Menina planina

Prostrana in zakrasela predalpska planota Menina planina je priljubljena pohodniška točka. Slikovita planota Menina planina spada med izjemno zanimive naravne lepote Slovenije. Krasijo jo bogat gozdni rezervat z več kot 100 let starimi drevesi, zasanjani pašniki, kraške jame in mikroklimatske posebnosti. Posebej lepo se odstirajo razgledi na Kamniško-Savinjske Alpe, izjemna zanimivost pa je skrivnostna jama Jespa. Na planini je tudi planinska koča, Dom na Menini planini. 

Jama Jespa, jezero Biba in kraški svet nad Gornjim Gradom

Menino planino krasijo številne kraške posebnosti kot so vrtače, kotliči, žlebiči, kraške jame in bazeni.

Med najzanimivejše sodi naravni spomenik Jespa, 30 metrov globoka kraška udorna jama, ki leži nedaleč stran od Doma na Menini planini. Vhod v ledeno jamo, v kateri lahko sneg obstane celo leto, je na dnu globokega udora, v katerega vodi zahtevnejša steza. Ob spustu z nekaj lažjega plezanja, se jasno začuti nižanje temperature, pogled pa lahko ujamejo ledeni stebri na južnem delu udora. Kakšna fantastična ideja za poletno osvežitev! V jami živi tudi prav poseben prebivalec, tj. jamski hrošč Nebria germari.

Biba, plitko jezerce temnih barv, je zavarovano kot naravni spomenik. Dno jezerca je neprepustno in zamočvirjeno.

 

Živahni pašniki in zasanjana travišča

Menina planina je dostopna iz številnih strani, makadamska pot pa je primerna tudi za družine z vozički in kolesarski izlet. Prav posebni doživetji sta opazovanje pašnih živali, ki vam bodo delale družbo na vrhu planine, ali spoznavanje redkih alpskih cvetic. 

Menina planina – ključne informacije 

Na Menino planino vodi več poti. Iz doline so poti bistveno daljše in zato zahtevnejše. Izberete lahko tudi lažje pohodniške poti, ki vodijo po vrhu planine, in so primerne tudi za družine. Dostop z avtom je mogoč vse do Doma na Menini planini.

ENOSTAVNE POTI PO MENINI PLANINI

Najvišji vrh planote je Vivodnik (1.508 mnm), kjer je razgledni stolp. Od Doma na Menini planini je oddaljen 15 minut hoje. Nič manj zanimiva nista Špic (1.499 mnm) v neposredni bližini Doma na Menini planini (10 min) in Goli vrh  (1.420 mnm), do katerega vodita daljša lahka označena pot (1 h 15 min) ter krajša lahka neoznačena pot (45 min). Vse poti so enostavne in primerne tudi za majhne otroke.

DALJŠA POT NA MENINO PLANINO – IZ GORNJEGA GRADA MIMO SEMPRIMOŽNIKA

IZHODIŠČE: Gornji Grad (436 mnm), parkirišče ob avtobusni postaji
[mks_icon icon=”fa-flag-checkered” color=”#78a22d” type=”fa”] KONČNA TOČKA: Dom na Menini planini (1.453 mnm) ali Črnivec (902 m) 

TEŽAVNOST: lahka označena planinska pot

VIŠINSKA RAZLIKA: 1017 m

PREDVIDEN ČAS HOJE: 3 h v eno smer (6 ur skupaj)


PRIPOROČENA OPREMA: planinska oprema


KULINARIKA NA/OB POTI: Dom na Menini planini s ponudbo jedi in žlinfrofov, Gostišče GTC Črnivec

ZNAMENITOSTI IN DOŽIVETJA OB POTI/V BLIŽINI: gornjegrajska katedrala, muzej Štekl, ledena jama Jespa, pašniki na Menini;5 čutov, 2 babi, 1 zeliščni vrt – 5*doživetje

NASTANITVE V BLIŽINI: Dom na Menini, Gostišče Trobej , Gostišče GTC Črnivec, Turistična kmetija Toman, Turistična kmetija Petek 

Iz centra Gornjega Grada preko zaselka Prod in pri kapelici desno po kolovozu. Pot višje pelje mimo zanimivega kužnega znamenja in nato ob cerkvi Sv. Florjana ter ob kmetiji Semprimožnik. V gozdnih pobočjih nad kmetijo prečimo oznako 1000 m nad morjem in nadaljujemo mimo oznak za lokalna poimenovanja kot so Usran klanc, Prag 1170 m, Kopalnica, Črna goša. Ko prečite pašno ograjo, prispete do vse bolj razglednih pašnikov s kraškimi posebnostmi ter pestrim rastjem. Nadaljujete do lepo obnovljenega Doma na Menini. Pot lahko po želji nadaljujete do prelaza Črnivec.

Pot od Doma na Menini proti Črnivcu najprej preči pašnike v vršnem delu Menine (Globače, Kurji vrh), nato pa po vmesnih gozdnih prekinitvah še dve pašni planini, Travnik in Ravni.

Informacije 

Dom na Menini planini

t: 031 36 95 29

TIC Gornji Grad

Attemsov trg 2
SI- 3342 Gornji Grad
t: +386 3 839 18 50
e: tic@gornji-grad.si

Sorodne vsebine