Orodja dostopnosti

Zgornja Savinjska Dolina

Pozojeva grajska pot okoli Velenja

Potopite se v zgodovino Velenja, ki jo pripoveduje Pozojeva grajska pot! Obujte pohodne čevlje in raziščite pet gradov, ki pripovedujejo zanimive zgodbe preteklosti. Na poti vam bo družbo delal simpatični zmaj Pozoj. Ste pripravljeni na novo zanimivo avanturo?

Ključne informacije 

IZHODIŠČE: VILA BIANCA (TIC VELENJE)
KONČNA TOČKA: VILA BIANCA (TIC VELENJE)
TEŽAVNOST: srednje težka označena pot, primerna za starejše otroke z odraslim spremljevalcem 
VIŠINSKA RAZLIKA
PREDVIDEN ČAS HOJE: 4 h (skupaj)
KULINARIKA NA/OB POTI: Resatavracija Jezero

ZNAMENITOSTI IN DOŽIVETJA OB POTI/V BLIŽINI: Velenjski Grad, grad Šalek, grad Ekenštajn, grad Turn, Škale, Velenjsko jezero
NASTANITVE V BLIŽINI: Hotel Paka, Hotel Razgoršek, Avtokamp Jezero, Vila Herberstein, Prenočišča Mrat, Penzion Rajh, Mladinski hotel Velenje.

Opis poti – Pozojeva grajska pot 

Pozojeva grajska pot okoli Velenja povezuje pet znamenitosti. Med temi so impozantni Velenjski grad, ki se ponosno dviguje nad mladim mestom, nostalgični gradovi Šalek, Ekenštajn in Turn ter območje potopljenih Škal, ki je bilo nekdaj središče Šaleške doline. Med potjo poglede lovijo tudi druge zanimivosti, ki so označene na zemljevidu v vodničku.

Pot lahko v celoti prehodite in v pretežnem delu prekolesarite. Na izhodišču poti, v šarmantni Vili Bianci, dvignete kartonček za zbiranje žigov. Ob vsaki znamenitosti so predstavitvene table in žigi, zato ne pozabite na pisalo, s katerim obarvate žig za potisk v vašem potovalnem kartončku po Pozojevi grajski poti.

Če vam uspe obiskati vseh pet znamenitosti, na TIC-u ob predložitvi kartončka z vsemi žigi prejmete nagrado – Pozojevo nalepko, ki jo nalepite v okvirček na koncu vodnika. Med potjo vas tudi spremlja knjižica – vodnik, ki je tako majhen, da gre v žep ali nahrbtnik.

Več informacij – Pozojeva grajska pot

Zavod za turizem Šaleške doline (Vila Bianca, TIC Velenje)
Stari trg 3, Velenje
t: +386 3 896 17 15
e: turizem@velenje.si, www.visitsaleska.si 

Več informacij - Pozojeva grajska pot ➜