Zgornja Savinjska Dolina

Ljubno ob Savinji

Evropsko splavarsko mesto pod območjem ugaslega vulkana Smrekovec, na robu Kamniško-Savinjskih Alp je prizorišče prireditve Flosarski bal in športnega dogodka FIS svetovni pokal v smučarskih skokih.

Od nekdanjih flosarjev do današnjih ribičev in vrhunskih smučarskih skakalk

Ljubno je zaznamovalo splavarstvo. Od Ljubnega so na splavih vozili les vse do Beograda in še dlje v Romunijo. Začutite pridih starih časov in obiščite Flosarski bal ter si oglejte Flosarsko zbirko, ki prikazuje življenje nekdanjih splavarjev.

Na robu alpskega predgorja leži ob reki Savinji strnjeno naselje Ljubno ob Savinji, v katerem je nekoč cvetela trgovina z lesom. Še nekaj let po drugi svetovni vojni je bilo Ljubno začetna postaja splavarjenja lesa po reki Savinji. Splavarjenje je v sodobnem času zamenjal interes za ribolov, v katerem uživa tudi vse več gostov, ki se navdušujejo nad mirnimi kotički Savinje.

Znamenitosti in turistične točke na Ljubnem:

  • Flosarska zbirka, spoznajte življenje in delo splavarjev skozi pol tisočletno zgodovino;
  • občudujte kraške zijalke, previsne pečine in domovanje planinskega orla na območju Tirskih peči;
  • Radmirska zakladnica navdušuje z zbirko daril avstrijskega, poljskega, francoskega in neapeljskega dvora, od mašnih plaščev do zlatih kelihov in drugih izjemnih umetnin, med katerimi je tudi mašni plašč, ki ga je iz svoje poročne obleke lastnoročno izvezla Marija Terezija;
  • Preužitkarska hiša, spomenik generacijskim odnosom v kmečkem okolju;
  • cerkev Sv. Jakoba na griču nad vasjo Okonina, prvič omenjena 1455;
  • skakalnica, na kateri vsako leto poteka FIS svetovni pokal v smučarskih skokih za ženske.
Zgornja Savinjska dolina ima bogato sakralno dediščino. V Okonini stoji cerkev sv. Jakoba, prvič omenjena leta 1455. Izjemno vrednost ima tudi bližnja Radmirska zakladnica mašnih plaščev, ki hrani baročna oblačila, ki sta jih darovali cesarica Marija Terezija in mati francoskega kralja Ludvika XVI.

 Doživetja na Ljubnem ob Savinji:

Smrekovec je priljubljena pohodniška točka. Nekdanji vulkan je zanimiv zaradi izjemne biotske raznovrstnosti in bogatosti z vodnimi viri. Na vrhu je planinski dom.
Okusna domača hrana, neprecenljivo gostoljubje in pristen vaški utrip. Ljubno se lahko pohvali z več turističnimi kmetijami, ki so kot nalašč za pobeg od ponorelega vsakdanjega vrveža.
Sprostite se in povežite z naravo. Ustavite se za nekaj dni in obiščite katero izmed nastanitev, ki vam bo povrnila vitalno energijo. Na Ljubnem lahko obiščete Herbal glamping Ljubno (na sliki), Glamping Savinja ali Naturplac Na skali.

Prireditve na Ljubnem ob Savinji:

Navijajte za leteča dekleta na spektakularni tekmi, ki jo vsako leto spremlja zabavno navijaško vzdušje pod 95-metrsko skakalnico. Dogodka se udeležijo tekmovalke in navijači iz celega sveta.

Ljubno ob Savinji iz zraka

Turistične informacije – Ljubno ob Savinji

TIC LJUBNO
Cesta v Rastke 12, 3333 Ljubno ob Savinji
t: +386 3 839 17 70
e: obcina@ljubno.si, ticljubno@gmail.com