Solčavska tisa

Stara zelena lepotica Solčavska tisa je že od nekdaj privabljala radovedne popotnike, ki so občudovali obsežno leseno postavo. Oglejte si jo na prijetni tematski poti.

700 let stara debelinka Solčavska tisa

Solčavska tisa (Taxus baccata) je stara več kot 700 let in se uvršča med najstarejša drevesa v Sloveniji. Zavarovana je kot naravna vrednota državnega pomena. Leta  2001 so ji namerili prsni premer 108 cm,  višino 13 m, obseg pa je presegel 340 cm. Raste izjemno počasi, letni prirast v premeru je pičlih 0,4 mm. Tisa je bila večkrat izpostavljena udarom strele, zato je vrh polomljen, iz debla pa se prebijajo novi razvejani poganjki. Ob času rodi strupene rdeče jagode. 

Do Solčavske tise po tematski poti

Do Solčavske tise vodi iz Solčave označena krožna gozdna tematska pot, ki zahteva približno 1 uro in 15 minut hoje. Izkušnjo popestrijo zanimive interpretacijske table, ki pripovedujejo o življenju v gozdu. Iz središča vasi Solčava nadaljujete po cesti ob potoku Jurčefu do bara Tisa, od koder vodi  gozdna pot ob potoku in prečka cesto proti Podolševi, pri domačiji Ravnčar zavije levo in prečka pobočje Hude peči v smeri proti domačiji Na hribru. Ob tisi si privoščite kratek počitek, nato pa se spustite po nekoliko bolj strmi poti nazaj do Solčave.

Tematska pot do Solčavske tise – ključne informacije 

IZHODIŠČE: v bližini centra Rinka v središču kraja Solčava (644 nmv)[mks_icon icon=”fa-flag-checkered” color=”#78a22d” type=”fa”] KONČNA TOČKA: Solčavska tisa (830 nmv)

TEŽAVNOST: srednje zahtevna krožna sprehajalna označena pot

VIŠINSKA RAZLIKA: 186 m

PREDVIDEN ČAS HOJE: 1 h 15 min (skupaj)

KULINARIKA NA/OB POTI: Ekološka turistična kmetija Ramšak slovi  po odličnih domačih mlečnih izdelkih in  Ramšakovi energijski ploščici; Bar tisa

ZNAMENITOSTI IN DOŽIVETJA OB POTI/V BLIŽINI: Solčavska tisa, Solčavska panoramska pot, Center Rinka in stalna razstava Solčavsko – sprehod v naročje Alp

NASTANITVE V BLIŽINI: Ekološka turistična kmetija Ramšak

Informacije 

Center Rinka, Zavod za turizem in trajnostni razvoj Solčavskega
Solčava 29, SI-3335 Solčava
t:+ 386 3 839 07 10
e: info@solcavsko.info, www.logarska-solcavsko.si 

Sorodne vsebine

  • 10 najlepših znamenitosti Savinjske

    Zelena Savinjska je prava zakladnica narave in dediščine. Pustite, da […]

  • Hiška Osojnik

    Hiška kjer se čas ustavi in stres izpuhti.

  • Solčavski dnevi

    28.- 30. JULIJ  2023, SOLČAVA – turistično doživetje Solčavskega, razstave, delavnice, […]