Vzemite si čas za krompirjeve počitnice in jesen v Savinjski

Pridite na prijetne krompirjeve počitnice v Savinjsko. Pustite, da vas navduši barvita jesenska narava, spoznajte bogato dediščino in raznovrstne savinjske okuse. Družine boste uživale v potepanju po barviti naravi in spoznavanju dediščine. Pari in skupine v vinskih degustacijah in duhovnem umiku. Za piko na i se prepustite tradicionalnim in sodobnim okusom savinjske kulinarike.

1.Vzemite si čas za krajinske parke

Pestra paleta odtenkov, ki barvajo tihe jesenske kotičke savinjske narave, skriva mnogo dragocenosti, ki jih lahko občudujete na katerem izmed izletov po Savinjski. Priljubljeni krajinski park Logarska dolina z dih jemajočim slapom Rinka in pravljičnim gozdom, nostalgični in tihi krajinski park Robanov kot, v katerem boste pozabili na brnenje prometa, razgledne Golte z jezerom, od koder se odstirajo čudoviti razgledi na Kamniško-Savinjske Alpe, so le nekatere izmed božanskih zgodb, ki jih piše narava. 

2. Vzemite si čas za pohodniške avanture

Ne pozabite foto aparata, prizori narave vas bodo navdušili: Repov slap z Žagerjevim mlinom, nekdanji vulkan Smrekovec, ki je izjemno bogat vodni vir in domovanje številnih redkih rastlin in živalskih vrst, zasanjana zakrasela planota Menina planina z jamo Jespo in jezerom Biba. Se radi potepate tudi po manj znanih poteh? Pripravili smo seznam pohodniških in planinskih poti v Savinjski.

Pri tem upoštevajte jesenske napotke obiskovanja gora (Planinska zveza Slovenije):

jesenski dnevi so krajši
planinske koče v visokogorju so zaprte, nižje ležeče odprte po zimskem režimu
v planinskem nahrbtniku naj bo vedno vsa potrebna oprema, ki jo prilagodimo glede na zahtevnost izleta
držite se markiranih planinskih poti
bodite previdni, ko je na planinskih poteh odpadlo listje (mokre korenine in kamni)

Priporočamo, da se na potepanje odpravite z vodnikom. Pred odhodom na pot se pozanimajte o aktualnih razmerah. Na nekaterih predelih, sploh v bližini vode, so tereni lahko pomrznjeni. Preverite tudi delovni čas oz. obratovanje planinskih koč, saj so številne koče jeseni že zaprte. 

3. Vzemite si čas za spoznavanje flosarske in lesarske dediščine

Savinjska še danes diha z lesom. Odkrijte, kako pomembno je bilo nekdaj gospodarjenje z lesom. V Lučah navdušuje prikupna etno vasica (vas starih poklicev), v kateri so predstavljene rokodelske obrti. Na Ljubnem ob Savinji je urejena unikatna zbirka 71 cvetnonedeljskih potic, butar, ki so značilne za Ljubno ob Savinji in okoliške kraje. Izdelane so iz naravnih materialov, njihova posebnost so unikatne figuralne oblike.  Starodavna tradicija prevažanja lesa po reki Savinji je na ogled v interaktivni Flosarski zbirki in v Muzeju gozdarstva in lesarstva v Nazarjah, v katerem boste spoznali tudi različne vrste dreves.

4. Vzemite si čas za zabavna potepanja s čebelico Gajo

Odpravite se na potepanje po starotrškem jedru Mozirja. Na aplikaciji Doživite cvetoče Mozirje sledite virtualni čebelici Gaji in spoznajte zgodbe, ki jih pripovedujejo mozirske hiše. Doživetje, ki je zanimivo predvsem za družine, začnete v TIC Mozirje. 

