Luče

Predalpska vasica pod goro Raduho in Dleskovško planoto slovi po odlični kulinariki, etnološko-zabavni tradicionalni prireditvi Lučki dan in divjini ledene Snežne jame.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Politika zasebnosti.

I Accept

Zelena, gorniška, samooskrbna vas

Ob Savinji, pod znamenito Raduho in Dleskovško planoto, se razprostira strnjena vas, ki je že večkrat prejela naziv najlepše urejenega kraja v Sloveniji. V letu 2019 so se Luče pridružile mednarodrni mreži Gorniške vasi, ki povezuje alpske turistične kraje, predane spoštovanju gorniške tradicije in trajnostnemu razvoju turizma. Občina Luče je dobitnica znaka Slovenia Green Bronze, ki poudarja prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji. V letu 2020 so Luče postale tudi prva slovenska samooskrbna energetska skupnost

              

 

 

Skrb za tradicijo in ohranjanje okusov

V Lučah boste v obnovljenih kaščah, kozolcih, mlinih, žagah in drugih etnoloških zanimivostih začutili košček preteklosti, na katerega so Lučani zelo ponosni. Izjemno skrb namenjajo tudi ohranjanju kulinarične tradicije, ki se s svežimi idejami postavlja na vrh slovenskega kulinaričnega zemljevida. Bi se zavrteli in z domačini poveselili na največjem občinskem prazniku? Pridite na tradicionalni Lučki dan, odmevno prireditev, ki vsak avgust razgreje ozračje majhne turistične vasice na pragu Kamniško-Savinjskih Alp.

Koklejske kašte blizu kraja Luče. Zbirka starih kmečkih stavb hrani do 250 let staro kulturno stavbno dediščino Zgornje Savinjske doline. Oglejte si štiri kašče, preužitkarski koči, kapelo in zbirko etnoloških predmetov.

Znamenitosti in turistične točke v Lučah in okolici:

  • Snežna jama, spustite se v svojevrstni biser visokogorskega krasa;
  • Etno vasica Luče, zakladnica rokodelskih obrti;
  • Juvanova hiša, pokukajte v na tem območju najstarejšo še ohranjeno hišo iz 18. stoletja, ki je proglašena za kulturni spomenik;
  • obiščite Žagerski mlin, edini še delujoči mlin na vodni pogon v zgornjem delu Savinjske doline iz časa Marije Terezije in Repov slap;
  • preverite, kako sta nastala znamenita Igla in presihajoči studenec, naravna spomenika v najožjem delu soteske Savinje,
  • dvignite se 90 metrov nad strugo Savinje, kjer leži Erjavčeva jama, slikovit jamski sistem;
  • osvežite se v divjini nanaseljene ledeniške doline Lučka Bela.

Nedaleč stran od kraja Luče leži očarljiv jez na reki Savinji, ki mu veliko pozornosti posvečajo mimoidoči ljubitelji fotografiranja.

Podajte se na prijeten polurni sprehod. Od čarobnega, 250 let starega mlina Žagerjeve domačije vodi pot mimo večje mlake s pestrim živalskim in rastlinskim svetom do osvežujočega Repovega slapa.

Erjavčeva jama je v celoti dolga 599 metrov in globoka 91 metrov, v notranjost vodi razvejan sistem rovov. Zaznamujeta jo bogata speleofavna in sifonsko jezero. Skozi zunanji del jame, ki si ga lahko ogledamo tudi brez svetilke, vodi stara pešpot med Lučami in Solčavo.

Juvanova hiša, ki je nastala v 18. stoletju, spada med najstarejše hiše na območju občine Luče. Odlikuje jo mogočna zasnova z likovno arhitekturnimi detajli, predvsem pa ohranjena baročna poslikava, kakršne sicer pogosto vidimo na cerkvah. Ogled po predhodni najavi po telefonu. Za skupine je možen voden ogled z degustacijo ali malico. Več informacij.

Doživetja v Lučah:

Luče iz zraka:

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Politika zasebnosti.
I Accept

Informacije o Lučah in okolici:

TIC Luče

Luče 106
SI- 3334 Luče
t: +386 3 839 35 55
e: tic@luce.si

Sorodne vsebine