Snežna jama

Snežna jama, najviše ležeča turistična jama v Sloveniji. Več kot 1300 m dolga podzemna jama, stara od 10 do 12 milijonov let, je pravo doživetje za ljubitelje podzemnega sveta.

TRENUTNO ZAPRTO!

V edinstveno podzemlje s karbidnimi svetilkami

Snežna jama (1556 m) je v spremstvu vodnika dostopna obiskovalcem na dolžini 630 m. Posebnost jame je sožitje ledu in sige, ki je na nadmorski višini nad 1500 m prava redkost. Čudoviti kapniki, visoki tudi do 21 m, ledene skulpture in jamsko mleko dajejo jami privlačen videz in ustvarjajo odlično bivanjsko okolje za endemične jamske hrošče.

Jamsko mleko (malgonit), ki krasi nekatere dvorane Snežne jame, se pojavlja le v sedmih turističnih jamah v Evropi. V njem so našli bakterije, ki so prisotne v kravjem mleku.

Ogled jame traja do 2 uri, zaradi stalnih nizkih temperatur (0-4°C) so obvezna topla (zimska) oblačila in primerna (zaprta) obutev.  Ogled lahko združite s planinskim pohodom na Raduho (2062 m), od koder se razprostira izjemen razgled na Savinjsko dolino.

Dostop do Snežne jame:

V bližini kraja Luče, se v vasici Strmec usmerimo po lokalni cesti, ki zavije navkreber (smer Snežna jama, Koča na Loki). Asfaltna cesta po 6 km preide v makadam in vodi skupaj približno 17 km do parkirišča pri Snežni jami, od koder je še 10 minut hoje do vstopne točke v jamo.

Jama je odprta julija in avgusta po vnaprej določenem urniku. Po dogovoru je možen ogled za večje skupine tudi izven urnika.

Planinska tura Snežna jama – Raduha (2062 m)

Če bi ogled Snežne jame nadgradili s planinsko turo, se lahko odpravite na Raduho, od koder se raztezajo razkošni razgledi na Kamniško-Savinjske Alpe. 

Odpiralni čas in cenik – Snežna jama

Ogledi za zaključene skupine izven urnika po predhodnem dogovoru.

Ogled jame je možen samo v spremstvu vodnika. Do jame dostopite vsaj 15 minut pred željeno uro ogleda. 

Wandermap

Informacije – Snežna jama:

Jamarski klub Črni galeb Prebold
t: +386 41 424 091
e: info@snezna-jama.com , www.snezna-jama.com

Sorodne vsebine

  • Pust šoštanjski

    10. FEBRUAR 2024 ob 15.00, ŠOŠTANJ – največji karnevalski dogodek […]

  • Pust, pust krivih ust

    13. FEBRUAT 2024, VELENJE – pustna povorka in veliko otroško […]

  • 10 najlepših znamenitosti Savinjske

    Zelena Savinjska je prava zakladnica narave in dediščine. Pustite, da […]