Martinova pot

Razgledna krožna Martinova pot vodi po gričevnatem obrobju Paškega kota, mimo naravnih lepot in zanimivosti Šmartnega ob Paki. Povzpeli se boste tudi na znamenito Goro Oljko (733 m).

Ključne informacije – Martinova pot

IZHODIŠČE IN DOSTOP DO IZHODIŠČA: Šmartno ob Paki, gostišče Malus 313 m. Z avtoceste Ljubljana – Celje se usmerite na izvoz Šentrupert in nadaljujete v smeri Letuša. V Letušu prečkate most čez Savinjo in zavijete desno v smeri Šmartnega ob Paki. V Šmartnem ob Paki zavijete za železniško postajo. V bližini železniške postaje Šmartno ob Paki je gostišče Malus, kjer je tudi prva kontrolna točka (KT1) in žig Martinove poti. Avtomobil lahko parkirate vzdolž železniške proge. 

[mks_icon icon=”fa-flag-checkered” color=”#78a22d” type=”fa”] KONČNA TOČKA: Šmartno ob Paki, gostišče Malus 313 m

TEŽAVNOST: nezahtevna označena planinska pot (Knafelčeve markacije in bela črka M, rdeče smerne table z napisom Martinova pot).

VIŠINSKA RAZLIKA NA POTI: med izhodiščem (Šmartno ob Paki) in najvišjo točko (Gora Oljka) 418 m, skupna višinska razlika po poti 1259 m

PREDVIDEN ČAS HOJE: 6–7 ur

PRIPOROČENA OPREMA: Pohodna obutev in oblačila primerna za letni čas v katerem se podajate na pot. Zaradi dolžine poti tudi hrana in pijača.

KULINARIKA NA/OB POTI: Planinski dom Gora Oljka, gostilna Malus, kmetija Pr’ Krajn’k in Loko Lokoviško pivo, OPA Resort, Ekološka kmetija Potočnik-Poprask, Turistična kmetija – vinotoč Fajfar, vinske kleti na Vinski turistični poti Šmartno ob Paki.

ZNAMENITOSTI IN DOŽIVETJA OB POTI/V BLIŽINI: Gora Oljka in romarska cerkev sv. Križa, bor s križem v Bezgovici, Rakunov bor, cerkev sv. Antona v Skornem.

NASTANITVE V BLIŽINI: Hostel Mladinski center Šmartno ob Paki, Planinski dom Gora Oljka

Razgledni grebeni nad Šmartnim ob Paki

24 kilometrov dolga Martinova pot v Šmartnem ob Paki je poimenovana po farnem zavetniku sv. Martinu. Šmartno ob Paki slovi po najvišje ležečih vinogradih v Sloveniji in odličnih vinih, zato lahko vaš izlet nadgradite z degustacijo vin na Vinski turistični poti.

Dnevnik Martinove poti

Martinova pot je namenjena ljubiteljem malce daljših pohodov. Da bo pot razburljivejša, si priskrbite dnevnik Martinove poti (na sedežu PD Šmartno ob Paki, v planinskem domu na Gori Oljki ali na KT 1 – gostišču Malus v Šmartnem ob Paki) in ga na kontrolnih točkah, kjer so skrinjice z vpisno knjigo, napolnite z žigi. Po prehojeni poti dnevnik z dokaznimi žigi vrnite na sedež PD Šmartno ob Paki in podelili vam bodo spominsko značko Martinove poti.

Več informacij

Mladinski center Šmartno ob Paki
t: +386 (0)64 167 940
e: pisarna@mcsop.si 

Sorodne vsebine