Orodja dostopnosti

Zgornja Savinjska Dolina

Krajinski park Golte

Planina Golte, ki je zavarovana kot krajinski park, je poleti priljubljena točka pohodnikov, jadralnih padalcev, izletnikov in drugih ljubiteljev narave. Nihalka pripelje na razglednih 1.400 m, od koder se poleti priležejo osvežujoča potepanja po zeleni planini. 

POMEMBNO OBVESTILO: Nihalka trenutno ne obratuje. Na planino lahko dostopate po razgledni panormaski cesti.

Visoka kraška planota Golte skriva številne značilne pojave osamelega in visokogorskega krasa. Naužijte se brezmejnih razgledov, obujte pohodniške čevlje in se podajte na katero izmed pohodnih pešpoti. Posedite ob priljubljenem  jezeru ali se odločite za veslanje s SUP desko.

Pokukajte v Alpski vrt, kjer domujejo tipične avtohtone alpske rastline in preverite vaš drevesni horoskop. Ste ljubitelji adrenalina? Poženite kri po žilah ob zipline spustu, plezanju ali ob raziskovanju podzemlja. Golte so tudi kolesarjem prijazna destinacija, ki nudi poti različnih težavnosti. Odlična izbira za družinske počitnice, pare, enodnevni izlet, skupine in poslovne goste. Iščete idealen kotiček, da dahnete usodni da? Ne odlašajte, gorska poroka na Golteh je res nekaj posebnega.

Doživetja na Golteh

  1. Pešpoti po Golteh

Vožnja z nihalko na 1.400 m prihrani nekaj grizenja kolen. Krajinski park Golte je poleti idealna destinacija za pohodništvo, saj je temperatura na planini poleti načeloma 10 stopinj nižja kot v dolini in nudi prijetno poletno osvežitev. Izbirate lahko med različnimi pohodniškimi potmi in sprehodi. Za družine so najbolj primerne lahke krožne poti (npr. Pot po Golteh, Zajčkova pot) ali obisk najvišjega vrha Boskovec (1.588 m), nekoliko bolj zagrizeni pohodniki pa se lahko podate na pot do vulkana Smrekovec ali se vzpnete na planino kar iz doline. Med pohodniškim potepanjem si vzemite čas za ogled znamenitosti in se okrepčajte v kateri izmed postojank na poti. Pred odhodom preverite vremenske razmere in razmere na poteh, primerno opremo ter obratovanje naprav. Lahko se odločite  za voden izlet z izkušenimi vodniki, ki z veseljem povedo kakšno lokalno zgodbo.

POT PO GOLTEH (ZAJČEK, KROŽNA POT)

Razdalja: 3,91 km, čas hoje: 1 h 30 min, višinska razlika: 1570 m.n.v., vrh Stari stani (najvišja točka), 1356 m.n.v., Mozirska koča (najnižja točka)
Znamenitosti in doživetja ob poti: Alpski vrt na Golteh, jezero na Golteh (20 minut peš od hotela Golte), razgledna točka na Alpe, kraško brezno, Stari Stani, Mozirska koča, zipline, wellness v hotelu Golte.
Gostišča in restavracije ob poti: restavracija Hotela Golte, Mozirska koča, koča Trije ploti

POT NA SMREKOVEC, UGASLI OGNJENIK

Razdalja: 6,1 km, čas hoje: 2h 30 min, višinska razlika: 220 m (pot je razgibana, zato je višinska razlika po poti nekoliko višja) 
Znamenitosti in doživetja ob poti: Krajinski park Golte, Smrekovec kot nekdanji vulkan. 
Gostišča in restavracije ob poti: restavracija Hotela Golte, Mozirska koča, Dom na Smrekovcu

Pohodniške poti na Golteh  - VEČ INFORMACIJ ➜

2. Razgledno jezero in SUP

Jezero na Golteh slika popolno idilo. Izjemen pogled na mogočne Kamniško-Savinjske Alpe, zeleni in cvetoči pašniki, na katerih se spokojno pase živina in osvežujoča poletna temperatura  rišejo dih jemajočo  kuliso za dnevni počitek. Do jezera je približno 20 minut hoje od zgornje postaje nihalke. Ob jezeru se lahko okrepčate v kočah, ob primernem vodostaju pa se odločite tudi za dogodivščino s SUP desko. 

