Zgornja Savinjska Dolina

Iz Topolšice na Lom

Od term Topolšica, kjer si lahko privoščimo vodno razvajanje ali si ogledamo spominsko sobo podpisa nemške kapitulacije, se nad Šaleško dolino vzpenja Planinska pot na Lom. Ob poti boste lahko uživali v prelepih razgledih na Velenje, Šoštanj, Topolšico ter na celotno Šaleško dolino.

Ključne informacije – Lom (Lomek)

IZHODIŠČE: Terme Topolšica (410 m). Dostop do izhodišča: 1. Iz smeri Maribora se peljemo po avtocesti do izvoza Arja vas, kjer nadaljujemo desno v smeri Velenja oz. Slovenj Gradca. Peljemo se skozi Veliko Pirešico, Črnovo in Vinsko Goro do Velenja, kjer nadaljujemo naravnost mimo tovarne Gorenje v smeri Šoštanja. Malo za Velenjem v rondoju zavijemo v smeri Šoštanja. Pri Termoelektrarni zavijemo na most in peljemo skozi center Šoštanja. Malo za osnovno šolo Karla Destovnika – Kajuha zavijemo levo v smeri Topolšice. Po približno 4 km se pripeljemo v Topolšico oz. do Term Topolšica na levi kjer lahko parkiramo na velikem parkirišču hotela Vesna. 2. Iz smeri Ljubljane se peljemo po avtocesti do izvoza Šentrupert, kjer že vidimo oznake za Topolšico. Nato se peljemo skozi Preserje, Male Braslovče in Letuš proti Šmartnemu ob Paki. Od tu nadaljujemo do vasi Gorenje, kjer zavijemo desno na magistralno cesto proti Velenju. Malo pred Velenjem v rondoju zavijemo v smeri Šoštanja, pri Termoelektrarni zavijemo na most in peljemo skozi center Šoštanja. Malo za osnovno šolo Karla Destovnika – Kajuha zavijemo levo v smeri Topolšice. Po približno 4 km se pripeljemo v Topolšico oz. do Term Topolšica na levi kjer lahko parkiramo na velikem parkirišču hotela Vesna.

KONČNA TOČKA: Lomek (Lom), 884 m
TEŽAVNOST: lahka označena pot (planinske markacije in smerne table)
VIŠINSKA RAZLIKA NA POTI: 474 m
PREDVIDEN ČAS HOJE:ura 50 minut

PRIPOROČENA OPREMA: pohodne palice, pozimi priporočamo pohodne dereze

KULINARIKA NA/OB POTI: Terme Topolšica, Turistična kmetija Pirnat

ZNAMENITOSTI IN DOŽIVETJA OB POTI/V BLIŽINI: terme Topolšica, različne vrste metuljev ob poti, spominska soba podpisa nemške kapitulacije
NASTANITVE V BLIŽINI: Terme Topolšica, Turistična kmetija Pirnat 

Opis poti 

S parkirišča Term Topolšica se sprehodimo skozi zdraviliški park, v katerem je urejena spominska soba podpisa nemške kapitulacije. Markirana pot se prične nad cesto, pri stopnicah, ki vodijo v hrib. Kmalu pridemo na parkirišče Bolnišnice Topolšica, kjer tabla usmeri na strmo pot v gozd nad bolnišnico. Po 15 minutah pridemo do asfaltirane ceste, po kateri se nekoliko spustimo. Pri napravi za pripravo pitne vodezavijemo levo na strmo asfaltirano cesto, kjer sledimo markacijam skozi gozd. Ko pridemo iz gozd, cesto zapustimo in se usmerimo čez travnik in nato skozi gozd, dokler steza ne pripelje do makadamske ceste, po kateri nadaljujemo pot. Pot vodi skozi mešani gozd po grebenu Loma do zapuščene kmetije Ravs. Malo naprej je konec ceste, ob kateri je vikend hiška. Tam zavijemo desno v gozd in po nekaj metrih dosežemo obeležje za vrh Loma (Lomek). 

Informacije – pot Lomek

Občina Šoštanj
Trg svobode 12, Šoštanj,
t: +386 3 898 43 00
e: www.sostanj.si