Zgornja Savinjska Dolina

Pravljična zima v Savinjski – 11 zimskih doživetij

Kaj pravite na čarobna zimska potepanja po odmaknjeni savinjski pokrajini? Vas navdušuje neokrnjena narava, alpski ambient, tek na smučeh, smučanje, sankanje, krpljanje ali preprosto odkrivanje idiličnih skritih kotičkov? Se radi sprostite v wellessu in uživate v slastni kulinariki?Potem ste na pravem naslovu.

1.Bližje soncu na Golteh

Krajinski park in smučišče Golte je letos narava obdarila z naravnim snegom, temu pa po potrebi dodajajo tudi tehnični sneg. Smučišče, na katerega pripelje najdaljša nihalka v Sloveniji, obsega več kot 12 km prog.

⛷ AKTIVNOSTI: smučanje, smučarska šola, sankanje, wellness
⛄️ DOŽIVETJA IN ZNAMENITOSTI V BLIŽINI: Božična bajka Slovenije, Doživite cvetoče Mozirje, Bushcraft Savinjska
🏠 NASTANITEV: Za brezskrben oddih se lahko odločite za bivanje v hotelu ali apartmajih, ki so na smučišču oz. preverite ponudbo nastanitev v Savinjski.
🌱 ZELENO DEJSTVO: Območje Golt je zavarovano kot krajinski park. Osamela kraška planota je z vseh strani obdana s skladi  vulkanskih kamnin. Na Golteh najdemo zanimive kraške pojave kot so žlebičja, vrtače in kraške jame.
💡IDEJA ZA POPOLNO DOŽIVETJE: Ob popoldnevih lahko uživate v sončnem zahodu ob jezeru in romantičnem razgledu na Kamniško-Savinjske-Alpe. 
 

2. Božična bajka Slovenije: 1,7 milijona lučk v Mozirskem gaju 

Mozirski gaj, ki sicer slovi po cvetočih gredicah, se v decembru prelevi v pravljično deželo, ki jo krasi na tisoče raznobarvnih lučk. Obišče jo tudi Božiček, pravijo. Otroke še posebej navdušuje začarana vas.

⏰ ODPIRALNI ČAS: vsak dan do 9. 1. 2021, od 16. do 21. ure

🎅 OBISK BOŽIČKA:  18., 25., 26., 27., 28., 29. in 30. december 2021
⛄️ DOŽIVETJA IN ZNAMENITOSTI V BLIŽINI: Doživite cvetoče Mozirje, smučanje na Golteh, wellness 
🏠 NASTANITEV: preverite ponudbo nastanitev v Savinjski.
🌱 ZELENO DEJSTVO: Ali ste vedeli, da je Mozirski gaj nastal na nekdanjem divjem odlagališču odpadkov? 
💡IDEJA ZA POPOLNO DOŽIVETJE: Ne pozabite na foto aparat. V gaju je kar nekaj zanimivih lokacij za super fotografiranje.
 

3. Tek na smučeh v osupljivi Logarski dolini

Dvignite srčni utrip pod vencem mogočnih Kamniško-Savinjskih Alp. Urejenih je 15 km prog za klasično in drsno tehniko. Verjemite, Logarska dolina vas bo očarala tudi pozimi.

⛷ IZPOSOJA OPREME ZA TEK NA SMUČEH in INFO:+386 838 90 04
⛄️ DOŽIVETJA IN ZNAMENITOSTI V BLIŽINI: wellness, sankanje 
🏠 NASTANITEV: preverite ponudbo nastanitev v Savinjski.
🌱 ZELENO DEJSTVO: Logarska dolina je od leta 1987 zavarovana kot krajinski park. Del parka, ki se ponaša z znakom Slovenia Green Park, spada v območje NATURA 2000. Izjemno sožitje med človekom in naravo danes najdemo le redkokje. 
💡IDEJA ZA POPOLNO DOŽIVETJE: Združite rekreacijo v naravi z obiskom katerega izmed butičnih wellness centrov v Savinjski.
 

4. Vriskanje na sankah

Kdo obožuje sankanje? Veter v laseh in fantastična zimska zabava. Odločite se lahko za organizirano sankanje ali izposojo sani. 
 
🛷 IZPOSOJA SANK in INFO O ORGANIZIRANEM SANKANJU: +386 51 606 410  
⛄️ DOŽIVETJA IN ZNAMENITOSTI V BLIŽINI: wellness
🏠 NASTANITEV: preverite ponudbo nastanitev v Savinjski.
💡IDEJA ZA POPOLNO DOŽIVETJE: Nočno sankanje v soju bakel. 
 

5. Krpljanje

Potepanje po zasneženi savinjski pokrajini z velikanskimi čevlji. Krplje so naši predniki nekdaj uporabljali za zimski lov in opravila v gozdu, danes pa so nepogrešljive za raziskovanje samotnih zimskih zavetij na Smrekovcu, Lepenatki in na Golteh. Pridete na potepanje? 
 
🐾 IZPOSOJA KRPELJ IN IZLETI S KRPLJAMI: +386 40 164 554
⛄️ DOŽIVETJA IN ZNAMENITOSTI V BLIŽINI: Bushcraft Savinjska (preživetje v naravi)
🏠 NASTANITEV: preverite ponudbo nastanitev v Savinjski.
 

