Pravljična zima v Savinjski – 10 zimskih doživetij

Kaj pravite na čarobna zimska potepanja po odmaknjeni savinjski pokrajini? Vas navdušuje neokrnjena narava, alpski ambient, tek na smučeh, smučanje, sankanje, krpljanje ali preprosto odkrivanje idiličnih skritih kotičkov? Se radi sprostite v wellnessu in uživate v slastni kulinariki? Potem ste na pravem naslovu.

1.Bližje soncu na Golteh

Smučišče Golte, ki je bilo večkrat izbrano kot najboljše smučišče v Sloveniji, leži na nadmorski višini med 1.250 m in 1.600 m. Smučišče, na katerega pripelje najdaljša nihalka v Sloveniji, obsega več kot 12 km prog.

⛷ AKTIVNOSTI: smučanje, smučarska šola, sankanje, wellness
⛄️ DOŽIVETJA IN ZNAMENITOSTI V BLIŽINI: Božična bajka Slovenije, Doživite cvetoče Mozirje, Bushcraft Savinjska
NASTANITEV: Za brezskrben oddih se lahko odločite za bivanje v hotelu ali apartmajih, ki so na smučišču oz. preverite ponudbo nastanitev v Savinjski.
ZELENO DEJSTVO: Območje Golt je zavarovano kot krajinski park. Osamela kraška planota je z vseh strani obdana s skladi  vulkanskih kamnin. Na Golteh najdemo zanimive kraške pojave kot so žlebičja, vrtače in kraške jame.
IDEJA ZA POPOLNO DOŽIVETJE: Ob popoldnevih lahko uživate v sončnem zahodu ob jezeru in romantičnem razgledu na Kamniško-Savinjske-Alpe. 
 

2. Božična bajka Slovenije: 1,8 milijona lučk v Mozirskem gaju 

Mozirski gaj, ki sicer slovi po cvetočih gredicah, se v decembru prelevi v pravljično deželo, ki jo krasi na tisoče raznobarvnih lučk. Obišče jo tudi Božiček, pravijo. Otroke še posebej navdušuje začarana vas.

⏰ ODPIRALNI ČAS: 2. 12. 2023 do vključno 7. 1. 2024, vsak dan od 16. do 21. ure

⛄️ DOŽIVETJA IN ZNAMENITOSTI V BLIŽINI: Doživite cvetoče Mozirje, smučanje na Golteh, wellness 
NASTANITEV: preverite ponudbo nastanitev v Savinjski.
ZELENO DEJSTVO: Ali ste vedeli, da je Mozirski gaj nastal na nekdanjem divjem odlagališču odpadkov? 
IDEJA ZA POPOLNO DOŽIVETJE: Ne pozabite na foto aparat. V gaju je kar nekaj zanimivih lokacij za super fotografiranje.
 

3. Tek na smučeh v osupljivi Logarski dolini

Dvignite srčni utrip pod vencem mogočnih Kamniško-Savinjskih Alp. Urejenih je 15 km prog za klasično in drsno tehniko (trenutno je na voljo 2,5 km). Verjemite, Logarska dolina vas bo očarala tudi pozimi.

⛷ IZPOSOJA OPREME ZA TEK NA SMUČEH in INFO:+386 41 664 455
❄️ ŠOLA TEKA NA SMUČEH: +386 41 600 742
⛄️ DOŽIVETJA IN ZNAMENITOSTI V BLIŽINI: wellness, sankanje 
NASTANITEV: preverite ponudbo nastanitev v Savinjski.
ZELENO DEJSTVO: Logarska dolina je od leta 1987 zavarovana kot krajinski park. Del parka, ki se ponaša z znakom Slovenia Green Park, spada v območje NATURA 2000. Izjemno sožitje med človekom in naravo danes najdemo le redkokje. 
IDEJA ZA POPOLNO DOŽIVETJE: Združite rekreacijo v naravi z obiskom katerega izmed butičnih wellness centrov v Savinjski.
 

4. Vriskanje na sankah

Kdo obožuje sankanje? Veter v laseh in fantastična zimska zabava. Odločite se lahko za organizirano sankanje ali izposojo sani. 
 
