Zgornja Savinjska Dolina

Lovska pot Lomek

Lahka označena planinska pot Lomek se vzpenja nad Šaleško dolino. Od term Topolšica, kjer si lahko privoščimo vodno razvajanje ali si ogledamo spominsko sobo podpisa nemške kapitulacije, vodi lovska pot na Lom.

Ključne informacije – Lomek

IZHODIŠČE: Terme Topolšica (410 m). Dostop do izhodišča: 1. Iz smeri Maribora se peljemo po avtocesti do izvoza Arja vas, kjer nadaljujemo desno v smeri Velenja oz. Slovenj Gradca. Peljemo se skozi Veliko Pirešico, Črnovo in Vinsko Goro do Velenja, kjer nadaljujemo naravnost mimo tovarne Gorenje v smeri Šoštanja. Malo za Velenjem v rondoju zavijemo v smeri Šoštanja. Pri Termoelektrarni zavijemo na most in peljemo skozi center Šoštanja. Malo za osnovno šolo Karla Destovnika – Kajuha zavijemo levo v smeri Topolšice. Po približno 4 km se pripeljemo v Topolšico oz. do Term Topolšica na levi kjer lahko parkiramo na velikem parkirišču hotela Vesna. 2. Iz smeri Ljubljane se peljemo po avtocesti do izvoza Šentrupert, kjer že vidimo oznake za Topolšico. Nato se peljemo skozi Preserje, Male Braslovče in Letuš proti Šmartnemu ob Paki. Od tu nadaljujemo do vasi Gorenje, kjer zavijemo desno na magistralno cesto proti Velenju. Malo pred Velenjem v rondoju zavijemo v smeri Šoštanja, pri Termoelektrarni zavijemo na most in peljemo skozi center Šoštanja. Malo za osnovno šolo Karla Destovnika – Kajuha zavijemo levo v smeri Topolšice. Po približno 4 km se pripeljemo v Topolšico oz. do Term Topolšica na levi kjer lahko parkiramo na velikem parkirišču hotela Vesna.

KONČNA TOČKA: Lomek (Lom), 884 m
TEŽAVNOST: lahka označena pot (planinske markacije in smerne table)
VIŠINSKA RAZLIKA NA POTI: 474 m
PREDVIDEN ČAS HOJE:ura 50 minut

PRIPOROČENA OPREMA: pohodne palice, pozimi priporočamo pohodne dereze

KULINARIKA NA/OB POTI: Terme Topolšica, Turistična kmetija Pirnat

ZNAMENITOSTI IN DOŽIVETJA OB POTI/V BLIŽINI: terme Topolšica, različne vrste metuljev ob poti, spominska soba podpisa nemške kapitulacije
NASTANITVE V BLIŽINI: Terme Topolšica, Turistična kmetija Pirnat 

Opis poti 

S parkirišča Term Topolšica se sprehodimo skozi zdraviliški park, v katerem je urejena spominska soba podpisa nemške kapitulacije. Markirana pot se prične nad cesto, pri stopnicah, ki vodijo v hrib. Kmalu pridemo na parkirišče Bolnišnice Topolšica, kjer tabla usmeri na strmo pot v gozd nad bolnišnico. Po 15 minutah pridemo do asfaltirane ceste, po kateri nadaljujemo pot v hrib (desno v smeri sončne poti ali poti čez Lom), čeprav markacija usmerja v nasprotno smer. Po prehojenem daljšem klancu nas preseneti razgledna točka, s katere se odpirajo čudoviti razgledi na Šaleško dolino, Velenje, Šoštanj in Topolšico.

Sledi manjši vzpon in cesta se nekoliko položi oz. začne spuščati. Pri hiši, kjer se cesta začne spuščati, se odcepi označena lovska pot, ki hitro preide v strm gozd. Pot je vseskozi strma in kamnita, ponekod prekrita z listjem. Njena strmina popusti šele po 20 minutah hoje, ko dosežemo greben Loma. Kmalu se priključimo markirani poti (po cesti), ki pripelje po grebenu. Cesta vodi skozi mešani gozd po grebenu Loma do zapuščene kmetije Dražnik. Od tu nadaljujemo po cesti do kmetije Vodovnik in nato do kmetije Ravs. Malo naprej pridemo do konca ceste, ob kateri se nahaja vikend. Tu zavijemo desno v gozd in po nekaj metrih dosežemo obeležje za vrh Loma (Lomek).

Informacije – pot Lomek

Občina Šoštanj
Trg svobode 12, Šoštanj,
t: +386 3 898 43 00
e: www.sostanj.si