Zgornja Savinjska Dolina

Flosarska zbirka Ljubno

Potopite se v preteklost flosarske dediščine in spoznajte, kako so naši pogumni predniki splavili les iz Zgornje Savinjske doline vse tja do Črnega morja.
 

Na rajžo do Črnega morja

Flosarska zbirka na Ljubnem pripoveduje zgodbe, na katere so domačini še posebej ponosni. Spravilo lesa v dolino iz gozdov visoko v hribih, delo na žagah, izdelovanje splavov in splavarjenje v oddaljene kraje so težka dela. Kos so jim bile le pridne roke prednikov »vlcerjev«, žagarjev in flosarjev. Raziščite, kako so živeli ti pogumni možje, kakšen je bil utrip na rajžah po Savinji, Savi in Donavi, vse tja do Črnega morja.
 

Flosarski vsakdan

Izvedeli boste tudi, kakšne nevarnosti so jim grozile na vodni poti, kakšen je bil zaslužek, ki ga je to delo prinašalo, kdo so bili flosarski birti, krmaniži, prednjeki in zadnjeki. Vas zanima, kakšni so bili različni splavi kot so samec, mitrovčan in kuzla, kakšen je bil flosarski krst pod zavetništvom sv. Miklavža? Obiščite Flosarsko zbirko in začutite delček pestrega življenja na flosu.
 

Flosarstvo na Ljubnem

Flosarstvo je na Ljubnem ob Savinji pomenilo način življenja, ki je zagotavljal kruh večini družin v okolici. Les, ki so ga pridni možje posekali in priplavili po Ljubnici in Savinji do Ljubnega, so kasneje razžagali v žagah, katerih je bilo na Ljubnem kar 48. Iz tega lesa so sestavili flos in ga ob primernem vodostaju splavili v vodo in se z njim odpravili na dolgo pot, ki se je zaključila v Beogradu ali še nižje v Romuniji.
 
Če bi radi izkusili flosarsko preteklost, pridite na tradicionalni Flosarski bal, ki poteka vsako leto ob koncu julija in se konča prvo nedeljo v avgustu. V živo si oglejte vdiranje flosa, panoramsko vožnjo ter krst novega flosarja in si privoščite dobro voljo na pravi ljubenski zabavi!
 
 

Flosarska zbirka Ljubno – INFORMACIJE

TIC LJUBNO
Plac 3, 3333 Ljubno ob Savinji
t: +386 3 839 17 70
e: obcina@ljubno.si & ticljubno@gmail.com