Slovenia Green Savinjska

Zelena shema slovenskega turizma je nacionalni program in certifikacijska shema, ki pod krovno znamko Slovenia Green združuje prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji. Vanjo so vključeni turistični ponudniki, destinacije, parki in drugi deležniki. V Zgornji Savinjski dolini se z znamko Slovenia Green Destination ponašajo 4 občine, in sicer Občina Solčava, Občina Luče, Občina Ljubno in Občina Rečica ob Savinji. Krajinski park Logarska dolina je prejemnik znamke Slovenia Green Park. Številni ponudniki nastanitev so pridobili znak Slovenia Green Accommocation.  Po Savinjski poteka tudi sproščujoča Slovenia Green Wellness Route, ki navdušuje ljubitelje dobrega počutja.

Logarska dolina – Solčavsko 

Na Solčavskem ima trajnost že več stoletno tradicijo. Povezana, trdoživa in uravnotežena gorska skupnost, nepopisno lepa zavarovana narava in slikovita krajina. Sožitje človeka in narave obiskovalcu riše avtentične podobe območja in prebuja nostalgične občutke. Daleč stran od “ponorelega” sveta se čas ustavi. Svetovna turistična organizacija je Solčavo uvrstila med najboljše turistične vasi 2021

Luče, gorniška vas 

V zavetju mogočnih Kamniško-Savinjskih Alp, daleč stran od turističnega vrveža, ležijo Luče. Tu se prepletata mogočen svet alpskih vrhov in skrivnostno kraško podzemlje. Pod strmimi gorami se v odmaknjenih kotičkih skrivajo številne kmetije. Posebno pozornost Lučani namenjajo spoštovanju tradicije. Destinacija Luče je članica Gorniških vasi, mednarodne mreže alpskih krajev, ki svoj turizem razvijajo na temeljih gorniške tradicije, predvsem osnovnih gorniških dejavnosti, brez velike turistične infrastrukture in s trajnostnim pristopom. 

 

Ljubno, splavarsko mesto 

Nekdaj slovito splavarsko mesto, začetna točka splavljenja lesa vse tja do Črnega morja, je danes priljubljena destinacija ribičev in ljubiteljev narave. Ljubno je že 60 let prizorišče večdnevnega tradicionalnega Flosarskega bala, z organizacijo FIS svetovnega pokala v smučarskih skokih za ženske pa postaja vse bolj prepoznavno tudi po svetu. 

Rečica ob Savinji

Majhen kraj, blizu katerega se ob Savinji razteza živahen kamp za ljubitelje aktivnega oddiha. Adrenalinski park, zanimiva zbirka etnoloških predmetov pri Brinečevem mlinu in številne možnosti za aktivno odkrivanje reke Savinje. 

Slikovita Logarska dolina – Slovenia Green Park

Krajinski park Logarska dolina je ena najbolj priljubljenih turističnih točk v Sloveniji. Tu domuje trajnostni razvoj, prepletata se tradicija in narava. 

Slovenia Green Accommodation 

Številni turistični ponudniki nastanitev so prejemniki različnih okoljskih in trajnostnih certifikatov. Med prejemniki znaka Slovenia Green Accomodation so:

Slovenia Green Cuisine

Hiša Raduha je prava izbira za vse ekološke in gurmanske navdušence. Kulinarika, ki od nekdaj sledi načelom trajnosti skozi pristop »z vrta na mizo«, s poudarkom na sezonskem, lokalnem in naravnem. Tu boste doživeli preplet vrhunske kulinarike, tradicije, narave in izvirne arhitekture. Danes v hiši ustvarja že peta generacija družine Breznik, ki pod taktirko Martine in Matjaža Breznika s svojo ljubeznijo in predanostjo do hiše ter njenega širšega okolja pušča svoj pečat. 

Slovenia Green Wellness Route 

Slovenia Green Wellness Route (SGWR) je kolesarska pot, ki vas bo navdušila s kulturno pestrostjo, odlično gastronomsko ponudbo in sprostitvijo v najboljših wellness nastanitvah. Privoščite si trajnostni način potovanja. Za pot boste potrebovali 16 dni, v povprečju boste kolesarili 40 km/dan po mešanih površinah, več kot dve tretjini poti pa je asfaltirane. V Savinjski se boste razvajali na Ljubnem ali na Rečici ob Savinji, certificiranih destinacijah Slovenia Green. Pot se začne in konča v Ljubljani. Lahko jo prevozite tudi po posameznih odsekih. 

Pot poteka po krajih Ljubljana – Kamnik – Ljubno/Rečica – Velenje – Zreče – Maribor – Lenart/Sveta Ana – Moravske Toplice – Ljutomer/Jeruzalem – Ptuj – Rogaška/Podčetrtek – Brežice/Čatež – Kostanjevica na Krki – Novo Mesto – Laško – Celje/Šentjur/Žalec

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Politika zasebnosti.

I Accept

Sorodne vsebine

  • Guesthouse S

    Sodobno zasnovana namestitev z okoljskim znakom Zeleni ključ in majhnim […]

  • Hiša Raduha

    Lokalno, pristno, individualno, sodobno ter povezano z naravo. Hiška na […]

  • Kamp Menina

    Aktivnim družinam prijazen počitniški kamp Menina, nagrajen tudi z nazivom […]