Zgornja Savinjska Dolina

Nazarje

Majhno mesto Nazarje ob sotočju Drete in Savinje vas bo navdušilo z gradom, frančiškanskim samostanom in spoštovanjem do lesarske tradicije.

V obnovljenem gradu Vrbovec je Muzej gozdarstva in lesarstva, ki je odprt za individualne obiskovalce, pogosto pa ga obiščejo tudi šolske in druge skupine. V kraju še danes ohranjajo lesarsko tradicijo, ki je pustila močan pečat celotni Zgornji Savinjski dolini.

Lepota duhovnosti

Poleg lesarstva je tu doma tudi močna duhovna tradicija. V bližini je Frančiškanski samostan z izjemno knjižnico, ki se ponaša z nekaterimi redkimi eksponati: rokopisi na pergamentu iz 11. in 12. stoletja, prevodom evangelijev Primoža Trubarja iz leta 1557 in dvema Dalmatinovima Biblijama iz leta 1584. Nedaleč stran v ubogi, spokorni osamelosti prebivajo sestre klarise, ki dan in noč prepevajo hvalnice Bogu  in prosijo za blagoslov za svoje brate in sestre. Ogled samostana s knjižnico in pogovor s sestrami klarisami si zagotovite po vnaprejšnjem dogovoru v Muzeju gozdarstva in lesarstva.

Kulturne znamenitosti si lahko ogledate v okviru naravoslovno-kulturne učne poti.

Prisluhnite preteklosti. Ob sotočju Savinje in Drete stoji več kot 750 let star grad Vrbovec z Muzejem gozdarstva in lesarstva. Na griču je Frančiškanski samostan z bogato knjižnico, ki hrani besedila, napisana od 11. stoletja naprej.

Znamenitosti in turistične točke v Nazarjah:

 

Dvojni kozolec, pozidan po letu 1874, je arhitekturna posebnost Zgornje Savinjske doline. Oglejte si stalno razstavo, galerijo domačih obrti ali obiščite sobotno kmečko tržnico.

Doživetja v Nazarjah

Nazarje iz zraka

Informacije – Nazarje:

Muzej gozdarstva in lesarstva
Savinjska c. 4
SI-3331 Nazarje
t: +386 3 839 16 13, +386 40 34 56 30
e: muzej.vrbovec@siol.net