SUP na Golteh  - VEČ INFORMACIJ ➜

3. Alpski vrt, zakladnica alpskih rastlin 

Privoščite si enourni sprehod, fantastične poglede na Savinjsko in spoznajte avtohtone alpske rastline. Alpski vrt skriva več kot 100 značilnih alpskih rastlin, energijske točke, predstavitev holcarske preteklosti, navdušuje pa tudi drevesni horoskop. Od zgornje postaje nihalke je do vrta 10 minut hoje. V nesporedni bližini je Mozirska koča, kjer si privoščite slastne domače jedi. Če vas zanima zdravilna moč rastlin, se odločite za voden ogled Alpskega vrta in se potopite v zgodbe vodnika. 

ALPSKI VRT  - VEČ INFORMACIJ ➜

 

4. Pospešite srčni utrip, privoščite si zipline, spust po jeklenici

Nekoliko razburljivejšo izkušnjo Krajinskga parka Golte nudi 200 m dolg spust po jeklenici. Veter v laseh si privoščite ob varnem spremstvu vodnika.

ZIPLINE na Golteh  - VEČ INFORMACIJ ➜
Golte (Corina Visser Ruitenberg)

5. Plezanje na umetni steni 

Na umetni plezalni steni  ob hotelu se preizkusite v premagovanju treh različnih smeri. Možna je izposoja opreme in prisotnost strokovnjaka, ki bo poskrbel za varno doživetje.

PLEZANJE na Golteh  - VEČ INFORMACIJ ➜

 

6. Kolesarjenje na Golteh

Raziščite Krajinski park Golte s kolesom. Kolesarske poti različnih težavnostnih stopenj so primerne za družine kot tudi tiste, ki si želite pravo mero adrenalina.  Z izposojo e-kolesa si prihranite nekaj poganjanja v strmino, kar omogoča, da se lahko odločite za nekoliko zahtevnejšo turo. Golte so priljubljene tudi med cestnimi kolesarji, ki premagujejo višinsko razliko na urejeni cesti, ki vodi iz Mozirja do zgornje postaje nihalke. 

KOLESARSKE TURE na Golteh  - VEČ INFORMACIJ ➜

 

7. Skrivnostno podzemlje

Kaj pravite na skrivnostno podzemno izkušnjo kraškega sveta? Z vodnikom si oglejte pristne in neokrnjene kotičke ter skozi pripovedi spoznajte zanimive pojave, ki jih je ustvarila voda. Krajinski park Golte je posejan z žlebiči, vrtačami in kraškimi jamami, ki so zavarovane kot naravne vrednote državnega pomena. Območje jam je zavarovano tudi pod okriljem NATURE 2000. 

na Golteh  - VEČ INFORMACIJ ➜

8. Jadralno padalstvo in polet v tandemu

Pustite, da vas osreči pogled iz ptičje perspektive. Odločite se za tandemski polet z jadralnim padalom.  Zavriskajte ob veličastnih razgledih na Savinjsko. Verjemite, to je izkušnja, ki si jo boste zapomnili za vse življenje. 

na Golteh  - VEČ INFORMACIJ ➜

9. Bushcraft Savinjska – preživetje v naravi na Golteh

Potopite se v čas naših prednikov in spoznajte znanja in spretnosti preživetja v naravi. Bushcraft je odlična priložnost za pristen stik z naravo, prijetno družinsko doživetje, teambuilding izkušnja ali ideja za darilo. Na vodeni avanturi se naučite zanetiti ogenj, poiskati divjo hrano in zelišča. Pridite in pozabite na divji ritem vsakdanjika. Vabljeni v vseh letnih časih.

BUSHCRAFT SAVINJSKA - VEČ INFORMACIJ ➜

Preverite tudi ….

POSLOVNI DOGODKI IN SREČANJA NA GOLTEH - PREBERI VEČ ➜ GORSKA POROKA NA GOLTEH - VEČ INFORMACIJ ➜ SMUČANJE NA GOLTEH - VEČ INFORMACIJ ➜

Več informacij

POLETNO OBRATOVANJE NIHALKE GOLTE  ➜

Gorski in smučarski kompleks Golte
Golte d.o.o.
Radegunda 19 c
SI-3330 Mozirje
t: +386 3 839 12 00
e: info@golte.si , www.golte.si