Orodja dostopnosti

Zgornja Savinjska Dolina

5 idej za izlete v okolici

Kljub temu da Savinjska dolina nudi širok nabor doživetij in možnosti za oglede naravnih in kulturnih znamenitosti, je med obiskovalci tudi priljubljeno izhodišče za izlete po okolici in Sloveniji. Na razdalji 30 km lahko doživite zgodovinski mesti Celje in Kamnik, si ogledate Veliko planino ali se podate na kozarček piva v Žalec, kjer stoji edina fontana piva na svetu. Odlična ideja za enodnevni izlet je tudi Koroška, kjer lahko uživate v skivnostih Geoparka Karavanke in se odpravite na zanimivo doživetje podzemlja Pece.

1.Fontana piva Zeleno zlato Žalec in jama Pekel

Zeleno zlato, hmeljarska dediščina Spodnje Savinjske doline in edina fontana piva na svetu postavljajo Žalec na svetovni zemljevid pivovarstva. Na fontani piva lahko v vrček, ki ga je oblikoval priznani slovenski oblikovalec Oskar Kogoj, natočite šest različnih vrst piva (6 x 1dcl). 

FONTANA ZELENO ZLATO ŽALEC – INFORMACIJE, ODPIRALNI ČAS IN VSTOPNINA

ZKST ŽALEC, TIC Žalec
Savinjska cesta 11, 3310 Žalec
t: +386 3 710 04 34
e: zkst.tic@siol.net 

Fontana piv je odprta vsak dan od aprila do vključno oktobra. Pred obiskom preverite odpiralni čas

JAMA PEKEL – INFORMACIJE, ODPIRALNI ČAS IN VSTOPNINA

Preden se s prijatelji podružite ob pivskih aromah, si oglejte še biser Ponikovskega krasa, jamo Pekel, ki navdušuje s 4 metrskim podzemnim slapom in zanimivimi oblikami, ki jih tvorijo raznobarvni kapniki. Več kot 3 milijone let stara jama je odlična ideja za izlet. Ogled jame traja približno eno uro. Ne pozabite na primerno obutev in topla oblačila, saj je v jami osvežujočih 10° C.

Jama Pekel je odprta od marca do vključno oktobra, za večje skupine po dogovoru. Pred obiskom preverite čas odprtja in cenik.

Turistično društvo Šempeter
Ob rimski nekropoli 2, 3311 Šempeter v Savinjski dolini
t: +386 31 645 937
e: zkst.tic@siol.net 

2. Grad Žovnek in Braslovško jezero

Na pobočju zakrasele planote Dobrovelj so obnovljene ruševine enega najstarejših gradov na Slovenskem, nekoč mogočnega in pomembnega gradu Žovnek. Grad, s prijetnim vzponom, razkošnim razgledom in dobro energijo, je dom prednikov Celjskih knezov – svobodnih gospodov Žovneških, ki so v srednjem veku močno zaznamovali razvoj celotne Srednje Evrope. Bili so ena najmočnejših in največjih plemiških družin. Postali so tudi ena najbogatejših srednjeevropskih dinastij, ki se je po selitvi v Celje povzpela najprej do naziva grofov in kasneje do naziva deželnih knezov in tako dobila svojo Celjsko kneževino. Iz gradu, na katerega vodi pešpot, se odpre pogled na Žovneško jezero, Spodnjo Savinjsko dolino, vse do Celja. Podajte se na vodene programe z grajsko gospo Hemo.

Grad Žovnek v Braslovčah, Savinjska, Slovenia.

TIC Braslovče
Braslovče 31, 3314 Braslovče
t: +386 (0)70 788 253
e: jasmina@3jezera.si
www.3jezera.si

3. Krožna tura Kamniško-Savinjske Alpe

Če vas privlačita svežina in lepota alpskega prostora, hkrati pa raje potujete s kolesom ali avtomobilom, užijte zeleno milino in gostoljubnost Kamniško-Savinjskih Alp, ki je vedno začinjena tudi z dobro domačo hrano. Iz Zgornje Savinjske doline vodi cesta čez slikovit prelaz Pavličevo sedlo na avstrijsko stran, od tam pa čez Jezerski Vrh nazaj proti Sloveniji, na odmaknjeno Jezersko. Privoščite si postanek ob idiličnem Planšarskem jezeru in nadaljujte proti srednjeveškemu mestecu Kamnik, od tam pa čez prelaz Črnivec in Gornji Grad nazaj proti Zgornji Savinjski dolini. Na enaki trasi poteka tudi cestnokolesarska prireditev Maraton Alpe.

4. Geopark Karavanke, pustolovsko potovanje v zgodovino Zemlje

Karavanke UNESCO Globalni Geopark je čezmejni doživljajski prostor, ki vabi obiskovalce v vsakem vremenu in v vseh letnih časih. Raziščite skrivnostni podzemni labirint opuščenega rudnika s kolesom, kajakom ali peš. Če vam je ljubo potepanje s kolesom, se v spremstvu vodnika in soju naglavnih svetilk spustite pod koroško površje. Poseben čar ima ogled geoparka Karavanke s kajakom, pri katerem se z vodnikom po reki odpravite 700 metrov pod površje do čarobnih podzemnih jezerc. Pred vhodom v rudnik je doživljajski park z dinozavri, kraljem Matjažem in kristali, ki je še posebej zanimiva atrakcija za otroke

GEOPARK KARAVANKE – INFORMACIJE IN REZERVACIJE TERMINA

Podzemlje Pece, d.o.o.
Glančnik 8, 2392 Mežica
t: +386 2 870 01 80
e: info@podzemljepece.com

Pred obiskom geoparka preverite odpiralni čas in cenik Geoparka Karavanke.

5. Celje, grofovska zgodba

Knežje mesto Celje je zaznamovala ena nekoč najmočnejših evropskih plemiških družin. Stari grad, na katerem občasno v poletnih večerih potekajo zanimivi kulturni dogodki, je eden najpomembnejših srednjeveških gradov v Sloveniji. Tu domuje ena najlepših slovenskih ljubezenskih zgodb, ki sta jo spisala plemič Friderik in preprosta Veronika. Obiščite tudi Pokrajinski muzej in se prepustite brezskrbnemu uživanju v katerem izmed lokalov v starem delu mesta.

STARI GRAD CELJE – INFORMACIJE, ODPIRALNI ČAS IN VSTOPNINA

TIC STARI GRAD CELJE
Cesta na grad 78, 3000 Celje
e: tic.grad@celje.si
t: +386 3 544 36 90

Stari Grad Celje si je možno ogledati v vseh mesecih. Pred obiskom preverite odpiralni čas in cenik