Obvestila po izrednih vremenskih razmerah

Ob in po izrednih vremenskih razmerah v Savinjski in Sloveniji bodite previdni in se izogibajte izpostavljenim območjem. Reka Savinja in pritoki so prestopili bregove in povzročili obsežne poplave. Posledice so nepredstavljive. Spremljajte poročila in sledite priporočilom pristojnih služb. Poskrbite za svojo varnost in po najboljših močeh priskočite na pomoč.

Kako lahko pomagate 👉 več na POVEZAVI POMOČ PO POPLAVAH

Praktične informacije

KLIC V SILI 112 (samo nujni primeri)

Številni kampi, nastanitvene kapacitete, znamenitosti in druga infrastruktura so poškodovani, zato do nadaljnega zaprti in nedostopni. 

KJE DOBITI INFORMACIJE: 

𝗢𝗕Č𝗜𝗡𝗔 𝗠𝗢𝗭𝗜𝗥𝗝𝗘
▪️ spletna stran: https://mozirje.si/
▪️ facebook stran: Občina Mozirje
𝗢𝗕Č𝗜𝗡𝗔 𝗡𝗔𝗭𝗔𝗥𝗝𝗘
▪️ spletna stran: https://www.nazarje.si/
▪️ facebook stran: Občina Nazarje
𝗢𝗕Č𝗜𝗡𝗔 𝗥𝗘Č𝗜𝗖𝗔 𝗢𝗕 𝗦𝗔𝗩𝗜𝗡𝗝𝗜
𝗢𝗕Č𝗜𝗡𝗔 𝗚𝗢𝗥𝗡𝗝𝗜 𝗚𝗥𝗔𝗗
▪️ facebook stran: Občina Gornji Grad
𝗢𝗕Č𝗜𝗡𝗔 𝗟𝗝𝗨𝗕𝗡𝗢
▪️ spletna stran: https://www.ljubno.si/
▪️ facebook stran: Občina Ljubno
𝗢𝗕Č𝗜𝗡𝗔 𝗟𝗨Č𝗘
▪️ spletna stran: https://www.luce.si/
▪️ facebook stran: Občina Luče
𝗢𝗕Č𝗜𝗡𝗔 𝗦𝗢𝗟Č𝗔𝗩𝗔
▪️ spletna stran: https://www.solcava.si/
▪️ facebook stran: Občina Solcava
𝗢𝗕Č𝗜𝗡𝗔 Š𝗠𝗔𝗥𝗧𝗡𝗢 𝗢𝗕 𝗣𝗔𝗞𝗜
▪️ facebook stran: Občina Šmartno ob Paki
 
Druge Facebook strani za informiranje:

Napotki po poplavah 

(vir: Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje)
Po poplavi prebivalcem svetujemo, da za preprečevanje nadaljnje škode upoštevajo navodila, ki sledijo v nadaljevanju te objave. Za informacije o stanju na terenu prebivalce naprošamo, da se obrnejo na svoje lokalne skupnosti. Številka za klic v sili na 112 je namenjena le najnujnejšim primerom, ko je ogroženo življenje in premoženje.

Po poplavi upoštevajte naslednja navodila:

Voda, ki je poplavila območja in prostore, je onesnažena (v njej so lahko kanalizacijska voda, odpadki, trupla živali, nevarne snovi, ki različno reagirajo v vodi ali ob stiku z drugimi nevarnimi snovmi, večji predmeti, blato), zato se ob odpravljanju posledic nesreč ustrezno oblecite oziroma zaščitite in se po delu temeljito umijte.

