Orodja dostopnosti

Zgornja Savinjska Dolina

Logarska dolina in krajinski parki

Ena najlepših alpskih dolin v Evropi, Logarska dolina, skriva nešteto naravnih znamenitosti in je pravi raj za ljubitelje pohodništva v neokrnjeni naravi. Objemajo jo mogočni dvatisočaki Kamniško-Savinjskih Alp, v svojem zatrepu pa navdušuje z veličastnim, 90 m visokim slapom Rinka.

Ogledamo si ga lahko na poti na Okrešelj, kjer so še posebej lepa jutra, ko prvi sončni žarki božajo ostenja Rink. 7 km dolga dolina skriva preko 40 naravnih vrednot in je domovanje številnim ogroženim vrstam alpskih rastlin in živali. Čarobno naravo lahko občudujemo na naravoslovno-etnografski poti, zgodbam pa prisluhnemo v družinskem parku pravljični gozd. Ne pozabite fotoaparata!

Najlepše naravne znamenitosti ter doživetja v krajinskem parku Logarska dolina:

  • slap Rinka in Orlovo gnezdo, priljubljena turistična točka,
  • Pot po Logarski, naravoslovno-etnološka pot,
  • planinski pohod – Klemenča jama in Strelovec, 
  • slap Palenk in izvir Črne,
  • planinarjenje, alpinizem,
  • wellness,
  • najem električnega kolesa,
  • Logarjeva lipa, najbolj fotografirano zaščiteno slovensko drevo,
  • pravljični gozd pri penzionu Na razpotju,
  • srečanja, seminarji in poroke v Logarski dolini in okolici.

Vstop v Logarsko dolino

Od aprila do novembra se na vstopni točki za vstop v Krajinski park Logarska dolina plača pristojbina  v enkratnem znesku. Pešci, kolesarji in vozniki električnih vozil so oproščeni plačila pristojbine v interesu spodbujanja mehkih oblik mobilnosti in umirjanja motornega prometa znotraj Krajinskega parka Logarska dolina. Obiskovalci, ki so nastanjeni v turističnih objektih na Solčavskem, pristojbino plačajo le ob prvem vstopu.  

Logarska dolina z družino

Logarska dolina je dobitnica znaka Slovenia Green Park

Krajinski park Robanov kot in divja dolina Matkov kot

Nepopisno lepa krajina krajinskega parka Robanov kot in divja narava doline Matkov kot pustolovce gostoljubno vabita na postanek na kateri izmed kmetij, kjer iz kuhinje diši po domačih dobrotah, pogled skozi okno pa odstira tančice prvobitne krajine in zares ustavi čas ter nas odpelje daleč stran od mestnega vrveža.

Odlična ideja za izlet je obisk (Robanove domačije) Robanovega kota in potep proti Robanovi planini. Nekoliko več grizenja kolen zahteva ogled 30 m globoke snežne kotanje Matkov škaf  v Matkovem kotu pod stenami Mrzle gore.

Krajinski park Robanov kot je izjemen primer ohranjanja neokrnjene narave, kjer hoja izven označenih poti, vožnja s kolesi in motornimi vozili niso dovoljeni.

Krajinski park Golte

Če ste ljubitelji krajinskih parkov, si vzemite tudi čas za Krajinski park Golte, kamor pripelje panoramska nihalka. Idilično jezero s pogledom na Kamniško-Savinjske Alpe, pohodniške poti in številne možnosti za aktivni oddih kot so jamarstvo, jadralno padalstvo, plezanje in preživetje v naravi.

Uživajte v video utrinkih

Fotograf Janez Zalaznik je v objektiv ujel nekaj čudovitih prizorov Logarske doline z okolico.

Video predstavitev ikone Zgornje Savinjske doline

Več informacij – Logarska dolina in Solčavsko:

TIC Logarska dolina
Logarska dolina 9
SI-3335 Solčava
t: +386 (0)3 838 90 04
e: log.dolina@gmail.com ; www.logarska-dolina.si

TIC Solčava – Center Rinka
Solčava 29
SI-3335 Solčava
t: +386 3 839 07 10
e: info@solcavsko.info