Flosarski bal, Ljubno

21. JULIJ—6. AVGUST 2023, LJUBNO OB SAVINJI – ena najstarejših prireditev v Sloveniji, ki že od l. 1961 ohranja spomin na tradicijo splavljenja lesa po reki Savinji.

S flosom po Savinji: “Kerdej, vardahej, johi”

Ljubno ob Savinji je v 15. in 16. stol. živelo predvsem na račun žagarstva in splavarstva. Tradicionalna zabavna etnološka prireditev Flosarski bal oživlja in povezuje te stare občaje Zgornje Savinjske doline. Obiskovalci lahko aktivno sodelujete pri športnih in kulturnih dogodkih, delavnicah, okroglih mizah, pohodnih ter uživate v glasbi in plesnih večerih.

Otvoritev prireditve, ki poteka v obdobju dveh tednov, navadno zaznamuje prihod starodobnikov. Dogodek se zaključi s prikazom spravila lesa po leseni drči, splavilom splava (flosa) v reko Savinjo in krstom mladega flosarja, ki naj prenaša flosarsko znanje in običaje iz roda v rod. Ne bodite presenečeni, če boste slišali tudi kakšno besedo, ki pripada flosarskemu žargonu: kardej (začni), vardahej (pazi, nevarnost), ubavh (prekini), johi (razumem).

Prireditev privabi več kot 20.000 obiskovalcev.

Program 2023

VEČ INFORMACIJ – FLOSARSKI BAL

Jubilejni 60.flosarski bal nekoliko drugače

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Politika zasebnosti.
I Accept

Flosfest, velika glasbena zabava (29. 7. 2023)

Festival vsako leto spremlja tudi nora zabava s priznanimi glasbenimi skupinami iz Slovenije in tujine. Organizira ga Klub Zgornjesavinjskih študentov, ki je v preteklih letih gostil znana glasbena imena kot so  S.A.R.S., sarajevski Plavi orkestar, udeležence pa so zabavali tudi Severina, Siddharta, Tabu, Big Foot Mama in skupina Mi2.

Letos se bodo udeleženci pozibavali v ritmih Siddharte, nastopili pa bodo tudi Black Metallica, Mojstri pasivne agresije, Alter Ego.

Sorodne vsebine

  • Cvetna nedelja in ljubenske potice

    24. MAREC 2024, LJUBNO – tradicionalni prikaz edinstvenih cvetnonedeljskih ljubenskih […]

  • Čebelarski praznik

    20. JULIJ 2024, GORNJI GRAD – tradicionalno-etnološka prireditev

  • Pust mozirski

    10. 2.–13. 2. 2024,  MOZIRJE – tradicionalno pustovanje, ki ga […]