Mladostno mesto

Velenje je mlado mesto z zelenim srcem in rudarskim ožiljem, ki so ga Velenjčani zgradili skoraj čez noč. Je zgled modernistične zasnove mesta v parku, ki še danes diši po nostalgiji. Na Velenjski plaži, nagrajenem in trajnostno zasnovanem kopališču, se na prvi pogled ne vidi, da je na dnu jezera potopljena skrivnostna vas, ki so jo pogreznili rudniški rovi. Spoznajte rudarje, junake Velenja, ki so zgradili zeleno mesto v parku, kjer si namesto pozdrava rečemo Srečno!

Velenjska plaža

Mlado mesto, mladostna doživetja. Skrivnosti jezera, kjer naj bi še danes kolovratil zmaj Pozoj, raziskujemo na SUP deskah ali s pletno, odvisno od zmajskega poguma. Velenjsko jezero skriva potopljeno vas Stare Škale, ki se je zaradi podzemnega delovanja rudnika naenkrat začela pogrezati, dokler se ni potopila. Danes je na obali priljubljena Velenjska plaža z restavracijo Jezero, kjer so ohranili nostalgični pridih in rudarske specialitete na jedilniku.

Muzej premogovništva Slovenije

V rudarskih oblekah se spustimo 160 m pod zemljo. Čas je za rudarsko malico v najgloblji jedilnici Evrope in za podzemno dogodivščino v Muzeju premogovništva Slovenije. Gurmani si globoko pod zemljo lahko privoščite tudi petzvezdnično večerjo iz svežih lokalnih sestavin, ki prebudi vse čute. Na Trgu mladosti pomahamo največjemu kipu Tita na svetu in spoznamo, kako so Velenje v rekordnem času zgradili kar Velenjčani sami.

Sprehod z nostalgijo

Modernistična arhitektura Velenja navdušuje še danes. Vse za zdrav življenjski stil je še vedno pri roki: Kulturni dom, igrišče, Delavski dom, šole in celo najboljše kotalkališče v nekdanji Jugoslaviji. Danes Velenje slovi po živahnem utripu in Pikinem festivalu, največjem otroškem prazniku v Sloveniji. Za konec se povzpnemo do Vile Herberstein, kjer nas za nagrado čakata razgled in čokoladna tortica.

Informacije in rezervacije – Mladostno mesto

ZAVOD ZA TURIZEM ŠALEŠKE DOLINE
Stari trg 3, 3320 Velenje
t +386 3 896 17 15
e turizem@velenje.si

Sorodne vsebine

  • Pust šoštanjski

    10. FEBRUAR 2024 ob 15.00, ŠOŠTANJ – največji karnevalski dogodek […]

  • Pust, pust krivih ust

    13. FEBRUAT 2024, VELENJE – pustna povorka in veliko otroško […]

  • Doživite cvetoče Mozirje

    Vzemite si čas za zabavno potepanje in raziskovanje dediščine. Na […]