Igla

Mogočen skalni samotar nad reko Savinjo in naravni spomenik Slovenije. Ste vedeli, da je pred 120 leti skozi uho Igle vodila edina pešpot med Lučami in Solčavo?

Na regionalni cesti med Lučami in Solčavo se ob hudourniški soteski Savinje dviga 40 metrov visok skalni osamelec, ki ga od matične stene loči 2 m široka prehodna razpoka, ki spominja na šivankino uho. Poleg Igle je Presihajoči studenec, naravna znamenitost, eden izmed najbolj znanih slovenskih studencev, ki spreminjajo pretok (zaganjalka). Deluje po principu natege, zato je za ogled ritmičnega delovanja potrebne nekaj sreče in potrpežljivosti. V obdobju visokega vodostaja teče enakomerno, ob nižjem vodostaju presahne.

Šivala je deklica z iglo

O nastanku Igle kroži več legend. Najbolj znana pravi, da je nekoč v teh krajih živela deklica, ki je bila tako velika, da je z eno nogo stala na Raduhi, z drugo pa na nasprotni strani današnje soteske Savinje. Ko je nekega dne šivala srajco, se ji je v grobem platnu zlomila igla. Razjezila se je in jo vrgla v dolino, kjer se je zapičila v breg in ostala tam do danes.

 

For privacy reasons Google Maps needs your permission to be loaded. For more details, please see our Politika zasebnosti.
I Accept

Sorodne vsebine

  • 10 najlepših znamenitosti Savinjske

    Zelena Savinjska je prava zakladnica narave in dediščine. Pustite, da […]

  • Aužlak hiša apartmaji

    S spoštovanjem do tradicije je bila leta 2022 v Lučah […]

  • Lučki dnevi, Luče

    5. 8.– 13. 8. 2023, Luče – zanimiva več dnevna […]