Ribolov v Savinjski dolini in okolici

Poleg rečnega ribolova na Savinji in Dreti se ljubiteljem ribolova v Savinjski ponuja mnogo možnosti za ribolov na Velenjskem in Škalskem jezeru ter ob ribniku v Mozirju in na Ljubnem.

!!!POMEMBNO: Zaradi posledic poplav je struga Savinje spremenjena. V vodotoku je lahko še precej nevarnih ovir. Pred odhodom na ribolov se pozanimajte o aktualnem stanju pri ribiških družinah.

Savinjska dolina se lahko pohvali s široko paleto možnosti za ribolov:

 • muharjenje,
 • krapolov,
 • ribolov iz čolna
 • talni ribolov
 • vijačenje (v Savinjskih vodah plava tudi rečni kralj, Sulec).

Savinjsko vodno kraljestvo ima zelo raznolik vodni sistem, ki ga sestavljajo zelo priljubljene ribolovne reke Savinja, Paka in Dreta ter nekatera za ribolov zanimiva jezera kot sta Škalsko in Velenjsko, pa tudi idilični ribnik Gaj ob Mozirskem gaju.

Ribolov v Savinjski in reka Savinja

Savinja je posebna reka že zaradi svojega izvira, ki zablesti v mogočnem slapu Rinka v veličastni Logarski doliniSavinja je v zgornjem toku, kjer vijuga skozi Zgornjo Savinjsko dolino, mimo krajev Luče in Ljubno, najbolj bistra, čista in neokrnjena. Hitro deroča reka je v tem delu bogata s kisikom in hrano, ki zaide v rečno strugo in predstavlja raj za bogato ribjo populacijo, ki naseljuje zgornji odsek reke. Odločite se lahko tudi za voden ribiški izlet

Vrste rib v Savinji

Ribiči lahko v reki ujamejo številne ribe, ki jim dišijo umetne muhe.

Najbolj razširjena je šarenka, ki jo ribiške družine vsakoletno vlagajo v reko in tako skrbijo za naraščanje populacije. Ta vrsta postrvi lahko v dolžino zraste tudi preko 80 cm in tehta do nekaj kilogramov, zato ni presenetljivo, da se številni trofej željni ribiči odločajo za ribolov na Savinji. 

Manj pogosta, a zato toliko bolj cenjena in zaželjena je potočna postrv, avtohtona vrsta ribe, ki doseže velikosti tudi čez 80 cm in težo več kot 5 kg.

Lipan je še ena izmed vrst salmonidnih rib, ki plavajo v Savinji. Riba mavričnih barv je ena izmed redkejših prebivalk reke, kljub temu pa znajo vsake toliko časa presenetiti in se znajdejo na trneku najbolj vztrajnih ribičev. 

Ribolovna okoliša reke Savinje

Z zgornjim delom reke Savinje upravljata Ribiška družina Mozirje in Ribiška družina Ljubno, ki sta v zadnjih letih poskrbeli, da je Savinja postala prepoznavna reka v slovenskih in svetovnih ribiških krogih. 

Ribolovni okoliš Ljubno

Ribolovni okoliš Ljubno, ki je razdeljen na štiri revirje, od izvira Savinje v Logarski dolini do jezu v Okonini, omogoča muharjenje avtohtonih naravnih potočnih postrvi, lipanov in šarenk v naravnem okolju Savinjske doline. Obiskovalec bo naletel na raznoliko pokrajino, vse od plitvejših in hitro tekočih voda Savinje, globokih tolmunov in divjih brzic, mirnejših prodišč in mirnega ribnika za začetnike.

Ribolovne dovolilnice je mogoče kupiti na več prodajnih mestih v okolici Ljubnega ob Savinji in v ribiškem domu ribiške družine Ljubno.

Informacije:
Ribiška družina Ljubno
Na Pečeh 10
SI- 3333 Ljubno ob Savinji
t: 041 793 592
e: info@rd-ljubno.si, www.rd-ljubno.si

Ribolovni okoliš Mozirje

Ribiška družina Mozirje upravlja z delom reke Savinje od Kolenčevega jeza do mosta v Letušu, hkrati pa skrbi tudi za ribolov na reki Dreti in v ribniku ob Mozirskem gaju. V ribniku Gaj, ob Domu ribiške družine Mozirje, je dovoljen ribolov vseh vrst rib, ki naseljujejo ribnik razen ob posebnih ukrepih družine.

Informacije:
Ribiška družin Mozirje
Savinjski gaj 2
SI – 3330 Mozirje
t: +386 3 839 04 15
e: info@rd-mozirje.si, www.rd-mozirje.si

Sezona ribolova na Savinji

Sezona ribolova se razlikuje od odseka do odseka, v prvi vrsti zato, da je zagotovljeno nemoteno razmnoževanje rib in s tem nadaljevanje ribje populacije:

 • zgornji del Savinje, ki teče skozi Logarsko dolino, je odprt od 10. 6. do 30. 9.,
 • od Luč do kraja Nazarje traja ribolovna sezona od 1. 4. do 31. 10.,
 • v okolici Mozirja pa že od 1. 3. do 30. 11..

Dovolilnice za ribolov na Savinji

Ribiške dovolilnice za ribolov na Savinji je mogoče kupiti preko spleta ali pa na prodajnih mestih ob reki Savinji.

Cene dovolilnic se gibljejo od 45€ v delu reke, ki teče mimo Mozirja pa do 60€ za odseke od izvira do kraja Nazarje.

Ribolov na Velenjskem in Škalskem jezeru

So vam bližje jezera? Ribolov v Savinjski je lahko tudi bolj umirjen. Velenjsko in Škalsko jezero sta odlični izbiri za domala vse vrste ribolova – beličarjenje, lov iz čolna, muharjenje, talni ribolov in vijačenje. Jezeri sta nastali kot posledica izkopavanja lignita. 

Škalsko jezero, ki je bogato zbirališče ptic, je znano po kapitalnih somih, Velenjsko jezero po velikih krapih. 

Spoštujte naravo, z ribami ravnajte lepo in upoštevajte ukrepe ribiških družin. Neupoštevanje pravil se kaznuje. Za ribolov potrebujete dovolilnico. Vedno preverite dovoljene termine ribolova za posamezna ribolovna območja.

Sorodne vsebine

 • Maraton Savinja

  8. JUNIJ 2024, MOZIRJE – tradicionalna tekaška prireditev Maraton Savinja […]

 • Pohodniške in planinske poti v Savinjski

  Savinjska vas bo presenetila z bujno in divjo naravo. Planinske poti, ki prepredajo Kamniško-Savinjske Alpe, sprehajalne in pohodniške poti ob zeleni reki Savinji, krajinski parki in zavarovana območja narave ter številne kulturne zanimivosti so recept za prijetne aktivne počitnice. Preverite pohodniške poti različnih težavnostnih stopenj!

 • Kolesarske poti

  Če bi razglede na veličastne Kamniško-Savinjske Alpe in naravne parke […]