Mozirski gaj, park cvetja

Če iščete kotiček za navdih in sprostitev, je park cvetlic ob Savinji prava izbira. Očarale vas bodo pisane gredice in domiselne razstave. Romantično vzdušje je sanjski raj za poročno slavje in “usodni” da.

Kotiček inspiracije in etnološki muzej na prostem

Marljivi vaščani so ob pomoči slovenskih vrtnarjev nekdaj divje odlagališče smeti spremenili v cvetlični gaj, ki je danes priljubljena turistična točka. Negovane zelenice, pisane cvetlične grede, urejene grmovnice in etnološki objekti so prava paša za oči in dušo.

Mozirski gaj je neke vrste muzej na prostem. Kašča je nekdaj zelo priljubljeno poslopje, v katerem so shranjevali pridelke in izdelke za preživetje. Nekoč je bila kašča ogledalo kmetije, zato so jih ženske pogosto krasile s cvetjem.

Pisane gredice in zanimive razstave

Oglejte si gredice mozirskega tulipana, zeliščni in japonski vrt, drevored in se sprehodite  med kaščami, vodnimi mlini, kmečkimi hišami, kovačijami, kozolci in drugimi tradicionalnimi zgradbami Savinjske doline. Park je odprt od pomladi do jeseni, ob vhodu poravnate vstopnino.

V parku organizirajo številne dogodke, vodene oglede, oglede za šolske skupine in poroke. Mozirski gaj je zanimiv tudi za ribiče, ki se lahko navdušujejo nad številnimi avtohtonimi vrstami rib in čebelarje, ki v Mozirju skrbijo za več kot 800 čebeljih družin.

Mozirski gaj vsako jesen gosti državno tekmovanje za najtežjo bučo in največjo razstavo buč v Sloveniji. Buče velikanke so zanimivost za obiskovalce, saj najtežje tehtajo krepko več kot 600 kg.

April je v Mozirskem gaju navadno v znamenju različnih vrst tulipanov. Poleg cvetličnih gredic pisano razpoloženje dopolnjujejo tudi tradicionalne prireditve kot je npr. Razstava eksotičnih plazilcev.

Začarani vrt za družine

Začarani vrt je namenjen najmlajšim obiskovalcem Mozirskega gaja. Čarobni svet vil in fantazijskih bitij vabi v raziskovanje unikatnih pravljičnih hišic, ki ustvarjajo prijazno vasico znotraj parka.

Božična bajka Slovenije (30. 11. 2024 – 5. 1. 2025)

Pozimi Mozirski gaj razsvetli več kot milijon lučk, ki se prepletajo v različne figure. Pravljično razpoloženje v decembru bogati pester spremljevalni program, v katerem bodo uživali tudi otroci. Božična bajka Slovenije je eden najlepših adventnih dogodkov v Sloveniji.

Barvita pravljica, ki jo piše Božična bajka Slovenije, ustvarja čarobno okolje, ki ga vsako leto obiščejo tudi čarobne vile in radodarni Božiček. Idilično okolje za požirek kuhanega vina in uživanje v zimski naravi.

Dogodki – Mozirski gaj 2024

 • 45. Razstava tulipanov (30. 3 – 15. 5. 2024)
 • Velika poletna razstava eksotičnih živali Bioexo (9. – 15. 8. 2024)
 • Tradicionalna razstava buč in jesenskega cvetja (14. 9. – 6. 10. 2024)
 • 13. Tekmovanje za najtežjo bučo Slovenije (21. 9. 2024)
 • 8. Božična bajka Slovenije (30. 11. 2024 – 5. 1. 2025)

Virtualno potepanje po Mozirskem gaju

Dostop – Mozirski gaj:

Mozirski gaj se razprostira na več kot sedem hektarjev velikem prostoru na desnem bregu Savinje tik ob kraju Mozirje. Takoj za glavnim krožnim križiščem v kraju Mozirje zavijemo levo, če prihajamo iz smeri Šentrupert.

Odpiralni čas, vstopnina in vodenje:

Informacije – Mozirski gaj:

Mozirski gaj – park cvetja
Hribernikova 1
SI- 3300 Mozirje
t: +386 (0)3 583 27 19
e: info@mozirskigaj.com

GPS koordinate: 46º20’23.76” N 14º57’39.56” E

Sorodne vsebine

 • Maraton Savinja

  8. JUNIJ 2024, MOZIRJE – tradicionalna tekaška prireditev Maraton Savinja […]

 • Pust mozirski

  10. 2.–13. 2. 2024,  MOZIRJE – tradicionalno pustovanje, ki ga […]

 • Pust šoštanjski

  10. FEBRUAR 2024 ob 15.00, ŠOŠTANJ – največji karnevalski dogodek […]