Zgornja Savinjska Dolina

Pravljične poti in ljudske zgodbe

Odkrijte stare zgodbe in pripovedi, podajte se po poteh pravljičnih junakov. Obiščite Solčavsko panoramsko cesto, Pravljični gozd v Logarski dolini, raziščite zgodbe gradov, ki jih pripoveduje Pozojeva grajska pot in prisluhnite, kaj se dogaja pod starodavnimi zidovi v Ravbarski vasi.

Solčavska panoramska cesta: na potep s pastirčkom Krištofom

Ste se že odpravili na raziskovanje Solčavske panoramske ceste? Pastirček Krištof, ki je izgubil ovčice, bo navdušen, če se mu pridružite. Še posebej bo vesel, če se mu pridružijo otroci, saj verjame, da otroci vidijo stvari, ki jih odrasli ne morejo več. Vsakemu, ki mu pomaga prignati izgubljene ovce nazaj v stajo, obljublja pošteno nagrado. Več kot 20 povezanih turističnih točk pripoveduje zgodbo o zmaju Lintverju in skrivnostnem nastanku teh krajev.

Pravljični gozd: kraljestvo pravljičnih junakov, pravljic in legend

V neokrnjeni Logarski dolini je edinstven kotiček za otroke, kjer so doma pravljice. Skupaj z otroki spoznajte pravljične junake, pokukajte v njihova domovanja in se naučite kaj novega. Prebudite vaša čutila in začutite naravo: prisluhnite gozdu, opazujte drevesa in bodite pozorni na živali. Družine s predšolskimi ali šolskimi otroki, osnovnošolske skupine in vsi ljubitelji pravljic boste tu našli svoj raj. V bližnjem penzionu Na Razpotju nudijo pravljične menije in možnosti za bivanje.

 

Pozojeva grajska pot okoli Velenja

Na robu Šaleške doline so našli kose premoga. Nekoč so premog imenovali zmajska kri in kjer je zmajska kri, je moral biti tudi zmaj (pozoj). Podajte se na označeno tematsko pot, ki povezuje zanimive točke oz. gradove: vila Bianca, Velenjski grad, grad Šalek, grad Ekenštajn, grad Turn in Stare Škale. Pot lahko prehodite v več etapah ali jo delno prekolesarite. Na vsaki točki pridobite žig in se potegujte za posebno Pozojevo nalepko, ki jo podelijo v turistično informacijskem centru Šaleške doline v Velenju.

Če se boste z družino potepali po Velenju, si priskrbite Otroški zemljevid Velenja, kjer so slikovno označene vse pomembne točke za vaše najmlajše.

Ravbarska vas

Pridite na interaktivno predstavo na prostem, pod starodavne zidove gradu Pakenstein v Šmartnem ob Paki. Srečajte ravbarje, velikane, žalikžene, grofa in pravljična bitja, vstopite v domišljijski svet ljudskih pravljic in magičnih bitij. Ogled predstave je možen za skupine po predhodnem dogovoru z organizatorejm KUD Gorenje.