• Preglejte stanje stavbe in poškodbe na njej. Nevarni so lahko izpodjedeni temelji, razpoke in podobno.
Poškodbe stavbe, opreme in predmetov fotografirajte za prijavo škodnega primera.
• Če je prišlo do izpada elektrike, za razsvetljavo uporabite baterijsko svetilko ali svetilne palice. Ne uporabljajte vžigalic, sveč in odprtega ognja, saj zaradi uhajanja plina in hlapenja razlitih vnetljivih tekočin lahko nastane eksplozija ali požar.
• Obvestite pristojne službe o pretrganju telefonske, električne, vodovodne ali plinske napeljave oziroma o poškodbah na njih.
• Pred ponovnim priklopom električne naprave dobro presušite. Električno napeljavo in naprave, ki so bile poplavljene, naj pregleda strokovnjak.
• Obvestite pristojne službe o razlitju vnetljivih tekočin (kurilnega olja, bencina in podobno).
• Iz poplavljenih prostorov izčrpajte vodo ter odstranite naplavine, poplavljene naprave in opremo.
• Tla in stene teh prostorov očistite s čisto vodo in jih nato razkužite.
• Predmete, ki so bili v stiku z vodo, mehansko očistite s čisto vodo in čistili ter jih nato še razkužite. Če predmetov ni mogoče očistiti, jih zavrzite.
• Sredstva za razkuževanje lahko kupite v lekarnah in trgovinah oziroma specializiranih trgovinah. Uporabljajte jih po navodilih proizvajalca. Razkuževanje (dezinfekcijo) lahko naročite tudi pri poklicnih izvajalcih.
• Preverite stanje stenskih in talnih oblog ter jih zamenjajte, če je treba.
• Očiščene in razkužene prostore redno zračite in ogrevajte. Za hitrejše sušenje lahko uporabite tudi naprave za razvlaževanje.
• Pri uporabi potopnih črpalk in drugih električnih naprav upoštevajte navodila proizvajalca. Poskrbite za varnost pred udarom električnega toka in požarno varnost.
Ne uživajte hrane, ki je bila v stiku s poplavno vodo. Prav tako za uživanje niso primerni pridelki s poplavljenih vrtov in njiv.
• Ob poškodbah vodovodnega omrežja ne pijte vode, dokler ni sporočeno, da je neoporečna, predvsem pa ne pijte vode iz vodnjakov. Vodo pred uporabo prekuhajte ali razkužite oziroma uporabite vodo iz plastenk.
• Ob poškodbah kože je treba preveriti, kdaj so bili poškodovanci nazadnje cepljeni proti tetanusu, in obnoviti zaščito, če je treba.
 

Pri poplavljenem vozilu ne zaganjajte motorja. (vir: AMZS, RTVSLO.SI)

Kam in kako z odpadki (vir: Komunala Mozirje)

Komunala Mozirje obvešča občanke in občane občin Mozirje in Rečica ob Savinji, da je zbirni center do nadaljnjega zaprt. Zbirna mesta za odlaganje odpadkov od čiščenja posledic ujme lahko občani občin Mozirje in Rečica ob Savinji odlagajo na naslednjih lokacijah:

  • zbirno mesto Mozirje – asfaltirano parkirišče pred Mozirskim Gajem
  • zbirno mesto Rečica ob Savinji – pri mostu na Trnovec

Odvoza mešanih komunalnih odpadkov v tem tednu (od 7. 8. 2023 do 11. 8. 2023) ne bo. 

Več na spletni strani Komunale Mozirje

Oskrba s pitno vodo (vir: Komunala Mozirje)

Vse uporabnike javnih vodovodnih sistemov v občinah Mozirje, Nazarje, Rečica ob Savinji, Ljubno, Luče ter v delu občin Gornji Grad (Homec) in Šmartnega ob Paki (Slatine) se obvešča, da je zaradi izrednih vremenskih razmer, ki so doletele celotno območje Zg. Savinjske doline iz preventivnih razlogov 𝗻𝘂𝗷𝗻𝗼 𝗽𝗿𝗲𝗸𝘂𝗵𝗮𝘃𝗮𝗻𝗷𝗲 𝗽𝗶𝘁𝗻𝗲 𝘃𝗼𝗱𝗲 𝗱𝗼 𝗽𝗿𝗲𝗸𝗹𝗶𝗰𝗮. Več na TEJ POVEZAVI. 
 

