Gozdna pravljica

Da so v Lučah dobri gozdarji in »rižmojstri«, ki znajo s hlodovino in lesom narediti vse, se vidi že na daleč. Trajnostna arhitektura sredi gozdov in hribov, ki se vzpenjajo proti Savinjskim Alpam, je kot iz pravljice. Iz lesenega kozolca za sušenje sena je nastala romantična spalnica, lesena kašča je preurejena v apartma z dušo. Gostoljubna Lučanka pozna zgodbe o pogumnih domačinkah, ki so nekoč ljubljanski gospodi čez drn in strn v nahrbtnihških škafih, polnih vode, prinašale žive ribe.

Koklejske kašče

Kmetija Koklej med zelenimi alpskimi pašniki je kot živi muzej ljudske umetnosti. Med potepanjem po posestvu pokukamo v obnovljene stare kašče, kjer so gospodarji spravljali žito in pridelke. Preužitkarske koče pričajo o sožitju generacij in trenutku, ko so starši kmetijo prepustili ta mladim.

Etno vasica Luče

Kmečke igre in košarica dobrot pod lipo, ki je bila nekoč središče družinskih in vaških novic, nas ogrejejo za odkrivanje preteklosti. V parku ob reki Savinji je etno vasica osmih hišk, ki predstavljajo glavne rokodelske obrti domačinov v Lučah, od kovanja do krojenja. Na kratki delavnici preizkusimo svoje ročne spretnosti.

Juvanova hiša in Hiša Raduha

Odkrivanje lokalnih skrivnosti in dediščine se nadaljuje v Juvanovi hiši. Gospodar Jaka ima za nas vedno šilce žganja, če le odkrijemo družinsko zakladnico. Sprehodimo se še do Hiše Raduha, kjer tradicijo inovirajo tako v arhitekturi kot v kuhinji. Tu se prepustimo vrhunskim gurmanskih užitkom ali si privoščimo hišne dobrote v Gostilni Pr’ Lampi.

Informacije in rezervacije – Gozdna pravljica

ANA KAKER, DOMAČIJA KOKLEJ
Podveža 10, 3334 Luče
t: +386 31 413 057
e: navrhu@gmail.com

Sorodne vsebine

  • Srednjeveška gostija na gradu Vrbovec

    7. JULIJ 2024, NAZARJE – gostija s srednjeveško kulinariko in […]

  • Hiška Osojnik

    Hiška kjer se čas ustavi in stres izpuhti.

  • Aužlak hiša apartmaji

    S spoštovanjem do tradicije je bila leta 2022 v Lučah […]