Solčavska panoramska cesta

Slikovita cesta z veličastnim pogledom na Kamniško-Savinjske Alpe in Logarsko dolino odstira osupljive naravne danosti, kulturne posebnosti in gostoljubje turističnih kmetij. Ustvarjalci knjige The Slovenia Book so zapisali, da se človek tu počuti kakor na vrhu sveta.

Potepanje po 37 km dolgi Solčavski panoramski cesti je raj za kolesarje in fotografe

Solčavska panoramska cesta leži v naročju Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp. Eno najlepših razglednih cest z bogato kulturno, etnološko in naravno dediščino si lahko ogledamo peš, s kolesom, motorjem ali avtomobilom. Prijazni domačini na visokogorskih samooskrbnih turističnih kmetijah popotnika okrepčajo z okusno domačo hrano, zasanjani travniki pa popeljejo v svet jezersko-solčavske ovce, ki ob solčavskem gorskem macesnu dopolnjuje izjemnost solčavske krajine.

Cerkev Svetega Duha (1.235 m) stoji ob vznožju Potočke Zijavke in Olševe. Poleg je Turistična kmetija Strevc, ki je odlično izhodišče za izlete v gore in pravi naslov za dobro pogostitev z domačimi štruklji.

Na pot s pastirčkom Krištofom

Obiskovalce na poti spremljata mogočni zmaj Lintver in pogumni pastirček Krištof, ki obljublja nagrado tistemu, ki mu bo pomagal poiskati izgubljene ovce.

Pastirček Krištof vidi stvari in čuti naravo, ki jih oči današnjih ljudi ne vidijo več. Pogumno se je odpravil na pot, da poišče izgubljene ovce. Prosi vse dobre ljudi, še posebej otroke, ki vidijo stvari, ki jih odrasli ne morejo več, da se mu pridružijo.

Turistične točke na Solčavski panoramski cesti:

V okviru Solčavske panoramske ceste je urejenih 20 zanimivih turističnih točk:

 • Solčava, starodavna vas,
 • okusite domače dobrote na turističnih in izletniških kmetijah: Ramšak, Macesnik, Rogar, Žibovt, Gradišnik, Perk, Bukovc,
 • cerkev Sveti Duh in turistična kmetija Strevc,
 • izvir kisle vode, t.i. “železne kislice”, vode zdravilnih moči,
 • razgledna točka in izletniška kmetija na Klemenčem – najlepši panoramski razgled,
 • razgledna točka Pastirkovo,
 • soteska Lamotje, Šikančeva zijavka,
 • razgledna točka Matkov kot in turistična kmetija Matk,
 • planina Grohot in planinska koča na Grohotu,
 • Logarska dolina, najlepša alpska dolina v Sloveniji.

 

Razgledna točka, najlepši panoramski razgled v Sloveniji, se razgrinja nad osupljivo Logarsko dolino in izletniško kmetijo Klemenšek. Na slednji pripravljajo “Klemenči želodec” in okusne “Klemenče žlinkrofe”, ki jih ne smete izpustiti, če se boste potepali naokrog.

Ste za kozarec zdravja? Naravna znamenitost Železna voda (izvir kisle vode) je mineralni izvir pod Olševo, ki mu pripisujejo zdravilno moč. Ob izviru je kozarec, iz katerega si lahko privoščite požirek z železom in ogljikovim dioksidom bogate alpske vode. Izvir leži 50 metrov pod Solčavsko panoramsko cesto, blizu kmetije Klemenšek.

Izletniška kmetija Bukovnik je najviše ležeča turistična kmetija v Sloveniji. Popotniki tu najraje izberejo žgance in kislo mleko. Solčavska panoramska cesta povezuje več turističnih kmetij, kjer pripravljajo različne okusne lokalne dobrote za lačne in radovedne popotnike.

Šikančeva zijavka je bila 100 in več let nazaj bivališče divjega lovca Šikanca s številno družino. Tu naj bi bilo nekdaj prebivališče strašnega zmaja Lintverja.

Kolesarjenje po Solčavski panoramski cesti

Kolesarski izlet po Solčavski panoramski cesti je odlična ideja za ljubitelje kolesarjenja v odmaknjeni naravi. Ob poti ležijo naravni biseri, gostoljubne, visokogorske turistične kmetije in druge zanimivosti z dih jemajočimi razgledi na Kamniško-Savinjske Alpe.

 

Informacije Solčavska panoramska cesta:

Center Rinka
Solčava 29,
SI-3335 Solčava
t: +386 (0)3 839 0710
e: info@solcavsko.info

Sorodne vsebine

 • Pust šoštanjski

  10. FEBRUAR 2024 ob 15.00, ŠOŠTANJ – največji karnevalski dogodek […]

 • Pust, pust krivih ust

  13. FEBRUAT 2024, VELENJE – pustna povorka in veliko otroško […]

 • Božična bajka Slovenije

  2. 12. 2023–7. 1. 2024,  MOZIRJE – milijon lučk v […]