Uporaba kanalizacijskih sistemov (vir: Komunala Mozirje)

Občane in občanke občine Mozirje in Rečica ob Savinji obveščamo, da kanalizacijski sistem, ki je namenjen odvodu fekalnih odpadnih vod, ne deluje povsod (izpad črpališč). Pomembno je, da občani 𝗻𝗲 č𝗿𝗽𝗮𝗷𝗼 𝘃𝗼𝗱𝗼 𝗶𝘇 𝗼𝗯𝗷𝗲𝗸𝘁𝗼𝘃 𝘃 𝗳𝗲𝗸𝗮𝗹𝗻𝗼 𝗸𝗮𝗻𝗮𝗹𝗶𝘇𝗮𝗰𝗶𝗷𝗼, saj lahko s tem povzročijo polnjenje te kanalizacije ter zlitje drugih, predvsem nižje ležečih, objektov s fekalnimi vodami. Več na TEJ POVEZAVI
 

Po poplavah je velika nevarnost proženja zemeljskih plazov (vir: Vlada RS)

OPOZORILO ‼ Zaradi obilnih padavin se lahko sprožajo tudi zemeljski plazovi.
Na območjih, izpostavljenim zemeljskim plazovom, bodite še posebej pozorni na določene znake:
➡ nagubanost zemljišča,
➡ posedanje,
➡ večja namočenost,
➡ razpoke in premiki na zemljišču,
➡ nagnjeno drevje ali električni drogovi,
➡ nagibanje ograj in podpornih zidov,
➡ razpoke na stavbi,
➡ nenavadni zvoki (npr. pokanje dreves) ter drugi zamolkli zvoki, katerih glasnost počasi narašča.
🆘 Če opazite takšne znake, o tem obvestite Center za obveščanje na telefonsko številko 112 in zapustite nevarno območje.
 
Več na TEJ POVEZAVI.
 

Bodite pozorni na tatvine 

OPOZORILO ‼ 
Iz več občin poročajo, da so na poplavljenih območjih zaznali tatvine. Ravnajte samozaščitno in vrednejše predmete pospravite na varno mesto. Bodite pozorni na morebitne sumljive osebe in okoliščine. (vir: savinjska.info)
 

Dostopnost, stanje na terenu in obvestila Občin

Ceste uporabljajte le za nujne primere in ne za oglede dogodkov na terenu.

  • Iz Občine Solčava sporočajo, da vsem obiskovalcem, ki so načrtovali svoj dopust v prihajajočih tednih na Solčavskem, zaradi trenutnih razmer obisk odsvetujejo. Ob trenutnih razmerah namreč ni mogoče zagotoviti varnega in prijetnega bivanja, zato je bila izdana tudi Odredba o zaprtju nastanitvenih objektov. Za aktualne informacije spremljajte Facebook profil Center Rinka. (vir: Center Rinka)
  • Situacija v občini Luče je po poplavah izredno resna. Štab civilne zaščite si prizadeva zagotoviti delovanje kritične infrastrukture in najnujnejšo preskrbo. Zasilna cesta povezave do Luč je vzpostavljena čez Solčavo in Jezersko. Zaradi velikega števila zemeljskih plazov, neprevoznih ali zaprtih cest, predvsem pa nepredvidljivih situacij na poti ostanite doma in se ne odpravljajte na pot, če to ni nujno potrebno. Aktualno stanje lahko spremljate na FB profilu Občina Luče. (vir: Občina Luče)
  • Občina Ljubno je sicer sprejela Odredbo o zaprtju nastanitvenih obratov, a jo je 15. 8. 2023 preklicala. Turistični ponudniki bodo lahko sprejemali goste, a je poudarek na nočitvah strokovnjakov, novinarjev, gradbenih delavcev itn. TIC je do nadaljnjega zaprt. Planinske poti so tudi uradno zaprte, ceste do Smrekovca ni, Ribiškega doma ni, na območju je več kot 175 evidentiranih plazov, od tega 55 večjih in se še pojavljajo. Gostinci (Četara, Kegljišče, Prodnik) prioritetno nudijo obroke prostovoljcem in gasilcem. Za več aktualnih informacij spremljajte FB stran Občina Ljubno.

Sorodne vsebine