Zgornja Savinjska Dolina

Potočka zijalka

Arheološko-palenteološka jama, v kateri so odkrili okostje jamskih medvedov in 30 000 let stara orodja kamenodobnega človeka, je najdišče druge najstarejše šivanke na svetu.

Kamenodobni tempelj

Potočka zijalka (Potočka zijavka) je pomembno jamsko najdišče na 1675 metrov nadmorske višine na pobočju Olševe. V tej 104 m dolgi in 40 m široki jami so ledenodobni lovci za seboj pustili sulice, igle, šila in drugo orodje, večinoma izdelano iz kosti jamskega medveda. Vsako leto, konec zime, Potočko zijalko krasijo ledeni kapniki stalagmiti, visoki tudi do dva metra in soustvarjajo edinstven pravljični ambient s čudovitim razgledom na Logarsko dolino in Kamniško-Savinjske Alpe. Stalna razstava o življenju kamenodobnih lovcev je v gostišču Firšt, pred Logarsko dolino.

Cavetours, skrivnostni jamski svet Savinjske doline in sosednje Avstrije

Savinjska dolina in zamejska Avstrija sta prepredeni s podzemnimi jamami. Prijateljstvo in dobro sodelovanje s sosednjo Železno Kaplo v Avstriji je pripeljalo do projekta Cavetours, v sklopu katerega lahko doživite jamski svet obeh dežel. Avstrijske Obirske kapniške jame navdušujejo z 800 m dolgim podzemnim svetom.
 
 

Dostop do jame Potočka zijalka:

V Solčavi nadaljujemo v smeri Podolševe, solčavske panoramske ceste in cerkve Sv. Duha. Izhodišče za izlet je pri kmetiji Rogar. Za približno 500 m višinske razlike na označeni poti potrebujemo uro in pol.

 

Informacije o Potočki zijalki:

Center Rinka
Solčava 29
SI-3335 Solčava
t: +386 (0)3 839 0710
e: info@solcavsko.info , www.solcavsko.info