Orodja dostopnosti

Zgornja Savinjska Dolina

Savinjska skozi želodec – Okusi Savinjske

Miha (Dans fotr kuha) in  Nejc (Poseben dan) bosta zakuhala prav posebno zgodbo. Preverila bosta, kje v Savinjski  se najbolj pocedijo sline in kdo je najbolj pri “ta šparovnih”. Miha stavi na okuse Poljancev, Nejcu pa najbolj dišijo okusi Gorjancev. Savinjska skozi želodec odstira skrivnosti in zanimivosti savinjske kulinarične zakladnice. Le kakšni so okusi Savinjske?

1. epizoda: Čonkova hruška

Miha in Nejc se srečata pri Čonkovi hruški. 

2. epizoda: Kokarski klobuk v Nazarjah

Miha (Dans fotr kuha) se tokrat potika po Nazarjah. Skrivnostni kraj z gradom, frančiškanskim samostanom ter Muzejem gozdarstva in lesarstva je domovanje nadvse zanimive posode …

3. epizoda: Masunek, solčavski sirnek in kozji sladoled

V 3. epizodi se Nejc odpravi v Solčavo, kjer zadiši po masunku in slastnih lokalnih dobrotah, ki jih pripravljajo na turističnih kmetijah. Masunek je krepka pastirska jed, ki se pripravlja za zajtrk ali malico. V videu pa ne bo dišalo le po masunku. Preverite, kaj vse bo okusil Nejc in s čem bo podražil Miho. Med dobrotami sta tudi solčavski sirnek in kozji sladoled. Mihatu bo ponosno pokazal tudi slikovito Logarsko, slap Rinka in center Rinka. 
 

4. epizoda: Na tokc, zgornjesavinjski želodec in dobrote na Rečico ob Savinji 

Miha (Dans fotr kuha) se potepa po Rečici ob Savinji. Ustavi se v Brinečevem mlinu, obišče tradicionalno prireditev Lenartov sejem, pokuka k Združenju izdelovalcev zgornjesavinjskega želodca, okusi tokc …

5. Na ubrnenik in žlinkrafe v Luče 

Tokrat se Gorjanc Nejc odpravi v Luče, kjer mu srce zapoje ob okušanju ubrnenika in žlinkrafov. 🍽🥘 Ubrnenik so pšenične, ajdove ali koruzne kroglice, ki se odlično podajo h kislemu mleku. Žlinkrafi (slov. žlinkrofi) so polnjeni z nadevom iz suhih hrušk zabeljenih z drobtinami ob medeni spremljavi. Mmmmmm, komu se cedijo sline?

6. Kulinarika v Mozirju

Miha se tokrat potepa med mozirskimi okusi. Kje pa vi najraje razvajate brbončice v Mozirju?

7. Oženjena župa in ajdnek na Ljubnem

Gorjanc Nejc si bo privoščil dobrote Ljubnega. Vsak kulinarični kotiček je nekaj posebenga. Ustavil se bo na turistični kmetiji, kjer bo koštal oženjeno župo in slastni ajdnek. Mmmmm, se vam že kaj cedijo sline? 

8. Alpski vinogradi in Šmartno ob Paki

Zasanjani vinogradi v Šmartnem ob Paki veljajo za najviše ležeče vinograde v Sloveniji. 🥂 Vrhunska kapljica, prijetno domačno vzdušje, fantastičen razgled.  Prisluhnite Mihu, kako je potekalo njegovo raziskovanje Šmartnega in pridite v Alpski vinograd.

9. Zeliščarna v Gornjem Gradu

Gorjanc Nejc obišče znameniti Gornji Grad, kjer stoji največja slovenska katedrala. Za katedralo ustvarajata zeliščarki Maja in Amanda, ki sta nedaleč stran uredili tudi zeliščarno. Nejca povabita na prigrizek in prijeten klepet. Ali ste vedeli, da je bila ajda na Slovenskem prvič omenjena prav v Gornjem Gradu? Pokukajte na video!

10. Zopet pri Čonkovi hruški?

Miha in Nejc se še zadnjič srečata. Kdo je boljše jedel? Miha pri savinjskih Poljancih ali Nejc pri savinjskih Gorjancih?