Lesarska skrivnost

Reka Savinja že milijone let potuje od alpskih vrhov proti dolinam. Kot velika vodna žila je od nekdaj zaznamovala življenje domačinov. Bližina narave nas prevzame na Gradu Vrbovec v Muzeju gozdarstva in lesarstva Nazarje, kjer z igro odkrivamo zgodbo o lesu in vodi. Flosarska zgodba splavljenja lesa po reki Savinji do Črnega morja je vznemirljiva za vso družino. Ne pozabite oprezati za gozdnimi škrati na etno pohodu po Logarski dolini in do slapa Rinka.

V Muzej Vrbovec po flosarske zgodbe

V Muzeju Vrbovec v Nazarjah takoj zavonjamo les in zaslišimo Savinjo. Spoznamo, kako so dneve na velikih splavih od Savinje
proti Donavi preživljali osarji, prevozniki cenjenega savinjskega lesa. Domačini so še danes povezani z gozdom, saj jim že pol tisočletja daje prostor za delo in sprostitev.

Etno vasica ob Savinji

S osarsko culo in malico pod roko se odpravimo do Luč, kjer nas pričaka etno vasica lesenih hišk ob vodi. Stare kmečke igre in anekdote vlcerjev, kot domačini pravijo gozdarjem, zvabijo smeh na obraz. V živo si predstavljamo, kako so Lučanke imele prvo družbeno omrežje za všečkanje in pritoževanje kar ob perišču za drgnjenje perila.

Slap Rinka

V centru Rinka v Solčavi poiščemo “ključ” za vstop v kraljestvo gorskih gozdov in pravljičnih bitij. Na sprehodu po Logarski dolini odpremo vsa čutila in skušamo ujeti gozdnega škrata. Ko začutimo prš kapljic pod slapom Rinka in se nagledamo drznega loka vode, ostanemo za zmeraj povezani z lepotami Savinjske.

Informacije in rezervacije – Lesarska zgodba

BARBARA ŠOSTER RUTAR, MUZEJ VRBOVEC
Savinjska cesta 4, 3331 Nazarje
t: +386 40 345 630
e: barbara.soster.rutar@muzej-vrbovec.si

 

Sorodne vsebine