Orodja dostopnosti

Zgornja Savinjska Dolina

Prvomajske počitnice v Savinjski

Pridite na prvomajske počitnice v Savinjsko! Savinjska narava se že živahno prebuja in vabi na barvita potepanja. Odklopite se in se sprostite v zavetju Kamniško-Savinjskih Alp. Pustite, da vas očarajo spomladanska kulisa krajinskega parka Logarska dolina, živahen ritem zelene reke Savinje in priljubljeni Mozirski gaj, ki ga v teh dneh prekrivajo barvite preproge čudovitih tulipanov. 

Od slapov do vodnih doživetij na Savinji 

Pomlad je čas, ko se po slikovitih dolinah znova bolj razigrano razlegajo vodne melodije. Goste navdušujeta znameniti, 90 m visoki slap Rinka in nekoliko odmaknjeni Repov slap z Žagerskim mlinom v Podvolovljeku. Če bi se pomerili na brzicah Savinje, ne oklevajte, pridite na rafting ali v kajak šolo. Voda je spomladi odlična za vodne vragolije. V spremstvu izkušenih vodnikov športnih agencij bo vaša avantura zabavna in varna.

Aktivna doživetja v duhu naših prednikov

Tisti, ki so vam ljubši izzivi na kopnem, dvignite srčni utrip v adrenalinskem parku na Rečici ob Savinji ali pa napnite lok v Matkovem kotu. Tisočletno tradicijo prednikov lahko izkusite tudi na doživetju Bushcraft Savinjska, vodeni gozdni avanturi, na kateri spoznate veščine preživetja v naravi. 

45. razstava tulipanov v Mozirskem gaju 

Vse do 7. 5. 2023 si lahko ogledate tradicionalno razstavo tulipanov v Mozirskem gaju. Poleg cvetočih gredic vas bo navdušila obnovoljena savinjska stavbna dediščina, ki je na ogled ob priljubljenem parku ob reki Savinji.

Pohodniške avanture

Če ste ljubitelji pohodništva, ne zamudite izletov v spomladansko naravo. Naužijte se narave na Poti po Logarski, ki je prejela naziv naj tematska pot, raziščite dediščino na ljubenski Pešpoti ob Savinji, spoznajte lončarstvo na tematski poti Kokarski klobuk ali sledite prikupnim žabicam na Žabji poti, ki povezuje Rečico in Mozirje. Odlična ideja za pohodniško potepanje je tudi zakrasela planota Menina planina

Spoštujte naravo in raziskujte s kolesom

Zavrtite pedala in raziščite Savinjsko na dveh kolesih. Prenesite si brezplačno aplikacijo, kolesarski vodnik Savinjska2GO, ki vsebuje informacije o 54 kolesarskih poteh in več kot 200 različnih zanimivih lokacijah. Na več TIC-ih je možna izposoja koles. Priporočamo voden gorskokolesarski izlet, kjer v spremstvu vodnika raziskujete naravne bisere in se na gostoljubnih kmetijah okrepčate s pristnimi domačimi jedmi. 

Razvajajte brbončice

Lepo preživet dan je še lepši, če nam nekdo postreže skrbno pripravljen krožnik kulinaričnih dobrot. V Savinjski, ki slovi po zgornjesavinjskem želodcu, lahko uživate v tradicionalnih jedeh ali v vrhunskih sodobnih kulinaričnih okusih. Za konec nazdravite v Šmartnem ob Paki, v enih izmed najviše ležečih vinogradov v Sloveniji. Vinarji na Vinski turistični poti vam bodo z veseljem odprli vrata v svoje zidanice in vinske kleti.

Kam ob deževnem vremenu

Tudi vodni športi na Savinji so ob primernem vodostaju odlična ideja za fantastičen dan. Sprostite se v katerem izmed wellness centrov. Oglejte si več muzejev in muzejskih zbirk. Obiščite Interaktivno flosarsko zbirko, Zbirko Ljubenskih cvetnonedeljskih butaric in Muzej Vrbovec v Nazarjah. Pod dežnikom bo zanimiv postanek v etno vasici Luče, kjer so predstavljeni stari poklici. V centru Rinka pokukajte na stalno razstavo Solčavsko – sprehod v naročje Alp”

Napovedujemo

  • do 7. 5. 2023, Mozirje 45. razstava tulipanov v Mozirskem gaju 
  • 30. 4. 2023 , Logarska dolina Kresovanje pod Alpami, Logarska dolina 
  • 5. 5. 2023, Solčava  Pohod ob polni luni po Solčavski panoramski cesti 
  • 4. 6. 2023, Solčava Pohod na Matkov škaf
  • 10. 6. 2023, Mozirje Maraton Savinja 

Rezervirajte nastanitev