Orodja dostopnosti

Zgornja Savinjska Dolina

Krožna planinska tura Ravne — Dolga trata

Nezahtevna razgledna visokogorska planinska tura planina Ravne — Lučka koča — Dolga trata — planina Ravne vodi čez zelene pašnike ob  tradicionalnih pastirskih kočah. Spotoma se odpirajo mikavni razgledi na Rogatec, Lepenatko, Kranjsko reber ter na najvišje vrhove Kamniško-Savinjskih Alp. Miren kotiček za uživanje v naravi in odlično izhodišče za vzpone na okoliške vrhove kot so Dleskovec (1965 m), Veliki vrh (2114 m) in Molička planina (1835 m).

Ključne informacije – Dolga trata

IZHODIŠČE in KONČNA TOČKA: Planina Ravne (1500 m) – N 46.35006, E 14.69912, občina Luče. Izhodišče je enostavno dostopno z avtomobilom.Dostop je možen z južne smeri iz doline Podvolovljek po deloma asfaltirani, deloma makadamski cesti. Na označenem odcepu za Podvežak in Korošico zavijete navkreber v smeri Planice/kmetije Planinšek. Na križiščih sledite kažipotom za planino Ravne, ki  pripelje do pastirske koče. V bližini koče je možno parkiranje na lastno odgovornost.

TEŽAVNOST: nezahtevna planinska pot
VIŠINSKA RAZLIKA: 386 m (460 m  po poti)
PREDVIDEN ČAS HOJE: 3—4 ure

PRIPOROČENA OPREMA: Pohodna obutev in oblačila primerna za letni čas v katerem se podajate na pot. Priporočljiva tudi hrana in pijača.

KULINARIKA NA/OB POTI: Pastirska koča Ravne (ob prisotnosti pastirja). V bližini Gostilna Pr’ Lampi (Luče), Okrepčevalnica Struge (Raduha), Bar Liza (Podvolovljek).
ZNAMENITOSTI IN DOŽIVETJA OB POTI/V BLIŽINI: tradicionalne pastirske koče na pašnih planinah, razgledišče na planini Ravne, spominsko obeležje na lokaciji Lučke koče, križ na planini Dolga trata, druge POI točke v Lučah.
NASTANITVE V BLIŽINI: Luče z okolico nudijo raznolike možnosti prenočevanja.

Opis poti – Dolga trata

Planina Ravne je še vedno živa planina, ki leži na jugovzhodnem robu Dleskovške planote. Ob robu planine stoji lepo vzdrževana pastirska koča, v kateri se je v poletnih mesecih možno tudi okrepčati. Od koče se podate severozahodno po pašniku, nato preidete na kolovoz, ki mu sledite do priključka planinske poti, ki vodi proti Velikemu vrhu in Korošici.

Sledite oznakam, nadaljujete mimo razpotja, kjer se odcepi steza proti Polšaku in Križevniku ter kmalu prispete do mesta, kjer je nekoč stala Lučka koča. Tu je spominsko obeležje 2. svetovne vojne ter miza s klopjo, kjer si lahko odpočijete. V nadaljevanju se na razpotjih držite levo, dokler ne prispete do pastirske koče na Dolgi trati (1835 m).

S planine na kateri stoji tudi manjši križ je lep razgled na Savinjske Alpe in del Dleskovške planote. Nad vami se vzpenja ‘krstni boter’ planote – Dleskovec (1965 m). Sestop z Dolge trate nazaj na planino Ravne poteka po brezpotju, ki je lepo vidno in označeno z možici. 

Več informacij – Planina Ravne 

TIC Luče
Luče 106
SI- 3334 Luče
t: +386 (0)3 839 35 55
e: tic@luce.si

Zemljevidi:                  

  • Grintavci 1:25000
  • Kamniško-Savinjske Alpe 1:50000
  • Karta Luče 1:35000