Orodja dostopnosti

Zgornja Savinjska Dolina

Savinjski duhovni umik

Prebudite notranja občutja, doživite nekaj posebnega in spremenite pogled na svet. Potujte v tisočletno zgodovino Savinjske nekoliko drugače, skozi čute začutite sfere preteklega časa. Razvajajte čute ob aromatičnih in okusnih razvadah benediktincev, mogočnih glasbenih harmonijah ljubljanskih škofov in pristnih kulinaričnih okusih. Občutite mir in edinstveno življenje sester klaris, ki živijo v strogi klavzuri daleč stran od ponorelega sveta. Zgodovinski wellness je edinstvena izkušnja, ki vas bo obogatila z novimi znanji in občutki. 

5* doživetje, ki prebudi notranji svet

Savinjski duhovni umik  je edinstveno 5-zvezdično doživetje, ki ga je Slovenska turistična organizacija z znakom Slovenia Unique Experience uvrstila med najlepša unikatna doživetja Slovenije. Prestižni znak je zagotovilo za izvirno, lokalno in avtentično izkušnjo premium kakovosti, ki sledi načelom trajnosti. Ustavite čas in se poglobite v nepozabno butično doživetje!

Vizualno doživljanje obdobij 

Pod velbom največje slovenske katedrale boste potovali skozi najpomembnejša obdobja Gornjega Grada. Spoznajte skrivnostno obdobje benediktinskega samostana, veličastno obdobje ljubljanskih škofov, ko so bili zgrajeni mogočno obrambno obzidje, osupljiva  katedrala Sv. Mohorja in Fortunata ter graščina. Poučni vizualni uvod v zanimivo razvajanje.

Savinjska benediktinska aromaterapija z božanjem brbončic

Pustite, da vas očarajo vonji benediktinskih kadil, ki jih po vzoru benediktincev pripravljata mladi zeliščarki. Benediktinci so v Gornjem Gradu kraljevali 333 let, vse do leta 1473. Skrivnostni menihi, po katerih se imenuje tudi znamenita Menina planina, so znali poskrbeti za dobro počutje. V času benediktincev je bila prvič na Slovenskem omenjena ajda, na zeliščnih vrtovih so rasle zdravilne in druge užitne rastline, ki so imele posebno moč. Vas zanima kakšno? 

Savinjska zvočna kopel v največji slovenski katedrali

Za trenutek prisluhnite mogočnosti in veličastni tišini pod impozantno katedralsko kupolo. Na koru vas bo predramila nostalgična glasba psalmov iz obdobja ljubljanskega škofa Tomaža Hrena, ki je izjemno rad ustvarjal v Gornjem Gradu, kjer je tudi pokopan. Posebna glasbena kopel po izvornih notnih zapisih.

Inovativna savinjska pojedina 

Po končani kopeli se odpravite proti Muzeju Štekl, kjer vas čaka imenitna pojedina. Kosilo po avtohtonih receptih in pristne zgodbe jedi. Na krožniku bo slastna postrv v dimu, nekdaj izjemno cenejena jed ljubljanskih škofov. Marinirana v medu, dimljena s hruškovim lesom. Zraven se bo prilegel kozarec domačega vina in vode iz blagodejnega Žegnanega studenca.  Za poslatico bo na mizi ajdnek, tipična zgornjesavinjska sladica slajena z medom. Kaj menite? To je čas za razvajanje brbončic!

Pogovor s sestrami klarisami

Čas za interaktivni pogovor z brezmadežnimi sestrami klarisami, ki živijo v izjemno strogi klavzuri v Nazarjah in nimajo stika z zunanjim svetom. Sestre klarise v ubogi, spokorni osamelosti neprenehoma, dan in noč, daleč stran od oči javnosti molijo in prepevajo hvalnice vsemogočnemu. Gostje boste prisluhnili njihovemu petju, nato pa uživali v sproščenem pogovoru, kjer boste izvedeli karkoli želite  o njihovem načinu življenja in razmišljanju.
V prostorih je prepovedano snemanje in fotografiranje.