5. Vzemite si čas za raziskovanje Šaleške doline

Zanimive za ogled so zbirke na Velenjskem gradu. Med raznolikimi zbirkami izstopata predstavitev najdbe ostankov dveh vrst mastodontov in zbirka zanimivih afriških mask. Čeprav je območje šaleške doline znano predvsem po pridobivanju premoga, je nekdaj prostor zaznamovalo tudi usnjarstvo. Zakladnico usnjarske dediščine si oglejte v Muzeju usnjarstva na Slovenskem

6. Vzemite si čas za jesenska doživetja ‍♂️

Bi znali preživeti v naravi? Bushcraft Savinjska je poučna izkušnja doživljanja narave, na kateri boste spoznali številne spretnosti in znanja prednikov. V Matkovem kotu lahko napnete lok in se preiskusite v 3D lokostrelstvu. Če bi radi dvignili srčni utrip, se podajte v adrenalinski park na Rečico ob Savinji in se pridružite jesenskemu taboru urbanih športov Flow Ramps. 

7. Vzemite si čas za savinjske okuse

Preverite, kako omamno zadiši po slastnih savinjskih dobotah v gostilnah in na turistilčnih kmetijah. Naj bo znameniti zgornjesavinjski želodec, kraljevski suhomesnat izdelek, ki so nekdaj pošiljali na angleški dvor, močni masunek, solčavski sirnek ali sladki ajdnek, ob katerem se vselej pocedijo sline. Za kulinarično uživanje v Savinjski je poskrbljeno. Spoznajte paleto tradicionalnih jedi ali inovativnost in prefinjenost sodobne kuhinje. Če si še niste ogledali zabavne serije Savinjska skozi želodec, v kateri Miha (Dans fotr kuha) in Nejc (Poseben dan) raziskujeta zakladnico savinjskih okusov, pokukajte na YouTube profil Visit Savinjska

8. Vzemite si čas za okušanje vina 

Kot se za jesen spodobi, si privoščite tudi okušanje vin v alpskem vinogradu. Vinska turistična pot vas bo navdušila z okusi in pristnim vzdušjem. 

9. Vzemite si čas za razvajanja

Prebudite čute na 5-zvezdičnem doživetju 5 čutov, 2 babi, 1 zeliščni vrt, ki je nosilec znaka Slovenia Unique Experience. Povežite se z naravo v Logarski dolini, kjer pripravljajo doživetje Logarska za vas (Logarska 4 U, energije pristne narave). Izjemni izkušnji lahko združite z obiskom katerega izmed petičnih wellness kotičkov.

10. Vzemite si čas za 5-zvezdično doživetje Savinjski duhovni umik

Priložnost za spoznavanje dediščine se skriva tudi v Gornjem Gradu. Gornji Grad je majhen kraj z največjo katedralo v Sloveniji in izjemnimi osebnostmi. Na ekranu pod katedralskim velbom lahko opazujete, kako se je zgodovinsko pomembno območje spreminjalo skozi stoletja. Obdobju benediktinskega samostana je sledilo obdobje znamenitih ljubljanskih škofov, nato ustvarjalno posvetno obdobje, ki je predstavljeno v Muzeju Štekl. 

Letošnja novost je edinstveno, 5-zvezdično doživetje Savinjski duhovni umik, zgodovinski wellness ob katerem boste razvajali čute na poseben način. Doživetje je Slovenska turistična organizacija z znakom Slovenia Unique Experience uvrstila med najlepša unikatna doživetja Slovenije. Prestižni znak je zagotovilo za izvirno, lokalno in avtentično izkušnjo premium kakovosti, ki sledi načelom trajnosti. Ustavite čas in se poglobite v nepozabno butično doživetje!

 

11. Vzemite si čas za bivanje v naravi – REZERVIRAJ NASTANITEV

Izbirate lahko med različnimi možnostmi nastanitev. Med družinami so izjemno priljubljene turistične kmetije, na katerih je oddih ob spoznavanju kmečkega življenja pravo doživetje za otroke. Preverite tudi vse bolj priljubljeno glamping ponudbo, hotelsko ponudbo, penzione ter nastanitve v sobah in apartmajih.  

Sorodne vsebine

  • Pust šoštanjski

    10. FEBRUAR 2024 ob 15.00, ŠOŠTANJ – največji karnevalski dogodek […]

  • Pust, pust krivih ust

    13. FEBRUAT 2024, VELENJE – pustna povorka in veliko otroško […]

  • Božična bajka Slovenije

    30. 11. 2024–5. 1. 2025,  MOZIRJE – milijon lučk v […]