Zgornja Savinjska Dolina

Zdaj je čas za krompirjeve počitnice v Savinjski

Pridite na prijetne krompirjeve počitnice v Savinjsko! Pustite, da vas navduši barvita jesenska narava, spoznajte bogato dediščino in raznovrstne savinjske okuse!

1. Zdaj je čas za savinjsko naravo 🐾🥾🚲🌲🏔🍂

Pestra paleta odtenkov, ki barvajo tihe jesenske kotičke savinjske narave, skriva mnogo dragocenosti, ki jih lahko občudujete na katerem izmed izletov po Savinjski. Priljubljeni krajinski parka Logarska dolina z dih jemajočim slapom Rinka, nostalgični in tihi krajinski park Robanov kot, v katerem boste pozabili na brnenje prometa, razgledne Golte z jezerom, od koder se odstirajo čudoviti razgledi na Kamniško-Savinjske Alpe, so le nekatere izmed božanskih zgodb, ki jih piše narava. 

Ne pozabite foto aparata, prizori narave vas bodo navdušili: Repov slap z Žagerjevim mlinom, nekdanji vulkan Smrekovec, ki je izjemno bogat vodni vir in domovanje številnih redkih rastlin in živalskih vrst, zasanjana zakrasela planota Menina planina z jamo Jespo in jezerom Biba. Se radi potepate tudi po manj znanih poteh? Pripravili smo seznam pohodniških in planinskih poti v Savinjski.

Priporočamo, da se na potepanje odpravite z vodnikom. Pred odhodom na pot se pozanimajte o aktualnih razmerah. Na nekaterih predelih, sploh v bližini vode, so tereni lahko pomrznjeni. 

2. Zdaj je čas za savinjsko dediščino 📜📚🐝

Savinjska še danes diha z lesom! Odkrijte, kako pomembno je bilo nekdaj gospodarjenje z lesom. V Lučah navdušuje prikupna etno vasica, v kateri so predstavljene rokodelske obrti. Na Ljubnem ob Savinji so pred kratkim uredili unikatno zbirko 71 cvetnonedeljskih potic, butar, ki so značilne za Ljubno ob Savinji in okoliške kraje. Izdelane so iz naravnih materialov, njihova posebnost so unikatne figuralne oblike.  Starodavna tradicija prevažanja lesa po reki Savinji je na ogled v interaktivni Flosarski zbirki in v Muzeju gozdarstva in lesarstva v Nazarjah, v katerem boste spoznali tudi različne vrste dreves.

Odpravite se na potepanje po starotrškem jedru Mozirja. Na aplikaciji Doživite cvetoče Mozirje sledite virtualni čebelici Gaji in spoznajte zgodbe, ki jih pripovedujejo mozirske hiše. Novo doživetje, ki je zanimivo predvsem za družine, začnete v TIC Mozirje. 

Nova priložnost za spoznavanje dediščine se skriva tudi v Gornjem Gradu. Gornji Grad je majhen kraj z največjo katedralo v Sloveniji in izjemnimi osebnostmi. Na ekranu pod katedralskim velbom lahko opazujete, kako se je zgodovinsko pomembno območje spreminjalo skozi stoletja. Obdobju benediktinskega samostana je sledilo obdobje znamenitih ljubljanskih škofov, nato ustvarjalno posvetno obdobje, ki je predstavljeno v Muzeju Štekl. 

Zanimive za ogled so tudi zbirke na Velenjskem gradu. Med raznolikimi zbirkami izstopata predstavitev najdbe ostankov dveh vrst mastodontov in zbirka zanimivih afriških mask. Čeprav je območje šaleške doline znano predvsem po pridobivanju premoga, je nekdaj prostor zaznamovalo tudi usnjarstvo. Zakladnico usnjarske dediščine si oglejte v Muzeju usnjarstva na Slovenskem

3. Zdaj je čas za jesenska doživetja 🦉🤸‍♂️🎯

Bi znali preživeti v naravi? Bushcraft Savinjska je poučna izkušnja doživljanja narave, na kateri boste spoznali številne spretnosti in znanja prednikov. V Matkovem kotu lahko napnete lok in se preiskusite v 3D lokostrelstvu. Če bi radi dvignili srčni utrip, se podajte v adrenalinski park na Rečico ob Savinji in se pridružite jesenskemu taboru urbanih športov Flow Ramps. 

4. Zdaj je čas za savinjske okuse 🥘🍽🍲🍇🍷

Preverite, kako omamno zadiši po slastnih savinjskih dobotah v gostilnah in na turistilčnih kmetijah. Naj bo znameniti zgornjesavinjski želodec, kraljevski suhomesnat izdelek, ki so nekdaj pošiljali na angleški dvor, močni masunek, solčavski sirnek ali sladki ajdnek, ob katerem se vselej pocedijo sline. Za kulinarično uživanje v Savinjski je poskrbljeno. Spoznajte paleto tradicionalnih jedi ali inovativnost in prefinjenost sodobne kuhinje.

Kot se za jesen spodobi, si privoščite tudi okušanje vin v alpskem vinogradu. Vinska turistična pot vas bo navdušila z okusi in pristnim vzdušjem. 

Če bi radi po savinjskem kulinaričnem zemljevidu potovali prek interneta, ne zamudite letošnje zabavne serije Savinjska skozi želodec, v kateri Miha (Dans fotr kuha) in Nejc (Poseben dan) raziskujeta zakladnico savinjskih okusov.

5. Zdaj je čas za razvajanja 🙏 🍃💦🛀

Prebudite čute na 5-zvezdičnem doživetju 5 čutov, 2 babi, 1 zeliščni vrt, ki je nosilec znaka Slovenia Unique Experience. Povežite se z naravo v Logarski dolini, kjer pripravljajo doživetje Logarska za vas (Logarska 4 U, energije pristne narave). Izjemni izkušnji lahko združite z obiskom katerega izmed petičnih wellness kotičkov.

Letošnja novost bo edinstveno doživetje Savinjski duhovni umik, zgodovinski wellness ob katerem boste razvajali čute na poseben način. 

6. Zdaj je čas za bivanje v naravi 🏡 – REZERVIRAJ NASTANITEV

Izbirate lahko med različnimi možnostmi nastanitev. Med družinami so izjemno priljubljene turistične kmetije, na katerih je oddih ob spoznavanju kmečkega življenja pravo doživetje za otroke. Preverite tudi vse bolj priljubljeno glamping ponudbo, hotelsko ponudbo, penzione ter nastanitve v sobah in apartmajih.