Učna pot Škrata Bisera

Zanimiva in priljubljena učna pot škrata Bisera vodi po žuboreči dolini, ki jo nekateri imenujejo kar Dolina mlinov. Naj vam ob osvežujočem koraku v naravi Vinske Gore družbo delajo biseri navihanega škrata. 

Ključne informacije 

IZHODIŠČE: Domačija Lamperček [mks_icon icon=”fa-flag-checkered” color=”#78a22d” type=”fa”] KONČNA TOČKA: Domačija Lamperček 

TEŽAVNOST: srednje težka označena pot, primerna za starejše otroke z odraslim spremljevalcem 

VIŠINSKA RAZLIKA

PREDVIDEN ČAS HOJE: 2 h (skupaj)

KULINARIKA NA/OB POTI: Domačija Lamperček (po predhodnem naročilu)

ZNAMENITOSTI IN DOŽIVETJA OB POTI/V BLIŽINI: opazovanje jelenov na domačiji Lamperček, Temjaški potok, Vovkov mlin, Kačji grad, zbirka starin Blažiš

NASTANITVE V BLIŽINI: Turistična kmetija Tuševo

Opis poti – Učna pot škrata Bisera 

Ste pripravljeni na popotovanje s škartom Biserom? Učna pot škrata Bisera, najboljša tematska pot leta 2019, povezuje šest točk, ki pripovedujejo bogato zgodovino Doline mlinov. 

Za pravo izkušnjo priporočamo voden ogled, ki traja 1,5 – 2 uri. Pred lipoob domačiji Lamperček, staro več kot 500 let (posadili so jo Turki, saj je bila tod mimo glavna cestna povezava za Koroško),  lokalni vodnik predstavi pot, obiskovalcem razdeli zgibanke in jih povabi na pot.

1. točka: Domačija Lamperček in Lamperčkova lipa

Na domačiji Lamperček, kjer se začne in konča krožna pohodna pot, domujejo ljubke divje živali, ki kar kličejo po fotografiranju. Po predhodnem dogovoru si lahko gledate oboro divjadi, lovski muzej in še kakšno znamenitost na domačiji. Pripravijo  tudi napitke ali malice. 500 let stara Lamperčkova lipa velja za eno najstarejših dreves v Sloveniji.

2. točka: Temnjaški potok in Gorjančev mlin 

Med potjo iz prve na drugo točko se proti zahodu odpirajo lepi pogledi na Mozirske planine in Kamniško-Savinjske Alpe. Ob Temnjaškem potoku je nekdaj mlelo 13 mlinov, eden od teh je Gorjančev mlin. 

3. točka: Vovkov mlin

Ob Vovkovi domačiji je prijeten prostor za kratek postanek in okrepčilo  iz nahrbtnika. Vovkov mlin je prvotno mlel predvsem za grajsko gospodo Kačjega gradu. Po predhodnem dogovoru si lahko ogledate tudi delovanje mlina. Pot nadaljujete ob Temnjaškem potoku do smerne table , ki usmeri desno po gozdni cesti.

4. točka: Gozdna sprostitev

Če se odločite za voden ogled, boste spoznali, kakšen pomen ima gozd za življenje ter značilna drevesa za to območje. Sodelovali boste pri sprostitveni vaji in v sproščenem vzdušju nadaljevali po poti do Kačjega gradu.

5. točka: Kačji grad

Iz Kačjega gradu se vije izjemen razgled proti vzhodu. Na informacijski tabli preberite legendo iz časov, ko so na gradu še živeli graščaki. Nekdanji lastniki Kačjega gradu so dali postaviti Terme Dobrna, ki so najstarejše delujoče slovensko termalno zdravilišče. Prvič so vodo v zdravilne namene uporabili že leta 1403. Med potjo do šeste točke, si boste v poletnih časih lahko ogledali domače živali Marovškove domačije.

6. točka: Zbirka starin Blažiš

V zaselku Srebotno zbiralec Peter Habe že vrsto let hrani in dopolnjuje  zbirke, ki si jih lahko ogledate po predhodnem dogovoru. Ogledate si lahko motorje, kolesa, sablje, vojaško in gasilsko opremo, ostanke letala, ki je med 2. svetovno vojno strmoglavilo v Socki pri Dobrni, etnološke predmete in razglednice Dobrne z okolico ter še druge starinske predmete. Domačija Blažiš nudi tudi športni ribolov in najem piknik prostora ob ribniku Blažiš, kjer so na voljo različna igrišča.

Pot nadaljujete do Domačije Lamperček.

Več informacij – Učna pot škrata Bisera

Zavod za turizem Šaleške doline (Vila Bianca, TIC Velenje)
Stari trg 3, Velenje
t: +386 3 896 17 15
e: turizem@velenje.si, www.visitsaleska.si 

Sorodne vsebine

  • Maraton Savinja

    8. JUNIJ 2024, MOZIRJE – tradicionalna tekaška prireditev Maraton Savinja […]

  • Pust šoštanjski

    10. FEBRUAR 2024 ob 15.00, ŠOŠTANJ – največji karnevalski dogodek […]

  • Pust, pust krivih ust

    13. FEBRUAT 2024, VELENJE – pustna povorka in veliko otroško […]