6. Preživetje v zimski naravi – Bushcraft Savinjska

Edinstvena avantura preživetja v naravi je nadvse zanimiva tudi pozimi. Bushcraft Savinjska je pristna vodena gozdna avantura, na kateri spoznate spretnosti in znanja prednikov in vsaj za trenutek pozabite na rutino modernega sveta. Bi znali preživeti v naravi? Doživite enkratno  preizkušnjo, ki vam bo pomagala razumeti in spoštovati naravo. Po poti s pomočjo vodnika naberete les, se naučite zanetiti iskro, prisluhniti prasketanju ognja, poiskati divjo hrano. 
 
🌲INFORMACIJE IN REZERVACIJE: +386 40 653 901
⛄️ DOŽIVETJA IN ZNAMENITOSTI V BLIŽINI: Golte, Božična bajka Slovenije
🏠 NASTANITEV: preverite ponudbo nastanitev v Savinjski.
 
 

7. Silvestrska turneja v smučarskih skokih za ženske in dogajanje na Ljubnem 

Letošnja novost je novoletna turneja v smučarskih skokih za ženske, ki bo potekala na Ljubnem ob Savinji. Na Ljubnem se bodo v soju prazničnih luči zbrale smučarske skakalke iz celega sveta. Silvestrovanje na Ljubnem z glasbenim večerom bo letos v luči silvestrske turneje v smučarskih skokih še posebej zanimivo. Praznični dnevi na Ljubnem ob Savinji bodo razveseljevali že od 27. 12. 2021, od 20. 11. 2021 pa na Ljubnem poteka Festival ustvarjalnosti. 

📌30. 12. 2021 –1.  1. 2022, LJUBNO OB SAVINJI, SKAKALNI CENTER SAVINA
📌20. 11. – 28. 11. 2021 Festival ustvarjalnosti (Kulturni dom Radmirje, kontakt: +386 (0)31 311 787 ( Margareta Atelšek)).

📌27. 12. – 31.12. – Praznični dnevi na Ljubnem ob Savinji. (Kulturno-poslovni center Ljubno)

Pred novim letom bodo vzporedno s silvestrsko turnejo v smučarskih skokih potekali dnevi odprtih vrat Kulturno-poslovnega centra Ljubno z možnostjo vodenih ogledov  interaktivne flosarske zbirke in zbirke Ljubenskih cvetnonedeljskih potic

Več informacij ➜

8. Čarobna zima v Velenju in zimske vragolije ob Velenjskem jezeru

Doživite zimski živžav v Velenju, ki velja za najmlajše slovensko mesto po srcu. Pikino mesto, kot ga nekateri imenujejo, je v decmbru še posebej čarobno. Obujte drsalke in zaplešite na ledeni ploskvi. Privoščite si sankanje ali tek na smučeh ob Velenjskem jezeru, kjer ponosno stoji Vista, novi park z razgledno točko. Za piko na i se podajte še na Čarobno promenado

❄️ Čarobna promenada21. 12. – 30. 12. 2021❄️ Silvestrovanje  za najmlajše v družbi Mojce Robič in dedka Mraza. Na osrednjem trgu bo v novo leto goste zapeljala glasbena skupina Rock’n Band.

Čarobna doživetja ➜

9. Razvajanja in sprostitev v Savinjski

Pozimi se najde le malo junakov, ki ne bi uživali v toplih kotičkih kot so savne in masažni bazeni. Po potepanju v zimski naravi Savinjske se prileže pobeg na toplo. Preverite kam vse se lahko odpravite na razvajanja v dvoje. 

Več informacij ➜

10. Čajanka v Gornjem Gradu

Amanda in Maja vas gostoljubno pričakujeta tudi v decembru. Nadobudni zeliščarki in ustvarjalki čutnih lokalnih izdelkov, čajev, zeliščnih mešanic, mil in drugih dobrot, bosta veseli vašega obiska in pogovora ob čaju v gornjegrajski zeliščarni. Srečanje za dušo napolnit’ in čas za posebna darila.

☕ INFO: +386 41 941 350
⛄️ DOŽIVETJA IN ZNAMENITOSTI V BLIŽINI: gornjegrajska katedrala, Menina planina
🏠 NASTANITEV: preverite ponudbo nastanitev v Savinjski.
🌱 ZELENO DEJSTVO: Maja in Amnda sta ustvarili edinstveno doživetje 5 čutov, 2 babi in 1 zeliščni vrt, ki je prejelo znak Slovenia Unique Experience, priznanje za unikatno in trajnostno naravnano zgodbo v slovenskem turizmu. 
 
Več informacij ➜

11. Muzejske pustolovščine

Raziščite pestro preteklost Savinjske. Savinjska se še danes ponaša z bogatimi gozdovi in znanjem o lesu. V Centru Rinka je na ogled stalna razstava Solčavsko – sprehod v naročje Alp, v Lučah vas bo navdušila etno vasica, muzej na prostem s prikazi starih obrti. Na Ljubnem so letos odprli prenovljeno interaktivno flosarsko zbirko, ob kateri si lahko ogledate tudi zbirko ljubenskih cvetnonedeljskih potic. 

POMEMBNO!!!
Sledite aktualnemu dogajanju in ukrepom v zvezi s koronavirusom SARS-CoV-2. Organizatorji doživetij in dogodkov si pridržujejo pravico do sprememb. Če se boste podali na izlet v naravo, vselej upoštevajte vremenske in druge razmere, predvsem pa ustrezno ocenite vaše psiho-fizične sposobnosti. Za varno gibanje priporočamo najem vodnika.