Interaktivna flosarska zbirka in Zbirka Ljubenskih cvetnonedeljskih butaric

Potopite se v preteklost flosarske dediščine in spoznajte, kako so pogumni predniki splavili les iz Zgornje Savinjske doline vse tja do Črnega morja. Oglejte si zbirko ljubenskih cvetnonedeljskih potic, izjemnih butar, ki veljajo za mojstrovino slovenske dediščine.
 

Na rajžo do Črnega morja

Interaktivna flosarska zbirka na Ljubnem pripoveduje zgodbe, na katere so domačini še posebej ponosni. Spravilo lesa v dolino iz gozdov visoko v hribih, delo na žagah, izdelovanje splavov in splavarjenje v oddaljene kraje so težka dela. Kos so jim bile le pridne roke prednikov »vlcerjev«, žagarjev in flosarjev. Raziščite, kako so živeli ti pogumni možje, kakšen je bil utrip na rajžah po Savinji, Savi in Donavi, vse tja do Črnega morja.
 
Flosarstvo (splavarjenje) ima v Savinjski že petstoletno zgodovino. Končalo se je v 50 letih prejšnjega stoletja. Zbirka navdušuje z doživljajskimi interaktivnimi zgodbami, ki jih obiskovalec spozna ob “sprehodu po reki Savinji”. Kako izgleda življenje na in ob reki, kakšna flora in favna obdajata brežine, kako se je razvijala kultura kraja in kako adrenalinsko je spuščanje po živahnih brzicah. Slednje obiskovalci doživijo na simulirani vožnji flosa po Savinji
 

Flosarski vsakdan

Izvedeli boste tudi, kakšne nevarnosti so jim grozile na vodni poti, kakšen je bil zaslužek, ki ga je to delo prinašalo, kdo so bili flosarski birti, krmaniži, prednjeki in zadnjeki. Vas zanima, kakšni so bili različni splavi kot so samec, mitrovčan in kuzla, kakšen je bil flosarski krst pod zavetništvom sv. Miklavža? Obiščite Flosarsko zbirko in začutite delček pestrega življenja na flosu.
 

Flosarstvo na Ljubnem

Flosarstvo je na Ljubnem ob Savinji pomenilo način življenja, ki je zagotavljal kruh večini družin v okolici. Les, ki so ga pridni možje posekali in priplavili po Ljubnici in Savinji do Ljubnega, so kasneje razžagali v žagah, katerih je bilo na Ljubnem kar 48. Iz tega lesa so sestavili flos in ga ob primernem vodostaju splavili v vodo in se z njim odpravili na dolgo pot, ki se je zaključila v Beogradu ali še nižje v Romuniji.
 
Če bi radi izkusili flosarsko preteklost, pridite na tradicionalni Flosarski bal, ki poteka vsako leto ob koncu julija in se konča prvo nedeljo v avgustu. V živo si oglejte vdiranje flosa, panoramsko vožnjo ter krst novega flosarja in si privoščite dobro voljo na pravi ljubenski zabavi!
 
 

Zbirka Ljubenskih cvetnonedeljskih potic

Ob interaktivni flosarski zbirki si oglejte tudi zbirko Ljubenskih cvetnonedeljskih potic ali butaric, katerih izdelovanje je vpisano v register nesnovne dediščine Slovenije in prepoznano kot mojstrovina državnega pomena.

Tradicija izdelovanja figuralnih Ljubenskih cvetnonedeljskih potic sega v čas prejšnjega stoletja, ko je še bilo v navadi, da so fantje tekmovali kdo naredi večjo in težjo butaro. Okoli leta 1887 je mlad, šibak fant Jože Poličnik prvi izdelal figuralno potico. Prve potice in njihov simbolni pomen je moral biti tako edinstven, zgovoren, tesno povezan z življenjem in vero kmečkega človeka na območju Ljubnega, da so se zanje navdušili še drugi  in je sčasoma preraslo v tradicijo vse večjega števila Ljubencev.

CENIK

Pedagoški programi 

Odpiralni čas TIC Ljubno ob Savinji

ZIMSKI DELOVNI ČAS
ponedeljek – zaprto
torek—petek: 08.00—16.00
sobota, nedelja, prazniki: zaprto

Za ogled zbirk izven sezone (oktober–april) ali za zaključene skupine, pokličite TIC Ljubno. 

Flosarska zbirka Ljubno – INFORMACIJE

TIC Ljubno ob Savinji
Foršt 6, 3333 Ljubno ob Savinji
t: +386 3 838 14 92
m: +386 51 209 120
e: obcina@ljubno.sitic@ljubno.si

Sorodne vsebine

  • Cvetna nedelja in ljubenske potice

    24. MAREC 2024, LJUBNO – tradicionalni prikaz edinstvenih cvetnonedeljskih ljubenskih […]

  • Čebelarski praznik

    20. JULIJ 2024, GORNJI GRAD – tradicionalno-etnološka prireditev

  • Pust mozirski

    10. 2.–13. 2. 2024,  MOZIRJE – tradicionalno pustovanje, ki ga […]