Orodja dostopnosti

Zgornja Savinjska Dolina

Pravljične poti in ljudske zgodbe

Odkrijte stare zgodbe in pripovedi, podajte se po poteh pravljičnih junakov. Obiščite Solčavsko panoramsko cesto, Pravljični gozd v Logarski dolini, raziščite zgodbe gradov, ki jih pripoveduje Pozojeva grajska pot in prisluhnite, kaj se dogaja pod starodavnimi zidovi v Ravbarski vasi.

Solčavska panoramska cesta: na potep s pastirčkom Krištofom

Ste se že odpravili na raziskovanje Solčavske panoramske ceste? Pastirček Krištof, ki je izgubil ovčice, bo navdušen, če se mu pridružite. Še posebej bo vesel, če se mu pridružijo otroci, saj verjame, da otroci vidijo stvari, ki jih odrasli ne morejo več. Vsakemu, ki mu pomaga prignati izgubljene ovce nazaj v stajo, obljublja pošteno nagrado. Več kot 20 povezanih turističnih točk pripoveduje zgodbo o zmaju Lintverju in skrivnostnem nastanku teh krajev.

Več informacij - Solčavska panoramska cesta ➜

Pravljični gozd: kraljestvo pravljičnih junakov, pravljic in legend

V neokrnjeni Logarski dolini je edinstven kotiček za otroke, kjer so doma pravljice. Skupaj z otroki spoznajte pravljične junake, pokukajte v njihova domovanja in se naučite kaj novega. Prebudite vaša čutila in začutite naravo: prisluhnite gozdu, opazujte drevesa in bodite pozorni na živali. Družine s predšolskimi ali šolskimi otroki, osnovnošolske skupine in vsi ljubitelji pravljic boste tu našli svoj raj. V bližnjem penzionu Na Razpotju nudijo pravljične menije in možnosti za bivanje.

Več informacij - Pravljični gozd  ➜

 Pozojeva grajska pot okoli Velenja

Na robu Šaleške doline so našli kose premoga. Nekoč so premog imenovali zmajska kri in kjer je zmajska kri, je moral biti tudi zmaj (pozoj). Podajte se na označeno tematsko pot, ki povezuje zanimive točke oz. gradove: vila Bianca, Velenjski grad, grad Šalek, grad Ekenštajn, grad Turn in Stare Škale. Pot lahko prehodite v več etapah ali jo delno prekolesarite. Na vsaki točki pridobite žig in se potegujte za posebno Pozojevo nalepko, ki jo podelijo v turistično informacijskem centru Šaleške doline v Velenju. 

Pot je primerna za starejše otroke z odraslim spremljevalcem.

Če se boste z družino potepali po Velenju, si priskrbite Otroški zemljevid Velenja, kjer so slikovno označene vse pomembne točke za vaše najmlajše.

Več informacij - Pozojeva grajska pot ➜

Pot škrata Bisera

Učna pot škrata Bisera, ki je bila izbrana za najboljšo tematsko pot v letu 2019, vodi v Dolino mlinov, dolino živahnih vod Vinske Gore. Na domačiji Lamperček, kjer raste tudi eno najstarejših dreves v Sloveniji, si lahko ogledate ljubke divje živali, nato pa krenete na zanimivo pot. Vodni mlini, ostaline nekdanjega gradu in muzej s starinami so le nekateri izmed biserov, ki jih škrat postavi na ogled. 

Pot je primerna za starejše otroke z odraslim spremljevalcem. Mlajši otroci bodo uživali že ob ogledu domačije Lamperček.

Več informacij - Pot škrata Bisera ➜

Ravbarska vas

Pridite na interaktivno predstavo na prostem, pod starodavne zidove gradu Pakenstein v Šmartnem ob Paki. Srečajte ravbarje, velikane, žalikžene, grofa in pravljična bitja, vstopite v domišljijski svet ljudskih pravljic in magičnih bitij. Ogled predstave je možen za skupine po predhodnem dogovoru z organizatorejm KUD Gorenje.