (1899-1923). URN:NBN:SI:IMG-8R2MI6F6 from http://www.dlib.si )

6. Nazarje 

Ob sotočju Drete in Savinje leži slikoviti grad Vrbovec. Na grajskem griču se bohotita cerkev Marijinega oznanjenja in frančiškanski samostan, ki dajeta Nazarjam prepoznavno podobo z zgodovinskim pečatom.

(Izvor: Narodna in univerzitetna knjižnica) 

7. Pozdrav iz Šmartnega ob Paki v Ljubljano 

Šmartno ob Paki, ki danes slovi po najviše ležečih vinogradih in odličnih vinih, je nekdaj krasil mogočen grad Pakenštajn, ki je bil v lasti Žovneških gospodov, vse do izumrtja pa so si ga lastili celo Celjski grofje. Stara pripovedka pravi, da so imeli ti na t. i. starem gradu svoj »Jungferzwinger«. Še ob koncu preteklega stoletja naj bi namreč obstajale kleti, v katerih so izginjale  mladenke. 

( Vir razglednice: Šmartno ob Paki (1904-1908). URN:NBN:SI:IMG-BWYU497F from http://www.dlib.si )

8. Lep pozdrav iz Gornje Savinske doline 

Na stari razglednici iz Zgornje Savinjske doline blestijo Gornji Grad z največjo slovensko katedralo, Ljubno, Luče in Mozirje. 

(Vir razglednice: Gornja Savinjska dolina (196?). URN:NBN:SI:IMG-3ZQOEQTI from http://www.dlib.si, Celjska turistična zveza.)

9. Velenjski grad na prelomu stoletja

Velenjski grad, prvič omenjen leta 1270, je najlepše ohranjen renesančni grad v Sloveniji. Danes si lahko v gradu ogledamo številne zanimive muzejske zbirke in razstave. 

 

(Vir razglednice: Velenje (1898-1911). URN:NBN:SI:IMG-TPV8J6UG from http://www.dlib.si )

10. Šoštanjski utrip

Staro središče Šaleške doline, prvič omenjeno leta 1199, je zaznamovano z usnjarsko dejavnostjo družine Vošnjak, ki je v Šoštanju postavila enega največjih usnjarskih obratov v Avstro-ogrski monarhiji. 

(Vir razglednice: Šoštanj (1899-1919). URN:NBN:SI:IMG-N7R4OTRN from http://www.dlib.si )

Sorodne vsebine