Savinjska – kraljestvo narave

Savinjska je preplet ljubezni človeka in narave. Domačini si prizadevajo ohraniti to prijateljstvo in ga podeliti z vsemi vami, ki spoštujete naravne danosti, kulturno dediščino in cenite okolju prijazno turistično ponudbo. 

Savinjska, kraljestvo slikovitih krajinskih parkov 

Pod veličastnimi ostenji Kamniško-Savinjskih Alp blesti eden najbolj idličnih kotičkov Slovenije, krajinski park Logarska dolina, ki je prejel tudi zavidljivo priznanje Slovenia Green Parks. Najbolj prepoznana atrakcija Savinjske ni edini dragulj narave, ki ga je vredno doživeti.

Solčavsko je harmonija treh dolin, sozvočje izjemne narave in trajnostno naravnanega turizma, kar boste začutili na vsakem koraku. Sosednji krajinski park Robanov kot, v katerega vodi zložna sprehajalna pot, krasi izjemen mir, saj je obisk parka dovoljen le peš. Nad Mozirjem se nad 1.400 metri dviguje krajinski park Golte, ki je dostopen z nihalko. 

Izjemno zanimiva so tudi ostala območja zavarovane narave. Smrekovec, bogat vodni vir in območje NATURE 2000, s pašniki posejana zakrasela planota Menina planina na kateri je gozdni rezervat s starodavnimi drevesi sta odlični točki za izlet v objem narave. 

Savinjska, kraljestvo skritih naravnih biserov in znamenitosti 

Le streljaj od najbolj priljubljenih naravnih znamenitosti so kotički narave, ki med obiskovalci niso zelo poznani, a so prav tako vredni obiska. Ljubitelje slapov navduši Repov slap z 250 let starim Žagerskim mlinom, ki je eden redkih še delujočih na vodni pogon. Savinjsko krasijo tudi številna zavarovana drevesa kot sta npr. Solčavska tisa, več kot 700 let stara debelinka in naravna vrednota Riherska jelka, ki je z obsegom 560 centimetrov najdebelejši izmerjeni iglavec v območju. Če vam je pri srcu opazovanje ptic, usmerite pozornost na Tirske peči, gnezdišča planinskega orla nad Ljubnim ob Savinji. 

Savinjska, kraljestvo čutnih, zelenih in trajnostnih doživetij

Če ste med tistimi, ki spoštujemo naravo, vam v Savinjski ne bo dolgčas. Privoščite si pet zvezdično doživetje 5 čutov, 2 babi in 1 zeliščni vrt, ki je prejelo prestižni znak Slovenia Unique Experience, zagotovilo za izvirno, lokalno in avtentično izkušnjo premium kakovosti, ki sledi načelom trajnosti. Vaše čute lahko prebudite tudi ob alpskem wellness doživetju Energija pristne narave – Logarska za vas

Pobegnite v Alpski vinograd, spoznajte Logarske zgodbe, doživite Gozdno pravljico, ki jo je pisala zgodovina lučkih gozdarjev. Les in gozdovi so močno vpeti v zgornjesavinjsko tradicijo, so del identitete domačinov, zato ni presenetljivo, da to dediščino s ponosom vpletajo v doživetja. Spoznajte Lesarsko skrivnost ali se podajte na Vodno avanturo, ki odstira flosarske zgodbe. 

Ste vedeli, da je Mozirski gaj, eden najlepših parkov cvetja v Sloveniji, nastal na nekdanjem divjem odlagališču odpadkov? Danes lahko raziščete Cvetoči travnik, sprehod v mozirsko srce. 

Iščete zeleno doživetje za skupine? Zabavne Etno-fletno igre so odlična ideja za večja druženja. Interaktivne predstave in domiselne igre črpajo vsebino iz starih savinjskih zgodb, zato boste poleg dobre volje odnesli tudi nekaj znanja!

Potepajte se okolju prijazno! 

Pobegnite hrupu in prispevajte k ohranjanju narave. Začutute pravo moč prijateljstva narave in človeka. Najlepši in najbolj nepozabni so izleti, ko spoznamo, kako velika je narava. Izberite izlet s kolesi ali v zadnjem času vse bolj priljubljenimi  e-kolesi, ki si jih lahko izposodite za lažje premagovanje klančin ali pridite na peš potepanja po Savinjski. Zadihajte in zakorakajte z roko v roki z naravo!

Zelena priznanja in certifikati za srčna prizadevanja

Ste vedeli, da so številni turistični ponudniki v Savinjski dolini prejemniki priznanj in certifikatov za trajnostno naravnanost in zeleno usmeritev? Preverite nekaj zanimivosti in napotkov za ohranjanje narave!

 

Sorodne vsebine