Zgornja Savinjska Dolina

Kaj početi v času samoizolacije? 9 namigov za kratek čas in dobro počutje

V času, ko ves svet prepljavlja koronavirus Covid-19 in smo v domači samoizolaciji, poskrbite, da vam ne bo dolgčas. Vzemite si dragoceni čas za druženje z najbližjimi, ustvarjajte, obujajte spomine in začutite naravo. Krepko držite pesti za vse tiste, ki morajo tudi v času pandemije v službo. Če le lahko, ostanite doma, da se bomo spet čim prej potepali naokrog in se veselili s prijatelji.

Pripravili smo 9 namigov za kratek čas in dobro počutje v družinskem krogu.

1. Razvedrite se ob družabnih igrah 

Kdaj ste nazadnje odložili mobilni telefon in se prepustili razigranemu vzdušju ob igranju družabnih iger? Družabne igre so odlična zabava za celo družino. Človek ne jezi se, Enka, Monopoli, Activity, igralne karte …  in cela paleta iger, za katere potrebujete le dobro voljo ali pisalo in papir. Se še spomnite pantomime, ugibanja krajev in živali na določeno črko, razburljivih vislic in potapljanja ladnjic? Razvedrite se ob naših MISELNIH IGRAH, poiščite razlike na fotografijah, sestavite slap Rinka in Koklejske kašče, v mreži besed poiščite najlepše znamenitosti Savinjske.

Pripravili smo vam tudi KVIZ KAKO DOBRO POZNATE SAVINJSKO. Preverite, kakšno je vaše znanje 😉

2. Pripravite okusno kulinarično razvajanje

Razvajajte brbončice ob preizkušanju novih receptov. Se boste kulinaričnega podviga lotili sami ali boste k pripravi jedi povabili tudi vaše družinske člane? Kuhanje je dobra priložnost, da se povežete, preženete dolgčas, osvojite nova znanja in si na koncu ob dobri hrani še obliznete prste. Če še ne veste kaj boste pripravili za sladico, preberite recept za okusni ajdnek, sladico iz ajde, medu in mletih orehov, ki jo sicer gostoljubno postrežejo na turističnih kmetijah Savinjske.

3. Vzemite si čas za meditacijo in dobro počutje

Ob soočanju s trenutno epidemiološko situacijo je pomembno, da preganjamo tudi pretirano zaskrbljenost in tesnobo. Poskrbite, da si boste vsaj enkrat na dan vzeli čas zase. Meditirajte, pripravite omamno dišečo kopel, naravno obrazno masko ali si privoščite domačo masažo. Prisluhnite pomirjujoči glasbi, ptičjemu petju, privoščite si skodelico zeliščnega čaja, sledite kateremu izmed tečajev joge na spletu

4. Uživajte v branju knjig, preberite pravljico o Koronarju

Zdaj je pravi čas za brskanje po domači knjižnici. Za trenutek pozabite na skrbi in pustite, da vas zamoti dobra zgodba. Če doma nimate knjig, se lahko odločite za branje knjig na spletu. Obstaja kar nekaj aplikacij in spletnih portalov, kjer lahko poiščete knjige, ki bi vas utegnile zanimati. Preberite tudi prav posebno pravljico O hudobnem zmaju Koronarju in o tem, kako so ga ljudje premagali.

Raje pišete? Še bolje! Napišite pesem, kratko zgodbo ali začnite s pisanjem bloga. 

5. Uredite vrt in okusite divjo hrano 

Imate srečo in lahko ob vašem domovanju uredite vrt? Pomlad je idealen čas za urejanje vrta. Na spletu lahko pridobite dragocene informacije o prekopavanju zemlje, sajenju, vzgoji vrtnin in rož. Nekateri trdijo, da je delo na vrtu odlična meditacija. Če živite v stanovanju z balkonom, lahko z nekaj lonci uredite balkonski zeliščni vrt, v katerem boste uživali v naslednjih mesecih. Ste ljubitelji divje hrane? Tudi ta že pridno kuka nad zemljo. Pripravite regratovo solato s trobenticami,  “špinačo” iz kopriv in čemaževo juho ali rižoto. Za nabiranje izberite neobljudene lokacije v bližini doma in bodite predvidni pri nabiranju čemaža, ki ga zlahka zamenjamo za katero izmed strupenih rastlin!

6. Sprehodite se v naravi in telovadite

Gibanje je izjemno pomembno za ohranjanje dobrega psihofizičnega počutja in krepitev imunskega sistema. Če imate možnost, si vsak dan privoščite kratek sprehod in razgibavanje na svežem zraku v bližini doma. Pri tem bodite pozorni, da se gibljete na neobljudenih območjih in sledite aktualnim napotkom. 

default

7. Obudite spomine, naslikajte motiv iz vašega zadnjega potovanja 

Pokukajte v zakladnico spominov vaših zadnjih potovanj. Poiščite fotografijo iz vašega potovanja, ki se vam je najbolj vtisnila v spomin, vzemite platno ali list papirja in naslikajte vaš najljubši motiv. Fotografije lahko s pomočjo enostavnih spletnih aplikacij uredite tudi v videoprojekcijo. Nimate fotografij ali ne veste katero fotografijo bi izbrali za slikanje? Narišite prvo asociacijo, ki vas spomni na lepe trenutke na poti. 

8. Zapojte ob odprtem oknu in navdušite sosede

Nekateri pravijo, da bi morali petje “dobiti na recept”. Petje in igranje inštrumentov sta dobri obliki druženja tudi v času samoizolacije, kar so množično dokazali že naši italijanski sosedje. Vzpodbuja dobro voljo, krepi kognitivne funkcije in tudi v času izolacije povezuje ljudi. Povabite sosede na skupen glasbeni nastop ob oknih, uporabite domišljijo pri izbiri inštrumentov in se prepustite toku. Naj se slišijo vesele melodije!

9. Obiščite virtualni muzej in zapišite must see listo. 

Čeprav bi vas najraje povabili v Muzej gozdarstva in lesarstva, Muzej premogovništva Slovenije in Muzej usnjarstva na Slovenskem, vam priporočamo, da si jih zenkrat le pribeležite na vašo “must-see” listo. V teh časih raje vstopite v virtualni svet svetovnih ali slovenskih muzejev in preženite dolgčas! Tudi planiranje naslednjega oddiha je dobra ideja. Preverite, kaj vam priporočamo v Savinjski! 🙂

ZELO POMEMBNO! #ostanimodoma

Spremljajte aktualno dogajanje in napotke NIJZ v zvezi z epidemijo COVID-19. Ostanimo dobre volje, sočutni, družbeno odgovorni in poskrbimo za naše zdravje. Vse aktivnosti izvajajmo le v najožjem družinskem krogu, ne hodimo na obiske in skupinska druženja. Če se počutite slabo, ostanite v strogi samoizolaciji in pokličite zdravnika.

Vlada Republike Slovenije je zaradi epidemije COVID-19 od 20. 3. 2020 naprej razglasila začasno prepoved javnega zbiranja.