Savinjska vodna potepanja – 8 bistrih idej

Slovenija je ena izmed najbolj vodnatih dežel v Evropi, ki se lahko pohvali tudi s čisto pitno vodo. V Savinjski, kjer se prepletata osvežujoča alpska energija in panonski svet, lahko prisluhnemo in uživamo v vodnih melodijah vse od hudourniškega izvira Savinje v slapu Rinka, številnih pritokov, do Velenjskega jezera in termalnega izvira v Termah Topolšica. Preverite, ideje za savinjska vodna potepanja in kam vas lahko zanesejo savinjske vodne poti.

1. Kisla voda, Solčavska panoramska pot in izviri Kamniško Savinjskih Alp

Kamniško-Savinjske Alpe se lahko pohvalijo s številnimi izviri vode. Strokovnjaki, ki so analizirali več kot 70 izvirov, so ugotovili, da je voda presenetljivo visoke kakovosti, zato menijo, da so Kamniško-Savinjske Alpe pravi vodni biser, največje tovrstno ohranjeno območje v osrednjem delu Evrope. 

Med vidnejše vodne zanimivosti v Savinjski spada izvir kisle vode, ki ga obiščemo na  Solčavski panoramski poti. Mineralni izvir pod Olševo, ki mu pripisujejo zdravilno moč, je naravni spomenik Slovenije. Voda, ki je pitna in nekoliko posebnega okusa, je bogata z železom in ogljikovim dioksidom. Na stojalih ob izviru so pritrjene različne lesene zajemalke za pokušino.

2. Repov slap in Žagerjev mlin 

V odmaknjenem Podvolovljeku si privoščite polurni sprehod v naročje osvežujočega Repovega slapu. Od čarobnega, 250 let starega vodnega mlina Žagerjeve domačije, Petkove mlake, ki jo krasita rastlinska in živalska pestrost, do 25 metrov visokega tristopenjskega slapu vodi označena in urejena pot.
 
Nekateri pravijo, da je ob padajočem slapu čutiti izjemno prisotnost blagodejnih negativnih ionov, ki pozitivno vplivajo na naše počutje in zdravje. 
 

3. Savinja, zelena reka z živahnim značajem

Brhka in v zgornjem delu poskočna reka Savinja daje dolini osvežujočo in mladostno energijo, ki je pravi magnet za ljubitelje vodnih aktivnosti. Z usposobljenim vodnikom lahko s kajakom ali raftom varno zaveslate po šumečih brzicah in spoznate kanček poti, po kateri so nekoč vse do Črnega morja potovali pogumni flosarji.

Mirni kotički reke navdušujejo s skrivnostmimi tolmuni, ob katerih se prileže osvežujoče poletno alpsko poležavanje. 

4. Pot škrata Bisera, voda na mlin radovednim pohodnikom

Učna pot škrata Bisera vodi po žuboreči dolini, ki jo nekateri imenujejo Dolina mlinov. Ob Temnjaškem potoku je nekdaj mlelo 13 mlinov. Danes je sprehod med še ohranjenimi mlini odlična ideja za sprostitev v naravi.

5. Slap Rinka, 90 metrska vodna harmonija

V osrčju Kamniško-Savinjskih Alp se rojeva eden najlepših slovenskih slapov, slap Rinka, ki velja tudi za izvir zelene reke Savinje.

Veličastni slap Rinka je prava paša za oči in balzam za dušo, sproščujoča vodna simfonija, do katere vodi iz zaterpa Logarske doline urejena pohodna pot. Na poti po Logarski dolini vode poniknejo in privrejo na dan v izviru Črne. 

6. Velenjsko jezero, vodna zabava

Velenjsko jezero je nastalo kot posledica izkopavanja premoga. Nekdaj degradirano območje je znova zaživelo in predvsem poleti privablja številne vodnih užitkov željne obiskovalce. Kakovost vode in primernost za kopanje redno spremljajo v poletnem času. Zabava na vodi, lovljenje ravnotežja na SUP deski, ležeren izlet s pletno, kanujem ali lenoben počitek na urejeni plaži – izbira je vaša! 

Ob jezerih so urejene tudi sprehajalne poti.

7. Smrekovec, vodna zakladnica

Nekdanji vulkan Smrekovec se lahko pohvali s številnimi vodnimi viri, ki so za okoliške prebivalce neprecenljive vrednosti. Veliko število manjših izvirov v višinskem pasu med 1100 in 1400 m, naravne mlake in mokrišča, ki so življenjski prostor ogroženih dvoživk in insektov, redkih rastlinskih vrst, ustvarjajo bogato območje Nature 2000.

Smrekovec je v zadnjih letih vse bolj priljubljena planinska točka pohodnikov. Na Smrekovcu se razteza največje sklenjeno območje divjega petelina v Evropi. Ta enkratni pernati prebivalec ugaslega ognjenika v času parjenja potrebuje mir. Spoštujte njegovo domovanje, gibajte se tiho po uhojenih poteh.

8. Terme Topolšica, termalni izviri za regeneracijo

Termalni izvir v Topolšici je bil znan že v 16. stoletju, ko se je nad njim navdušil znameniti ljubljanski škof Tomaž Hren. Leta 1838 so odprli toplice in vzpostavili letovišče, nekoliko kasneje tudi zdravilišče, ki danes vabi  z zdravilno vodo. 

Terme Topolšica se lahko pohvalijo z zunanjim vodnim parkom, sodobnim wellnessom in drugimi programi za spodbujanje dobrega počutja in zdravja. Preverite aktualne informacije

Sorodne vsebine

  • 10 najlepših znamenitosti Savinjske

    Zelena Savinjska je prava zakladnica narave in dediščine. Številne naravne […]

  • 8 izletov v skrite kotičke Savinjske

    Ste ljubitelji gibanja v naravi, hkrati pa obožujete in radi […]

  • Rafting, kajak in soteskanje

    Zabaven in varen voden rafting spust po zelenih brzicah igrive […]