Pust mozirski

10. 2.–13. 2. 2024,  MOZIRJE – tradicionalno pustovanje, ki ga spremljajo mnogi lokalni običaji, poteka že od leta 1891.

Na 130 let stare šege, na Pust mozirski!

Pustovanje v Mozirju ima dolgo tradicijo, organizatorji imajo za seboj več kot 130 praznovanj preganjanja zime. Avtohtnost in izvirnost pustnih običajev v Mozirju sta pripomogla, da se je Mozirje leta 1999 zapisalo med evropska karnevalska mesta (FECC). Karnevalski sprevod, v katerega je vključena vsaj ena ali celo več krajevnih zgodb iz preteklega leta, je postal eden ključnih elementov pustnega dogajanja.

Tradicija, zabava in norčavo druženje

Pust mozirski se prične na “debeli” četrtek in nadaljuje pozno v noč s podeljevanjem trških pravic priseljencu, ki je v aktualnem obdobju največ pripomogel k razvoju Mozirja. Sobota  je zaznamovana z večerno gala maškarado z izborom najbolj izvirne maske. V nedeljo se pustnaki v maskah na mozirskem trgu zberejo že navsezgodaj in obhodijo trške meje. Popoldne poteka otroška maškarada, kjer ne manjka norčavega programa za otroke.

Ponedeljkovo okol’ofiranje se prevesi v pustni torek, ko maske prevzamejo oblast na občini. Pozno popoldne sledi tradicionalna karnevalska povorka, na kateri sodelujejo tudi maske iz tujine. Večerna torkova pustna zabava, ki se zavleče pozno v noč,  prevesi dogajanje v pustni pokop, ki ga pustnaki v črnih hlačah obeležujejo na pustno sredo.

Program pustovanja za prihajajoče leto organizatorji objavijo vsako leto 11.11. ob 11 uri in 11 minut.

Program – pustovanje 2024

Sorodne vsebine

  • Kajža Kolovrat

    Počitniška hiška v mirnem okolju, s pogledom na okoliške hribe, […]

  • Residence Moritz

    Luksuzna nastanitev Residence Moritz prepriča z nostalgičnim pridihom.

  • Festival dobrega piva, gina in kulinarike

    22. JUNIJ 2024, MOZIRJE – festival najboljših slovenskih piv, gina […]