Planinski izlet Čreta in Farbanca

Čreta je eden izmed vrhov Dobroveljske planote. Posuta z gozdovi, travniki in, ob primernem času tudi okusnimi gozdnimi plodovi kot so borovnice in brusnice, je dobra izbira za planinski izlet. Lepa je v vseh letnih časih –  pozimi, ko jo prekriva pravljična snežna preproga, jeseni, ko pot obarvajo zlatorjavi odtenki dreves, spomladi in poleti, ko zacvetijo planinske cvetice.

Ključne informacije 

IZHODIŠČE: Kokarje (355 mnv), parkiramo lahko pri ŠC Laze[mks_icon icon=”fa-flag-checkered” color=”#78a22d” type=”fa”] KONČNA TOČKA: Čreta (944 m)

TEŽAVNOST: lahka označena planinska pot 

VIŠINSKA RAZLIKA: 589 m

PREDVIDEN ČAS HOJE: 3,5 h (skupaj)

KULINARIKA NA/OB POTI: Planinski dom na Čreti

ZNAMENITOSTI IN DOŽIVETJA V BLIŽINI: Muzej gozdarstva in lesarstva, frančiškanski samostan

NASTANITVE V BLIŽINI: Planinski dom na Čreti, Planinski dom na Farbanci

Opis poti – Čreta, Križ in Farbanca

V kraju Kokarje pri planinski informativni tabli zavijemo levo po stopnicah v smeri proti cerkvi. Pred cerkvijo zavijemo v gozd. Po nekaj minutah hoje se priključimo na pot iz Laz (športno rekreacijski center), kjer je izhodišče drugega odseka poti. Po stezi hodimo 35 minut, pridemo na makadamsko cesto in kar hitro zavijemo v gozd, ki vodi navkreber do kmetije Kraple.

Pri kmetiji Kraple se usmerimo na cesto, po kateri hodimo navkreber, nato zavijemo desno v gozd, kjer se po 10 minutah hoje priključimo na cesto, ki pelje na Čreto. Po 10 minutah  hoje po cesti pridemo na Čreto. Usmerimo se na levo do cerkvice Sv. Marije in se prepustimo pogledom na Zgornjo Savinjsko dolino, Golte, Smrekovec in mogočne Kamniško-Savinjske Alpe

Iz Črete gremo mimo cerkvice sv. Katarine po markirani poti do razgledišča Vransko, kjer stoji velik križ in od koder se razprostirajo prelepi razgledi na Spodnjo Savinjo dolino. Od tu po planinski poti sestopimo do koče na Farbanci (PD Nazarje) in nadaljujemo po krožni poti do vasi Kokarje na izhodišče poti.

Zanimivost: Na Čreti se križata tudi Savinjska planinska pot in Evropska pešpot E6. 

Sorodne vsebine

  • Srednjeveška gostija na gradu Vrbovec

    6. JULIJ 2024, NAZARJE – gostija s srednjeveško kulinariko in […]

  • Maraton Savinja

    8. JUNIJ 2024, MOZIRJE – tradicionalna tekaška prireditev Maraton Savinja […]

  • Pohodniške in planinske poti v Savinjski

    Savinjska vas bo presenetila z bujno in divjo naravo. Planinske poti, ki prepredajo Kamniško-Savinjske Alpe, sprehajalne in pohodniške poti ob zeleni reki Savinji, krajinski parki in zavarovana območja narave ter številne kulturne zanimivosti so recept za prijetne aktivne počitnice. Preverite pohodniške poti različnih težavnostnih stopenj!