Zgornja Savinjska Dolina

Solčavska tisa

Stara zelena lepotica Solčavska tisa je že od nekdaj privabljala radovedne popotnike, ki so občudovali obsežno leseno postavo. Oglejte si jo na prijetni tematski poti.

700 let stara debelinka Solčavska tisa

Solčavska tisa (Taxus baccata) je stara več kot 700 let in se uvršča med najstarejša drevesa v Sloveniji. Zavarovana je kot naravna vrednota državnega pomena. Leta  2001 so ji namerili prsni premer 108 cm,  višino 13 m, obseg pa je presegel 340 cm. Raste izjemno počasi, letni prirast v premeru je pičlih 0,4 mm. Tisa je bila večkrat izpostavljena udarom strele, zato je vrh polomljen, iz debla pa se prebijajo novi razvejani poganjki. Ob času rodi strupene rdeče jagode. 

Do Solčavske tise po tematski poti

Do Solčavske tise vodi iz Solčave označena krožna gozdna tematska pot, ki zahteva približno 1 uro in 15 minut hoje. Izkušnjo popestrijo zanimive interpretacijske table, ki pripovedujejo o življenju v gozdu. Iz središča vasi Solčava nadaljujete po cesti ob potoku Jurčefu do bara Tisa, od koder vodi  gozdna pot ob potoku in prečka cesto proti Podolševi, pri domačiji Ravnčar zavije levo in prečka pobočje Hude peči v smeri proti domačiji Na hribru. Ob tisi si privoščite kratek počitek, nato pa se spustite po nekoliko bolj strmi poti nazaj do Solčave.

Doživetja in znamenitosti v bližini: Solčavska panoramska pot, Center Rinka