Vodnici Maja in Amanda 

Zeliščarki in pripovedovalki zgodb ter skrbnici zeliščnega vrta in zeliščarne ustvajata  v srcu Gornjega Grada. S spoštovanjem in razumevanjem preteklosti raziskujeta in na poseben način oživljata svet, ki so ga sooblikovali skrivnostni benediktinci, ljubljanski škofi in številni ustvarajlni velikani, ki so v Gornjem Gradu delovali v posvetnem obdobju.

Pod znamko Babave sta že ustvarili doživetje 5 čutov, 2 babi, 1 zeliščni vrt, ki je prejemnik znaka Slovenia Unique Experience. Poleg tega sta tudi dobitnici nagrade Big See Tourism Design Awards 2020.

Amanda Kladnik je velika ljubiteljica zelišč, tudi praktikantka tradicionalnega evropskega zdravilstva TEH Praktikerin (Traditionelle Europäische Heilkunde). Maja Žerovnik je NPK zeliščarka/pridelovalka in certificirana vodnica gozdne terapije.

Doživetje je namenjeno iskalcem notranjega miru ter radovednežem, ki vas zanima spoznavanje dediščine na drugačen način. Izvaja se za skupine do 8 oseb. 

Kaj še videti in doživeti v bližini? 

 • LOGARSKA 4U, wellness sprostitev in udobno bivanje med posebnimi alpskimi energijskimi točkami.
 • REPOV SLAP, osvežujoča vodna melodija na poti, ki odstira 250 let star mlin Žagerjeve domačije ter skrivnostno mlako s pestrim živalskim in rastlinskim svetom.
 • MENINA PLANINA, prostrana, zakrasela predalpska planota z bogatim gozdnim rezervatom, zasanjanimi pašniki, jezercem in jamami.
 • ALPSKI VINOGRAD, potepanje med najviše ležečimi trtami v Sloveniji in degustacija vrhunskih vin Šmartnega ob Paki.
 • RADMIRSKA ZAKLADNICA, zakladnica mašnih plaščev, med katerimi je tudi mašni plašč, ki ga je iz svoje poročne obleke lastnoročno izvezla Marija Terezija. 

Kje spati in uživati v slastni kulinariki?

Informacije in rezervacije – Savinjski duhovni umik

Babave d.o.o.
Attemsov trg 19
3342 Gornji Grad

 • TRAJANJE DOŽIVETJA: 3–4 ure
 • ŠTEVILO UDELEŽENCEV: 2–8
 • TERMIN IZVEDBE: 22. 5. 2023
 • PRIJAVE: možne do vsaj dva dni pred izvedbo
 • CENA DOŽIVETJA: 350 EUR+DDV (v primeru dveh oseb); 255 EUR+DDV (v primeru treh oseb); 210EUR+DDV (v primeru štirih oseb)180EUR+DDV (v primeru 5 oseb), 165EUR+DDV (v primeru 7 oseb), 140EUR+DDV (v primeru 8 oseb). V ceno so vključeni vsi elementi doživetja: vodenje, dobrodošlica, voden ogled digitaliziranih vsebin na ekranu, delavnica s kadili in benediktinskimi grižljaji, kosilo s sladico, pijača, prevoz z minibusom iz Gornjega Grada do Nazarij in nazaj, spremstvo in po potrebi prevod pri sestrah klarisah. V CENO NISO VKLJUČENI PROSTOVOLJNI PRISPEVKI PRI SESTRAH KLARISAH. Navada je, da vsi, ki bi želeli prispevati za molitve in vsakdanje življenje sester, to storijo med ali po obisku.
 • PARKIRANJE: za gornjegrajsko katedralo je večje parkirišče za avtobuse in avtomobile.
 • JAVNI PREVOZ: avtobusna postaja je ob gornjegrajski katedrali.
 • DOŽIVETJE JE PRIMERNO ZA OTROKE NAD 15. LET.
 • SNEMANJE ALI FOTOGRAFIRANJE PRI SESTRAH KLARISAH NI DOVOLJENO.

 
Digitalizacija gornjegrajske kulturne dediščine in doživetje Savinjski duhovni umik sta nastala  v okviru projekta Zgornja Savinjska dolina 2, ki ga je na »Javni razpis za sofinanciranje razvoja in promocije turistične ponudbe vodilnih turističnih destinacij v Sloveniji v letih 2020 in 2021« uspešno prijavila Razvojna agencija SAŠA.