 IZPOSOJA SANK in INFO O ORGANIZIRANEM SANKANJU:
Adventure Valley: +386 51 606 420
Mozirska koča na Golteh (Kamp Menina): +386 40 296093   
 
⛄️ DOŽIVETJA IN ZNAMENITOSTI V BLIŽINI: wellness

NASTANITEV: preverite ponudbo nastanitev v Savinjski.

IDEJA ZA POPOLNO DOŽIVETJE: nočno sankanje

5. Krpljanje

Potepanje po zasneženi savinjski pokrajini z velikanskimi čevlji. Krplje so naši predniki nekdaj uporabljali za zimski lov in opravila v gozdu, danes pa so nepogrešljive za raziskovanje samotnih zimskih zavetij na Smrekovcu, Lepenatki in na Golteh. Pridete na potepanje? 
 
IZPOSOJA KRPELJ IN IZLETI S KRPLJAMI: +386 40 296093   
⛄️ DOŽIVETJA IN ZNAMENITOSTI V BLIŽINI: Bushcraft Savinjska (preživetje v naravi)

NASTANITEV: preverite ponudbo nastanitev v Savinjski.

 

6. Preživetje v zimski naravi – Bushcraft Savinjska

Edinstvena avantura preživetja v naravi je nadvse zanimiva tudi pozimi. Bushcraft Savinjska je pristna vodena gozdna avantura, na kateri spoznate spretnosti in znanja prednikov in vsaj za trenutek pozabite na rutino modernega sveta. Bi znali preživeti v naravi? Doživite enkratno  preizkušnjo, ki vam bo pomagala razumeti in spoštovati naravo. Po poti s pomočjo vodnika naberete les, se naučite zanetiti iskro, prisluhniti prasketanju ognja, poiskati divjo hrano. 
 
INFORMACIJE IN REZERVACIJE: +386 40 653 901
⛄️ DOŽIVETJA IN ZNAMENITOSTI V BLIŽINI: Golte, Božična bajka Slovenije

NASTANITEV: preverite ponudbo nastanitev v Savinjski.

 
 

7. FIS Svetovni pokal v smučarskih skokih za ženske, Ljubno 

Vsako leto se na Ljubnem ob Savinji odvija velik dogodek, ki se ga udeležijo tekmovalke v smučarskih skokih in navijači iz vsega sveta. Prireditev, na kateri ne manjka dobre hrane in pijače, veselega navijaškega vzdušja in ponudbe za otroke, je, odkar je Olimpijski komite ženske skoke uvrstil med olimpijske discipline, vse bolj v ospredju svetovnih medijev. Na Ljubnem je zrasla tudi nova skakalnica, po kateri se pogumno spuščajo “vražja” dekleta.

8. Čarobna zima v Velenju in zimske vragolije ob Velenjskem jezeru

Doživite zimski živžav v Velenju, ki velja za najmlajše slovensko mesto po srcu. Pikino mesto, kot ga nekateri imenujejo, je v zimskih mesecih še posebej čarobno. Obujte drsalke in zaplešite na ledeni ploskvi. Privoščite si sankanje ali tek na smučeh ob Velenjskem jezeru, kjer ponosno stoji Vista, park z razgledom. 

 

 

9. Razvajanja in sprostitev v Savinjski

Pozimi se najde le malo junakov, ki ne bi uživali v toplih kotičkih kot so savne in masažni bazeni. Po potepanju v zimski naravi Savinjske se prileže pobeg na toplo. Preverite kam vse se lahko odpravite na razvajanja v dvoje. 

10. Muzejske pustolovščine

Raziščite pestro preteklost Savinjske. Savinjska se še danes ponaša z bogatimi gozdovi in znanjem o lesu. V Centru Rinka je na ogled stalna razstava Solčavsko – sprehod v naročje Alp, na Ljubnem vas bo navdušila prenovljena interaktivna flosarska zbirka, ob kateri si lahko ogledate tudi zbirko ljubenskih cvetnonedeljskih potic. 

 
POMEMBNO!!!
 Organizatorji doživetij in dogodkov si pridržujejo pravico do sprememb. Če se boste podali na izlet v naravo, vselej upoštevajte vremenske in druge razmere, predvsem pa ustrezno ocenite vaše psiho-fizične sposobnosti. Za varno gibanje priporočamo najem vodnika.

Sorodne vsebine