Mesta, kraji v Savinjski dolini in okolici

Destinacija Zgornja Savinjska dolina povezuje kraje: Solčava, Luče, Gornji Grad, Ljubno ob Savinji, Rečica ob Savinji, Nazarje, Mozirje, zraven spada tudi Šmartno ob Paki.

Savinjska dolina, očarajoča dolina neizmerno lepe alpske narave, kjer diši po sproščujočem kmečkem okolju, je pravi dragulj za  obiskovalce, ki iščejo aktivni oddih v odmaknjenem svetu. Raznolika aktivna doživetja za družine in pare, sproščujoči kotički za pravi odklop, ki združuje izlete v hribe, oglede naravnih čudes, vrhunsko kulinariko in sproščanje v butični wellness ponudbi. Tu boste navdušeni nad izjemnimi kraji, ki pripovedujejo avtentične zgodbe in osvajajo srca popotnikov z gostoljubnostjo domačinov. Če vam bo ostalo dovolj časa in radovednosti, pokukajte še v sosednjo Šaleško dolino.

Solčava in Luče, sproščujoči pobeg v Kamniško-Savinjske Alpe

V krajih Solčava in Luče vas bosta navdušila narava in način življenja, ki ga prinašajo Kamniško-Savinjske Alpe: znamenita Logarska dolina s slapom Rinka, skrivnostna Snežna jama, legendarna Igla in izjemna etnološka dediščina, na katero so domačini že od nekdaj zelo ponosni. Tu bo popotnik zares užival, če si bo vzel dovolj časa za aktivna, sproščujoča potepanja, začinjena z dobro mero lokalne kulinarike

Krajinski park Logarska dolina je ena najlepših alpskih dolin. Odlično izhodišče za izlet v gore in iskanje duhovnega miru. V bližini je tudi več različnih vrst nastanitev.

Zadrečka dolina in Gornji Grad, čajanka, čebele in največja baročna katedrala v Sloveniji

Svetovljanski župnik rad odpre vrata v največjo baročno katedralo Slovenije in deli gornjegrajsko zgodbo o benediktinskem samostanu, ki je v srednjem veku deloval točno 333 let. Kasneje so imeli v Gornjem Gradu poletno rezidenco ljubljanski škofje. Danes v Gornjem Gradu diši po omamnih zeliščih in čajih, ki jih v Zeliščni vasi pripravljata mladi zeliščarki, na Čebelarskem prazniku se vsako leto poklonijo čebelarski tradiciji. Bi se razgibali v naravi? V bližini je priljubljena izletniška točka Menina Planina, z razgledi pa postreže tudi pohod na Lepenatko. 

Ljubno in Rečica ob Savinji, od ribolova do energičnih aktivnih počitnic

Ljubno ob Savinji, ki slovi po organizaciji FIS svetovnega pokala v smučarskih skokih za ženske, Flosarskem balu in ugaslem ognjeniku Smrekovcu, je pravi raj za ljubitelje ribolova in kampiranja. Če imate radi aktivno kampiranje, ne zamudite počitnic v kampu Menina (Rečica ob Savinji), kjer od pozne pomladi do jeseni kar poka od energije, animacije in športnih možnosti. Vodni športi, organizirani pohodi v Kamniško-Savinjske Alpe, vodeni gorskokolesarski izleti in doživetja Savinjske doline v najbolj aktivni obliki.

Na smučanje v Mozirje in spoznavanje kulturne dediščine v Nazarje

Ob sotočju Savinje in Drete je kraj Nazarje, pravo duhovno središče Zgornje Savinjske doline. V gradu Vrbovec je urejen Muzej gozdrastva in lesarstva, na griču nad njim pa Frančiškanski samostan z bogato knjižnico. Od Nazarij do Mozirja je ob reki Savinji urejena sprehajalna pot, ki pripelje v cvetlični park Mozirski gaj. Nad Mozirjem se ponosno dviga krajinski park Golte, priljubljeno slovensko smučišče in odlična lokacija za aktivno poletno osvežitev. 

Šmartno ob Paki, sprehod po vinskih poteh

Ste ljubitelji vina in alpskega ambienta? Šmartno ob Paki krasijo čudoviti alpski vinogradi, med katerimi se vijejo simpatične ceste, ki so not nalašč za koleserjanje. Privoščite si organiziran kolesarski izlet z obiskom starih zidanic ali obiščite katero izmed priljubljenih prireditev kot sta Poznopoletni festival in Vesela Martinova sobota

Šaleška dolina – Velenje, Šoštanj, Topolšica

Mesto Velenje navdušuje z mladostnim utripom, zabavnim poletnem direndajem ob Velenjskem jezeru, ki je nastalo kot posledica izkopavanja lignita. Tu se spustite v Muzej premogovništva Slovenije in si privoščite Velenje Underground, izjemno kulinarično izkušnjo v najglobji evropski jedilnici. Na Pozojevi grajski poti raziščite šaleške gradove, nato zavijte na razvajanja v  Terme Topolšica. Če bo energije še dovolj, dvignite srčni utrip na poti na Smrekovec

Sorodne vsebine