Šaleška planinska pot

Šaleška planinska pot poteka po obronkih Šaleške doline. Dolga je približno 84 km, za kar je potrebno okoli 30 ur hoje. Na poti je 21 kontrolnih točk. Te so v planinskih postojankah, gostiščih, pri kmetijah, zadnja pa je v prostorih Muzeja na Velenjskem gradu.

Ključne informacije – Šaleška planinska pot

 IZHODIŠČE IN DOSTOP: Gostilna Verdelj (po domače Kavčič ), Šalek 14, 3320 Velenje – pod Šaleškim gradom

 KONČNA TOČKA: Muzej Velenje na Velenjskem gradu

 TEŽAVNOST: lahka planinska pot, označena z markacijami

 VIŠINSKA RAZLIKA: 4268 m (najvišja točka 1133 m)

 PREDVIDEN ČAS HOJE: 30 ur (dolžina 90, 5 km)

PRIPOROČENA OPREMA: planinska obutev

 KULINARIKA NA/OB POTI: Dom na Gori Oljki, Gostilna Pri Vidi Zavodnje, Gostilna Savinek, Andrejev dom na Slemenu, Gostišče Volk, Turistična kmetija Tuševo, Domačija Lamperček, Resto (Hotel Paka), Gostišče Hren

 ZNAMENITOSTI IN DOŽIVETJA OB POTI/V BLIŽINI: Terme Topolšica; Kajuhov spominski objekt pri Žlebniku, Zavodnje; Spominski park XIV. divizija, Graška Gora; Kavčnikova domačija, Zavodnje; Muzej usnjarstva na Slovenskem, Vila Mayer Šoštanj; Gonžarjeva peč – ferata, Lopatnik; Domačija Lamperček, Vinska Gora; Hiša mineralov, Velenjski grad

NASTANITVE V BLIŽINI: Hotel Paka, Hotel Razgoršek, Mladinski hotel Velenje, Prenočišče Mraz, Turistična kmetija Tuševo, Veduna Retreats Center, Hotel Vesna in Mladika (Terme Topolšica), Andrejev dom na Slemenu.

Opis poti – Šaleška planinska pot

Pot je označena s Knafelčevo markacijo, črko Š ter s kovinskimi in lesenimi smernimi tablami. Za pristnejšo izkušnjo in spoznavanje zgodovine krajev, ki so na poti, pokukajte v vodnik Šaleška planinska pot. Dnevnik in vodnik po Šalaški planinski poti (ŠPP) lahko kupite v pisarni PD Velenje in v TIC-u Velenje. V Dnevniku je razpredelnica za odtis žigov, seznam kontrolnih točk z naslovi in skica ŠPP s časovnimi razdaljami med posameznimi točkami. Izpolnjene in žigosane kartončke dostavite v pisarno društva, kjer prejmete spominsko značko ŠPP za prehojeno pot.

Spletna razstava – ŠŠP

Oglejte si zanimivo razstavo o poti in njenih ljudeh. Razstava je nastala ob 45. obletnici izida vodnika.

👉👉👉 KLIKNI – Podatki o poti

Informacije

Planinsko društvo Velenje
Prešernova 22/d, SI-3320 Velenje
t: +386 (0)3 587 11 34
e: www.pd-velenje.si
info@pd-velenje.si

Zavod za turizem Šaleške doline
Stari trg 3, SI-3320 Velenje
t: +386 (0)3 896 17 15
e: turizem@velenje.si

Sorodne vsebine